Правят мащабно тестване в Бургас на прага на летния сезон

Ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 теста за антитела
22 май 2020 14:10, Красимир Ангелов
11
Правят мащабно тестване в Бургас на прага на летния сезон
Снимка: БГНЕС

Ще бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу COVID-19 в Бургас.

За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 теста за антитела, съобщиха от Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса.

Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицинския факултет в Бургас доцент Цветан Велинов и негови колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от Регионалната здравна инспекция в града през първата половина на юни.

Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш, каза кметът Димитър Николов.

Той каза, че подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи.

Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред.

Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са трима, всичките са в добро състояние, съобщи директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски. Той каза, че очакванията са Бургас скоро да се освободи изцяло от активни случаи.

С днешна дата 1815 са поставените под карантина в областта, 740 в общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Anon преди 3 години
.. селските бекове още си въобразяват, че ще има сезон... особено на нашето бетономорие дето инфраструктурата кара летуващите да са *** до ***....
9
1
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Всички знают как се прави статистика. Не напразно и викат Стъкмистика.
8
1
 
0
 
! Отговори
До стига глупости преди 3 години
Отдавна живеем в 21 век и не е нужно да се тестват 50%. Това е предостатъчна бройка, избират се таргет групи, прави се изследване, въвеждат се данните в система, която използва сложен математически алгоритъм, получените данни се анализират и така. Социологическите агенции правят на същия принцип екзитполовете и разликата с реалните резултати е не повече от 1%
7
2
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 години
3000 -5000 не е мащабно тестване, а едно стандартно изследване. Мащабно за град с около 200 000 население щеше да е нещо от сорта на 10, 20%. Никъде по света не се прави нищи мащабно, защото тогава лъсва, че това е обикновен вирус, не такъв с повишена смъртност. Вижте Исладния, тя има 360 000 души и 60 000 теста. Имат 10 починали от 1800 положителни. Фарьорските острови имат 48 000 население 8000 теста и 185 заразени, здрави, няма починали. Това са мащабни извадки, 15% от населението.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и така ще тествате, пуснете и по една проба за стрепто и стафилококи, кито са доста заразни и водят със себе си доста заболчвания. Ще се окаже че 90% ги носят у себе си и ги разнасят. Та така и вируса - колкото повече, толкова повече.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванИ какво като се правят тестове? Какъв е смисъла,като и тестовете не са точни? Нали няма задръствания по болниците. Карантината избегна това.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като прочетох за сигурно и безопасно, и помислих, че ще тестват на всеки час за варненски фекалии... ама не би. Ще минете без мен. Не знам дали ще има вирус, но какво има вече във водата - знам. Мерси.
3
1
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Мащабно?!? 3000?!? Това за коя родопска община е?Голям смях за мащабите на Бургас.
2
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
За справка, в Германия за един ден се правят 450 000 теста.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно наистина някой иска държавата да стои затворена. 100% ще има доста заразени