Подписано: Китай ще помага за магистралите "Хемус" и "Черно море"

Китайски компании ще строят и тунел под "Шипка" и магистрала "Русе-Велико Търново"
88
Подписано: Китай ще помага за магистралите "Хемус" и "Черно море"
Снимка: архив "Булфото"

България и Китай подписаха рамкови споразумения за сътрудничество при строителството на магистрала "Черно море" и "Хемус". Регионалният министър Николай Нанков сложи подписа  си под договореностите с пет големи китайски компании.

Днес и утре София е домакин на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.  Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

В рамките на форума на визита у нас е и премиерът на Китай Ли Къцян, който по-рано се срещна с премиера Борисов.

Още по темата

Освен "Хемус" и "Черно море", споразуменията с китайските компания обхващат и реализацията на тунел под връх  "Шипка", автомагистрала "Русе-Велико Търново", скоростният път "Видин-Ботевград" и др.

Свързаността е основен приоритет за нас, каза Нанков по време на церемонията и напомни, че през страната ни преминават пет трансевропейски транспортни коридора.

Той напомни, че предимствата на България са не само стратегическото географско положение с директен достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, но и добрите условия за бизнес, стабилността, членството ни в ЕС и др.

"Уверени сме, че следва да имаме важна роля в процеса на свързване на Европа с Азия, тъй като през България преминава връзката със Западна Европа по река Дунав и най-пряката връзка през Черно море и Персийския залив по Пътя на коприната", обясни още Нанков.

Регионалният министър обясни, че през последните години засилените отношения между България и Китай са дали тласък за сътрудничество във всички сфери.

Нанков припомни и че през 2016 година регионалното министерство е подписало споразумение с Китай за развитие на градските и селските райони. Това според него е допринесло за укрепване и разширяване на двустранните отношения в областта на строителството и архитектурата и е създадена предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки.

"Приветстваме китайските инвестиции в България, тъй като към момента обемът им не отговаря на потенциала на икономическите ни отношения. Радваме се, че интересът Ви към България е сериозен. Това е ясен знак, че виждате възможности за растеж и развитие у нас. Инвестициите на китайските компании биха били плюс за икономиката ни, тъй като те са на светло, иновативни, осигуряват работни места и са социално отговорни", каза още министър Николай Нанков.
 


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ Окупатори преди 8 месеца
В Китай за кражба на държавни средства и за корупция разстрелват. И вестниците са Китайски държавни средства. Т. е. ще има доста опушкани български политици.
71
2
 
9
 
! Отговори
Никой преди 8 месеца
Сега Китай, преди 5-6 години "Лили-винетката" обяви и/или обеща, че тия магистрали ще са готови през 2017г. и, че пари за тях има от ЕС. А то какво излезе- паричките някой ги е "усвоил" а магистралите и обещанията са за балъците. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКИЯ РОД!!!
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тунела под Шипка ще тръгва от Казанлък и ще излезе в Пекин.
Е.. може и във В.Търново ама пак толкова ще струва.
69
2
 
16
 
! Отговори
Осведомен преди 8 месеца
До Анонимен

Веднага бързам да споделя : НИЩО няма да стане.
1. Китай инвестира във всички съседни държави но работи директно със партньорски фирми и компании. Както всички знаете, в България изпълнителите по подобни проект се избират с обществени поръчки !
2. КИТАЙ разчита на инфраструктурни проекти с държавна гаранция - дали АЕЦ или пътно строителство - държавата не се ангажира в момента с абсолютно НИЩО !

Ето това е истината ......
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да видим какво ще стане! От нашенските "строители" нищо не става! Е и "нашите" началниците прибират повече като намаляват качеството. Трябва да се пробва!
67
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чета коментарите. Не се притеснявайте от китайците, недейте и да им се радвате.
И на двете крайности ще кажа: На едните - не страдайте, на другите – не изпадайте в телешни възторг. РАМКОВИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ НЕ СА ДОГОВОРИ, с конкретни цени и срокове. С нищо не задължават двете страни, може да стане, може и не.
Боко е със затихващи функции и сеге са чудят как да го изкарат велик.
"Политик на годината." По скоро – смешник на годината.
66
4
 
0
 
! Отговори
62 преди 8 месеца
Как Уолтъновци стснаха милиардери бе батенце. С "Made in U.S.A." или нещо друго майд?
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще ги боядисва ли ?? или Китай ще коси тревата ?
64
5
 
7
 
! Отговори
това е абсурд преди 8 месеца
Мислите ли че Русия ще позволи Китай на строи Белене? Не разбира се...
63
2
 
7
 
! Отговори
73 преди 8 месеца
Да видим от къде ги гонят? Африка, Южна Америка, Азия, Филипините, Гнят ги, а. Благодарение на западната информационна мъгла, в която се намирате, НИЩО, АМА НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ПРОЕКТИТЕ, В КОИТО УЧАСТВА КНР Тръмпчо ги моли за 300 лимона. Гонят ги? ПАК СИ ПРЕДОЗИРАЛ С "ТЪПИЧОК"
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе Тенекиен съд 73 посмали малко.
А относно гоненето предлгам да изхвърлиш всичко Made in China от твоят дом и да почнеш покупки само на Американски "стоки"
61
9
 
9
 
! Отговори
к0нсерва преди 8 месеца
бравос, Мао е убил между 50 000 000 и 70 000 000 души, няма по-опасен режим от този на комунистите от Пекин, от всякъде ги гонят, ние ги приемаме!! много патриотично управление имаме...
60
0
 
23
 
! Отговори
ИМА НАДЕЖДА преди 8 месеца
Китай инвестира почти в целия свят, НО ПАРИ НА РЪКА ЗА"УСВОЯВАНЕ" НЕ ДАВАТ.
59
2
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 8 месеца
Не съ вайкай. Фамилията Уолтън, собствениците на "WallMart", kой мислиш ги направи милиардери???
58
1
 
19
 
! Отговори
до 60 преди 8 месеца
Сериозно. За всичките 28 години, не намерих нито една партия да защитава моите интереси?
57
3
 
18
 
! Отговори
как? преди 8 месеца
Може ли малко яснота- като как Китай ще инвестира в магистрали в Бг?
Парите за магистрали нали идат от ЕС, нали ги усвояваме успешно, нали благодарение на ЕС имаме "хубави" пътища?
Защо няма конкретика по въпроса?
Защо Северна Бг я дават на Китай?
56
3
 
14
 
! Отговори
Министър преди 8 месеца
Господин Китаец, трябва да помогнете на Полицията да заловим едни международни ало-измамници. Затова оставете пет милиарда под боклуджийската кофа пред Министерския съвет. Като ги хванем, ще ви върнем парите и ще ви дадем медал и ще ви пишем по вестниците.
А понеже идвате отдалече и не следите новините тук, трябва и на един ваш роднина бизнесмен да помогнете да освободим едни климатици от митницата. Трябва да изпратите 10 милиарда на един адрес...
55
3
 
12
 
! Отговори
Европа преди 8 месеца
полека леко се връща към средновековието, когато за да минеш през имението на феодала се е плащало! а БАЙ хай само това чака за да ви го нахлупи! еврофонтаните секват а и меркелица си отива.
54
4
 
18
 
! Отговори
ТВЪРДО СЪМ преди 8 месеца
УБЕДЕН, ЧЕ ЕДИНСТВЕНОТО, ОТ КОЕТО БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ КНР Е ТАЗИ ТЯХНА СТРУКТУРА, КОЯТО СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА. САМО ЗА 6 МЕСЕЦА ДА НИ Я РЕНТВАТ И БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА НИКАКВА НУЖДА ОТ ЧУЖДИ ПАРИ, ТА ДОРИ И АКО ИСКАМЕ ПАК В КОСМОСА ДА ЛЕТИМ.
53
2
 
4
 
! Отговори
ГЭРБ преди 8 месеца
До Гробокопач

Хахахаххахахахахахаах!
Ей, опитваме се, ама не ни се хващате на постановката, че сме антикомунисти и проевропейци!
Подценихме ви.