Съдът в Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Пловдив

Правителството трябвало да осигури първо дом на хората
26 апр 2017 08:30, Мария Захариева
55
Съдът в Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Пловдив
Снимка: архив, Bulphoto

Европейският съд по правата на човека в Страсбург изиска от българското правителство спиране на планираното от община Пловдив за днес събаряне на къщи в пловдивската Арман махала до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон. В съда е заведено дело 30472/17 Юсеинова и други срещy България.

Още по темата
Семействата, живеещи в незаконните постройки, вдигнати на общински терен, сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадената заповед за събаряне на жилищата им, а жалбата беше изпратена от името на Българския хелзинкски комитет.

"Законът не дели никой. Въпросът е, че жителите на тези махали не искат да го спазват", коментира вече казуса пред Дарик кметът на района Ральо Ралев.

Той обясни, че за въпросния терен, намиращ се между Арман махала и моста на Карловско шосе, има влезли в сила 26 заповеди за премахване на незаконни постройки. 11 от тях вече са съборени, предстои поетапното премахване и на останалите, допълни той.


55
Още от
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
по един фалшив сирийски паспортец и към берлинистан, стокхолмистан и брикселистан. да видим кон боб яде ли. а на българските пенсионери лебец и кисело мляко някой да осигури или те не са стока като шветските меринджеи? а на гладуващите бели дечица в българия? На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
39
0
 
4
 
! Отговори
1488 преди 9 месеца
Как така да им осигори жилища? На нас кой ни осигурява? Щом са недоволни от отношението ни към тях, да си ги вземат при тях и никога да не ни ги връщат.
38
0
 
3
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 9 месеца
До Веднага!

Няма да купува терен,а само бараки. Земята в Страсбург е обществена предполагам. Така според техните закони и принципи ще трябва да ги настанят после в луксозни апартаменти ако им бутнат бараките.
37
1
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 9 месеца
Значи може да искаш да си построиш къща в центъра на София, но трябва да си "епидермално вариативен" (дано поне това не е обида).
36
0
 
3
 
! Отговори
Солженицин преди 9 месеца
Уважаеми г-н редакторе на статията! Не ви разбирам политиката. Ако искате да цензурирате, правете го за обидни думи. Не цензурирайте половината БЪЛГАРСКИ думи. При това думи, в които няма нищо неморално или обидно.
35
1
 
2
 
! Отговори
ьаьааььа преди 9 месеца
Да си направя една къща на жълтите павета в центъра на София. Който ми попречи ще го съдя в Страсбург. Ако толкова не може на жълтите ще ми предоставят резиденция Бояна за общинско жилище. Така до планината, да не са
мръсните павета. Все пак Страсбург трябва да се грижи за здравето на хората.
34
1
 
5
 
! Отговори
Миризлив циганин преди 9 месеца
РАБОТА, РАБОТА ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАДЕ, НЕ БЕЗПЛАТНИ ЖИЛИЩА!!!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Общинските терени се знаят много отдавна в регистрите и кадастралните планове по общини,окръзи и вцялостност в държавата,дори след последното кадастрално изменение в връзка с връщането на иззетите земи и реституцията на имоти,което бе преди повече от 20 год. и да не се знае,че това са общински терени и имоти,не само терен,а имот,терена и над него трябва да се придобият права,а имота си е с придобити права при това в очертанията на населеното място,що не питат новозаселващите се за да им каже БХК
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми съдията да почва да вади евраците и да осигурява ромите.Всички искат нови ес класи и хикс петици освен тва имения в Бевърли хилс и Страсбург,Париж,Лондон,Вашингтон.Мисля че по 400 милиона евро на ром ще им стигне за няколко години.После пак.Лесно му е на съдията.Разпорежда ама не плаща.Бай Тошо имаше един златен лаф "Какво можеш да решаваш и разпореждаш като немаш пари"?
31
2
 
17
 
! Отговори
Да се закрие БХК !!! преди 9 месеца
Само това ще ни спаси !!! Прав е Орбан - вън Сорос !!!
30
1
 
31
 
! Отговори
България принадлежи преди 9 месеца
не на правителството, а на българският народ!
Да се проведе референдум по ромския въпрос! Народът да каже:
1. Иска ли да къса от залъка си, за да хрантути лентяи чрез помощи? Възможни отговори - "да" и "не".
2. Съгласен ли е народът един етнос да има право да заграбва общински и частни парцели, за да строи там незаконно? Възможни отговори - "да" и "не".
3. Ако бутнат копторите, къде да настанят обитателите им? Възможни отговори -
- общински жилища;
- изоставени военни обекти;
- на свободен наем.
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това трябва ли да се разбира че всеки може да си строи където иска и както си иска а ако на общината не и отърва то според Страсбург трябва да му даде жилище. Че то така е голям кеф. Вдигаш кочина, събарят я и те настаняват в хубаво жилище. Нека леваците да плащат свободен наем и ипотеки
28
1
 
37
 
! Отговори
Пак питам! преди 9 месеца
Сливи ли имат в устите нашите евродепутати?
Досега трябваше да са проглушили ушите на света, обяснявайки, че представителите на един много нагъл и мързелив етнос е намерили цаката как да се сдобиват с жилища без да дадат и стотинка: Събират отпадъчни материали по сметищата или крадат материали от строежите. После струпват коптор в покрайнините на някой град, заграбвайки чужда земя и ревват: Нямаме условия, дайте ни апартамент!
Да разкажат и в какво се превръщат общинските жилища за 2-3 години!
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БХК, ами хайде да излезем пред офиса на БХК и да протестираме!!!!????Само говориме и нищо не правим по въпроса! Дайте да се съберем и да ги разкараме тия от проклетото бхк
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съдът в Страсбург нарочно ги зачитава, защото като им бутнат бараките и те ще тръгнат по Европа!
25
0
 
37
 
! Отговори
Веднага! преди 9 месеца
Правителството да закупи голям терен в Страсбург и да натрупа фургони и да ги засели с въпросните роми там. Колкото и да струва, ще е по-евтино за нас данъкоплатците, от колкото да им осигури въпросния дом тук. Пък после да ги видим тия умници и ония бхк, какво ще отсъждат за в бъдеще...
24
1
 
41
 
! Отговори
Да преди 9 месеца
На мен кой ми осигури дом безплатно?!
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БХК се финансира от Сорос. Спасението е като при Орбан. Обявяване на всички НПО та за терористични организации и забраната им в България.
22
2
 
24
 
! Отговори
Боил преди 9 месеца
Законът е над всичко и над ВСИЧКИ!!!!,а за БХК клавиатурата отказа да напише това което му мисля!?!?.За ония членове от Стразбург,България си има закони и конституция в която птше:ПРЕД ЗАКОНИТЕ ВСИЧКИ СА РАВНИ,още в Търновската Конституция е така записано,в Римското Право също.Браво на кметът на Пловдив,Кмете не се пречупвай цяла България е с Теб/говоря за истинските БЪЛГАРИ! Казах!!!!!!
21
0
 
32
 
! Отговори
анонимко преди 9 месеца
Как се получава така,че от незаконни действия се получават права за тях,а за останалата част от гражданите-само задължения и санкции?