Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите

Строителството и селското стопанство с най-висок дял на "сиви" практики
2 яну 2020 11:00, Петя Славова
228
Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите
Снимка: БГНЕС

Проверки и санкции за автосервизите, това ще са мерките за контрол, които Главна инспекция по труда започва през 2020 година, съобщава "Монитор".

Случващото е в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива", по който тази дейност е идентифицирана като рискова. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Сивият сектор у нас е в размер около 23 млрд. лева.Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост. По предложение на КТ "Подкрепа" пък ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време, разясняват още от ГИТ.

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз. Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Работното време и заплащането са най-честите нарушения при сезонната заетост. Хората се наемат за кратко време и знаейки това, самите те са склонни да се отказват от правата си – да работят повече, да работят дори без договори, да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, за да са свободни от данъци и осигуровки, с мисълта, че така ще получат повече средства и ще могат да покрият разходи за времето, в което вече ще са без работа, така обясняват проблема експертите от инспекцията по труда.

Според анализите на експертите  през 2020 г. трябва да се завиши контролът в строителството селското стопанство, хотелите и ресторантите, търговията.

Инспекцията е натоварена да организира участието на България в общоевропейската кампания на Платформата за справяне с недекларирания труд, която ще се проведе в периода март – юни 2020-а, а третата седмица на март е планирана за седмица на действието, разясниха експертите от ГИТ.

При около 180 000 нарушения на година контролните органи на инспекцията търсят административнонаказателна отговорност за около 10 000 от тях. И в две трети от актовете става въпрос за нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, защото с тях директно се отнемат осигурителни права или хората са лишени от жизненоважни за оцеляването им доходи.

В останалите случаи се дават задължителни за изпълнение предписания. Това позволяват на работодателите да отстранят нарушенията, без да търпят санкции за това и така да подобрят условията на труд в своето предприятие, което пък е от полза за работниците им.

Всъщност колко работодатели сме санкционирали не е от такова значение за положителните резултати от контрола, защото ние предприемаме мерки за отстраняване на всяко установено нарушение. Това неминуемо води до подобряване на условията на труд и в много случаи до предотвратяване на трудови инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
Бай Киро майстора преди 4 години
Че ме хванете за гаечния ключ с двете тресчотки ,клиентите в сервиза са ми само приятели и познати от ухо на ухо и работиме бартерно.
181
0
 
7
 
! Отговори
Кандидат пенсионер преди 4 години
И аз съм в сивия сектор! ДЪРЖАВАТА ГО ПОЗВОЛЯВА! Водач на автомобил над 12 т. се осигурява от работодателят на заплата по договор 626 лв., а получава командировъчни 2200 ?! Което показва, че държавата не иска пенсионери с високи пенсии! За това подкрепям г- н Макрон!
180
1
 
3
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До КРАЙ Здравейте, не знам дали знаете, но от НОИ нищо няма да вземете. Това, че сте си плащал осигуровките нищо не значи. От 2012 до 2016 г. и аз си бях шеф и си плащах осигуровките. Когато дойде денят Х - от НОИ казаха, че тези осигуровки били само за мен (здравни и за пенсия), а не за безработица т.е. нищо не изплатиха. Е, винаги може да се запишете в бюрото по труда и после в НОИ - поне здравната осигуровка ще Ви я плаща държавата, за периода, за който чиновникът от НОИ прецени.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Добрич "Автоцар сервиз" ми разказаха играта на Опела.От тенекеджия,стана топ монтьор на всичко,че и на Килифа Поршето казват че оправял.Царицата накрая такава сметка ша ви дрънне,че свят ша ви се завий без НАП и накрая отиваш на скрап.Такива застрашават живота на собствениците със съмнителни ремонти втора ръка,продадени за нови.
178
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Нормално и логично е хората да не искат да дават пари на държавата, след като цари тотално разхищение и корупция. Всички виждаме как се харчат парите на данъкоплатците. 90% от обществените средства потъват в избрани джобове.
177
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Според западните експерти като оправим сивия сектор и корупцията и ще потънем в "благоденствие". Колко удобно е да предпишеш това лекарство за разорената България без да инвестираш и като отпускаш помощи за кърпене на "мършавия" БГ бюджет.
176
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Най-сиви са тия дето ни управляват - почнете от тях.
175
1
 
10
 
! Отговори
ьфс преди 4 години
Гонките на кварталните сервизчета са пряк удар върху всички шофьори. Ако трябва да влизат във фирмен сервиз - много народ бързо ще стане пешеходец. Хем не могат да си платят сметките, хем ония с двете леви ръце в официалните сервизи ще им дотрошат набързо колите. За да били съберели данъчните малко парички. Ще съберат една година, а после? Като закрият малките - откого ще взимат? От големите сервизи ли? Е - кои ще са оцелелите измежду тях след като хората слязат от колите поради скъпотия.?
174
0
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО..187 преди 4 години
Ами , животновъдството е сложна работа!Не е като оная....Има си технологични принципи и закони!
173
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се правите на луди ? Всички "бачкате за 700 лв" и харчите по 2 000 лв.
172
8
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ КОНТРОЛИРА , КОГАТО РАБОТЯ СЪС ГЛАВАТА СИ И ЗЛАТНИТЕ СИ РЪЦЕ!КОЙТО МОЖЕ , ЗНАЕ И НЕ ГО МЪРЗИ ДА РАБОТИ ---ВИНАГИ ЩЕ Е С ПОНЕ 2-ДЪЛЖИНИ ПРЕД ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ!ПОЗНАВАМ ПОНЕ 5-6- ПОДОБНИ ЗАНАЯТЧИИ , КОИТО НЕ ДЪРЖАВАТА ...ДАЖЕ И ТОП НЕ ГИ КЛАТИ!ТИЯ ГДЕТО СЕ ЖАЛЯТ ---СА НАЙ-ОБИКНОВЕННИ *** ИЛИ ПРОСТИ ШМЕКЕРИ!
171
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тия селяни със сервизите ще останат без работа ако *** се усети, че е по-изгодно да кара нов автомобил, ама...
170
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз така съм честна мутра. давам на ръка пари на няколко работника - колкото ми се откъсне от сърцето. ддс-то обаче прецаква нещата, щото нищо не дължа на лъжливата държава, а тя ще ми скапе живота.
169
2
 
20
 
! Отговори
КРАЙ преди 4 години
От 4 години насам аз съм си работодател. В сферата на услугите. Работа ту има, ту няма. Но изкарвам колкото да ми стигат за приличен живот (без екстри - карам 20+ годишна кола и живя натясно.). Е, принудиха ме да приключа. Закривам и излизам на борсата ЗА 12 МЕСЕЦА! Плащал съм си осигуровки и данъци! Миналата година ЗА ПРЪВ ПЪТ направих оборот над 50000 през 2 фирми, но според промените-ВЕЧЕ ТРЯБВА ДДС РЕГИСТРАЦИЯ. Е, ДДС-то ме уби. Сега 12 месеца да ме издържа НОИ. После си търся работа. КРАЙ
168
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Апропо много обичаме да говорим как политиците крадяли, ами хората, които не плащат данъци не крадат ли а ..."Ако аз открадна 50 стотинки, а ти 5 милиона, да, и моето, и твоето е кражба. Но защо ми се струва, че има известна разлика в мащаба...
167
13
 
10
 
! Отговори
акуд преди 4 години
откога ЧАКАМ. сервизите да бъдат контролирани и да имат ЦЕНОРАЗПИС!!!!!! 96% са измамници и некадърни селяци
166
1
 
34
 
! Отговори
123 преди 4 години
Вместо да стимулира дребния бизнес, държавата се опитва да го смачка. Така се унищожава и средната класа и ще останат само корпорациите и робите които им работят.
165
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Някой по долу спомена.за "къщите за гости" . Ами схемата е елементарна мисля. Тегли някой евросредства . Построява.Плаща някакви вноски.И трепери до в момента в който ще изплати "къщата" И тя ще си остане за него! Но ги погнаха доста рано преди срока! А някой ги изтърваха май! -:) Абе за пари става дума пак!
164
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със забрани не се стига до никъде. Така беше преди 1989г. Чакахме за ремонт на кола с месеци в сервизите. Пак ще се случи същата аномалия. При сегашните доходи- заплати на повечето хора- потенциални клиенти на занаятчии- доходи на занаятчии, няма как последните да са изрядни. Просто ще се откажат при натиск и айде на летището за по добър живот. Доходите ***, ама доходите на тези, които произвеждат на тях трябва да се вдигнат парите. От там тръгва веригата.
163
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баааго, а лотарията и билетчетата в кой сектор са!Явно за милионите нап е кьорав!