Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02, Джесика Вълчева
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
0
 
4
 
! Отговори
Умерен преди 2 месеца
Ако някой е ходил във Варна през последните 2 години сигурно е забелязал, че градът се е превърнал в сметище. Повече от 3 години продължава едно безкрайно копане по варненските улици с цел усвояване на народните пари. Вече са усвоени 80 млн евро в джобовете на управляващите за "подобряване на инфраструктутата на града". Няма нито едит изграден подлез или надлез за автомобили - просто асфалтират отново старите улици и инфраструктората изградена преди 40 години. А народът прост седи и ръкопляска.
337
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На село има земя да храни и място много, въздух сравнително много по-чист. Ма парички за айфони на село нема, нито пък спа. изключвайте телевизора. който иска деца една селска къща струва 5-10к с 5к ремонт отгоре и пак е наполовината на депозита за панелка в люлин. пък който иска айфон да се възползва от мястото и да прави продукт с добавена стойност, който е кадърен ще продава. с глезотии не става
336
0
 
6
 
! Отговори
До СС преди 3 месеца
СДС си пропуснал
335
0
 
8
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
Резултат от 30 години управление на БСП, ДПС и ГЕРБ т.е. БКП. :(
334
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От известно време съм без работа. Имаме едно дете. Мъжът ми се затруднява да ни издържа. А ако имахме 2 деца? А 3? Така че много ясно, че ще търся натрупване на опит, стаж, квалификация, за да помагам за финансовата стабилност на семейството с добре платена работа. А това не се постига, като раждам дете след дете, не се съчетават двете. Въпреки че ми е доста тъжно понякога, че детето ми си няма братче или сестриче :(
333
3
 
14
 
! Отговори
extremist преди 3 месеца
Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии-
ЕПИДЕМИЯ Е - КОМУНИЗЪМ СЕ КАЗВА, ПРЕХВАНАЛИ СМЕ ВИРУСА ПРЕДИ 75 ГОДИНИ.
ПО ЗЛЕ Е ОТ РАКА.НАСТОЯЩАТА МУ ФАЗА СЕ КАЗВА ГЕРБ
332
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 284 ами такива сте *** жените само парите гледате
331
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жените са комунистки затова
330
2
 
13
 
! Отговори
До 332 преди 3 месеца
До У НАС СТРАШНО

Как така не дават?
Иди в ромските махали да видиш дали не дават помощи за раждане и отглеждане на деца? Дават и още как! 22 вида помощи, а също и детски надбавки, които са по-високи от тези, които се полагат на етническо българче.При това, българчетата, които получават детски надбавки се броят на пръсти, а ромчетата без изключение са с такива надбавки.Да не говорим пък, че детската градина за тях е безплатна, после им се полага безплатно транспорт до у-ще, храна и други подобни
329
1
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 3 месеца
Ако Бойко почетвърти мандата може спокойно да закрием държавата
328
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 329
Не се впечатлявай от 80 милионна Турция,защото от тях 20-30мил. са кюрди ,които имат по-голям прираст от етническите турци!
Щяла да стане 100милиона!
Забравяш ,че съседен Иран също има 80милиона,а кюрдите са арийци ,като повечето народи на Иран!
Турция ако реши да се разширава към Европа ,ще е краят на Турция!
327
0
 
4
 
! Отговори
увреждат майки бащи преди 3 месеца
Две министерства увреждат тежко и трайно малкото останали родени за човешки майки.
другото е Министерство на образованието
Принуждава милиони деца и младежи да седят до застаряване в ясли,градини училища и университети вкл до 19 - 24 години.
Децата с е увреждат тежко и завинаги от терористична техника вкл строго забранена от ЗАКОНА като дигитално холограмно видео терориостична
326
0
 
2
 
! Отговори
Тровят милиони преди 3 месеца
Две министерства увреждат тежко и трайно малкото останали родени за човешки майки.
Едното е Министерство на здравеопазването - ваксинира тежко нелечимо милиони деца и отравя всички с хлор токсични канцерогенни химически оръжия в питейните води./Първо място по убииства с рак,инсулт и инфаркт в света.
Колкото повече и по трайно болни има в БЪлгария толкова повече милиарди краде от народа мед мафията.
325
1
 
15
 
! Отговори
ааууу преди 3 месеца
Преди няколко години от Американското посолство се изказаха, че не им трябват повече от 4 милиона Българи като общо население.
Изглежда планът им работи.
324
0
 
5
 
! Отговори
У НАС СТРАШНО преди 3 месеца
Граждани на бедни страни се оплакват от страшно ниски доходи пенсиите им били почвали от 250 euro нагоре ..
У нас терористи на власт с е чудят как да вземат пенсиите на милиони почващи от 70 euro месечно.
От помощи за раждане и отглеждане на деца наглите престъпници на власт в София не могат да откраднат нито лев.ЗАТОВА НЕ ДАВАТ
323
0
 
17
 
! Отговори
Лисан преди 3 месеца
България е болна от ГЕРб. Нужно е спешна медицинска интервенция.
322
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 317

Постоянно пишеш това за рекламата на Дюрекс.
Но не съобщаваш ти самият колко деца имаш? Ако имаш, на колко години беше, когато ги създаде?
321
1
 
11
 
! Отговори
Кхан Челбир преди 3 месеца
Гледате ли "История БГ" по БНТ1 от 21ч. всеки понеделник? Снощи бе мого интересно за миналото ни/ Уж за Ататюрк/, как обичал България-дрън, дрън? Защо не ни върна той земите на заграбените имоти на Тракийските бежанци/ 150 000/ бягащи 1913г.?? но какво каза единия историк- пълния с очилата накрая! Турция към 1933г население към 14000 000, България към 5000 000. Сега Турция 80 000 000, а Ние 6800 000,и се топим? И каза- до 10г Турция с тоя темп ще са 100 000000 и им трябват територии? Тракия...
320
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция...

Гарантирано от ГЕРБ!
319
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До В БГ

Така е, всеки повтаря на децата, че те трябва да станат началници.Докато пораснат свикват с мисълта, че са родени за голямата работа, а същност и чeп за зеле не става от тях.
- Аууу, ма аз имам вишо от Овчаро-поганчарския а те не ме искат за меринджей.Ми ще ида в Англия да бера ягоди, няма да им стоя тук за 1000лв.