Преизчисляват пенсиите на работещи пенсионери

НОИ го прави от 1 април
1 апр 2020 09:29, Петя Славова
19
Преизчисляват пенсиите на работещи пенсионери
Снимка: БГНЕС

Пенсиите на 258 хил. работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от Националния осигурителен институт. Преизчисляването ще се направи от 1 април 2020 г., само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията, обясняват от НОИ.

В смятането ще влязат осигурителните данни и за март. За тях информацията ще дойде най-рано в края на април. Пресмятането ще се прави поетапно, но ще е в срок от 4 месеца. За извършеното преизчисляване НОИ ще постанови разпореждания, които ще бъдат изпращани с препоръчана поща с обратна разписка.

Те ще са достъпни и с електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на сайта на института от 1 юни 2020 г., предава БГНЕС

Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявления за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019 г. (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в периода от началото на 2020 г. до въвеждане на извънредното положение на 13 март (56 591 лица) т.г., ще бъдат преизчислявани съгласно заявеното от лицата, тоест от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението в съответната година.

От 24 март 2020 г. в приемните на НОИ бе прекратена практиката за приемане на заявления на хартиен носител за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/ или осигурителен доход, придобити след пенсионирането (заявления образци УП-26 и УП-26.1).


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До az

не е така, значи някой работи с тези пари и *** печалба и лекуват шведите, а трохите отиват за пенсийките и хилавите клинични пътеки! помислено е!
17
2
 
2
 
! Отговори
верно преди 1 месец
До Анонимен
Пич, каква е тази специфична работа дето я правят мега професионални пенсионери и никой друг не може да ги замести? Да не спят нощна охрана за 400лв на месец?
16
3
 
1
 
! Отговори
az преди 1 месец
пенсионната и здравната система има нужда от рестарт. никой няма да плаща здравни и пенсионни осигуровки, ще си плаща на място в болниците и ще си спестява сам за пенсия. не е нужно държавата да паразитира върху работещите хора, за да раздава на амебите! който е останал без пари да му дават социални ваучери като в сащ и да се спасява. това ще накара хората да се раздвижат и да мислят, вместо да паразитират цял живот на службицата и да дремят пред битивито с ракията, бирата и цигарите! ПРОГРЕС!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нас се молят на пенсионерите да продължат да работят поне още няколко години. На практика няма кой да ги замести. Работата е трудна, заплащането е ниско като за тази дейност, въпреки че е над средното за България, а и трябва да се понаучат на това-онова. Седем пенсионери поработиха няколко години и в края на миналата година и последните двама се отказаха. Сега е дупка за тяхната работа - няма кой да я върши. Възложиха я на останалите хора, но разликата е огромна.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според някакви си, морално било пенсионерите да живуркат с 200-300 лева пенсия!!!
13
3
 
2
 
! Отговори
Ами сега преди 1 месец
Един приятел е държавни чиновник от доста години, но му остават още около 15 години го пенсия. Та той ми е разказвал, че ако не са работещите пенсионери при него, няма кой да свърши работата. Младите нищо не разбират, но по-лошото е, че и не искат да се научат. По цял ден пият кафета и пушат цигари, говорят по телефона или комуникират през смартфона си с приятели. Разбира се това, ще до време - пенсионерите не са вечни. Ще трябва младите да започнат и да работят.
12
3
 
3
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
При нас на работа, а аз съм Държавен чиновник имаме няколко пенсионера; идват, пият кафе, дрънкат по телефона ..
Имат по едно внуче и нямат никакви задължения.
През лятото задължително са на море в Гърция.
.... и сега и пенсии да им даваме, нали ..?
А нещо друго не им ли трябва, например по един як ритник у гъзо и повече да не киснат на държавни ясли?
Ами ако тази криза се проточи с години, а тогава какво правим?
Нека да има и .... морал в този живот.
11
3
 
2
 
! Отговори
До 8 питам преди 1 месец
Ами по-кадърни са от теб. Затова те работят, а ти не.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От работещите пенсионери наети на заплата, 75% са пенсионери от частния сектор и 25% са от държавния сектор, вкл. фуражките. Освен тях има и самоосигуряващи се, които имат някакъв бизнес.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм пенсионер и работя на две места като охрана и въпреки че съм на 76г. не мисля че сегашната младеж е по подходяща та те са наркомани
8
6
 
6
 
! Отговори
питам преди 1 месец
Защо има работещи пенсионери намърдали се на привлекателни места и лишават младите от работа
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление в България само в системата на МВР и МО има около 3000 които получават заплата и пенсия едновременно от началото на 2016г и незнам до кога,а на тези места може да се назначат млади момчета,и БОРИСОВ знае за това,нооо..!!!НЯМА ТАКАВА ДЪЖАВА...
6
2
 
8
 
! Отговори
www преди 1 месец
Айде пак хрантутниците от държавната администрация, на две хранилки от бюджета, пенсия и заплата. Да ги облекчим с процедурата, че те всеки ден изпотени вода пият.
5
5
 
13
 
! Отговори
334 преди 1 месец
Нормалното е да бъдат вече освобождавани за сметка на младите. А и повечето от тях са бивши военни и полицаи.
4
10
 
6
 
! Отговори
Това е първоаприлска преди 1 месец
Вируса излапа парите, сега пенсионерите ще лапат вируси, пари няма!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мутафчийски ако го питате ще каже да НЕ работят
2
3
 
12
 
! Отговори
Болничен преди 1 месец
Прекратили от 24 март, а на опашката пред НОИ пълно с неразбрали.
1
4
 
18
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
Пълна идиотия. Преизчисляването трябва да стане преди увеличението. И не когато ви е кеф. А когато е заявено. Иначе много хора са прецакани. А данните идват много бързо.