Разказ на ветеран от ВСВ: Гордост е да съм български войник

"Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", каза Иван Бончев
Обновена: 31 юли 2020 19:43 | 31 юли 2020 19:30, Ния Христова
74
Разказ на ветеран от ВСВ: Гордост е да съм български войник
 
Един от 12-те живи ветерани от Втората световна война в Шуменско навърши 100 години, десетки шуменци го поздравиха.
 
Иван Бончев е има след себе си 13 военни години, като особено важна е 1944 г., когато участва в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод. 
 
"Войната е бедствие. Световно бедствие и дано да не се повтаря. Помня го ден по ден. Всеки медал е откъс от времето, през което съм живял", сподели Иван Бончев пред Bulgaria ON AIR.
 
На своите ревери той има повече от 30 медала. Въпреки че приема войната като нещо страшно, полковник Бончев с гордост носи честта да е български войник. 
 
"Много пъти съм правил равносметки и смятам, че не съм грешил. Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", категоричен е ветеранът.
 
Десетките негови близки, Военното окръжие и представители на Община Шумен организираха честване на неговия юбилей.

74
Още от Страната
Сметната палата с три одита за прилаганите мерки срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
15
 
! Отговори
Слава и поклон! преди 1 седмица
Поклон пред подвига на този достолепен старец! Ако не бяха тези свдни жертви, сега границата ни с Гърция щеше да минава по Марица!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Да мрът Евреите 1
Хазарите не са евреи, а тюрки. Единственият народ, приел юдаизма. Всъщност, аристокрацията им, народът далеч не всички! Чети Лев Гумильов "История хазар"!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ислямското РОбство 7
Обичам истината. Историята, която разказваш се отнася до турски аристократ, перфектно говорещ френски и Делакроа!
48
0
 
3
 
! Отговори
Ислямското Робство 1 преди 1 седмица
Българите Християни нямали право да стават чиновници, нито да служат в армията. Показанията на един мюсюлманин в съда имали повече тежест от твърденията на трима християни. Сред турците дори се ширело мнението че да лъж.есвидетелстваш срещу гя.урин е добро дело. Българин НЕ можел да притежава къща в Мохамеданска махала, нямал право да язди кон, нито да носи оръжие, освен със специално разрешение за това.
47
1
 
3
 
! Отговори
Ислямско РОбство 2,3 преди 1 седмица
ЗАБРАНЕНО било да се обличат в цветни дрехи от скъпи тъкани и кожи, да носят високи калпаци. На нарушителите отнемали дрехите и ги би.ели с тояги по стъпалата. Опасни за носене били червените и особено зелените одежди, защото този цвят е свещен за Исляма.
46
1
 
2
 
! Отговори
Ислямското РОбство 4 преди 1 седмица
Ислямистите поробвали САМО немюсюлмани: военнопленици, въстаници, понякога и деца, заради неплатени данъци. Децата затваряли в плетени кошове, които натоварвали върху конете- както се носят птици на пазар. Ислямистите навързвали мъжете и жените, един за друг с въжета или железни вериги и така като *** ги отвеждали в големите градове. Там имало тържища за роби.
45
0
 
2
 
! Отговори
Ислямското РОбство 5 преди 1 седмица
Купувачи,можело да бъдат САМО Мюсюлмани.Те оглеждали внимателно нещастните хора, събличали ги голи, спорели за цената, разделяли деца от родители, брат от сестра. Хиляди БЪлгари били поробени и пръснати из огромната Османска Ислямска Империя. Техните имена откриваме по документи в Крит, Кипър, Испания.
РОбството в Българските земи се запазва до Освобождението на БЪлгария- 1878 г.

А Робството в Османската империя се запазва чак до Първата Световна война.
44
1
 
1
 
! Отговори
Ислямското Робство 6 преди 1 седмица
Сър Хенри Моргентау, който служил като посланик на САЩ в Константинопол Истанбул от 1913 до 1916 г., твърди в своята История на посланик Моргентау, че имало банди, които продавали бели роби по време на неговата служба.

"НИкой, който притежава един РОБ, НЕ е беден", гласяла една Ислямска поговорка. Ето защо всеки Мюсюлманин мечтаел да си има роби, които да работят вместо него и да го издържат. Мюсюлманин разполагал с живота на своя роб.
43
0
 
3
 
! Отговори
Ислямското РОбство 7 преди 1 седмица
Султан Мехмед Втори наредил да отсекат главата на негов роб, за да покаже на Италианския художник, който го рисувал, как се свиват шийните мускули.

Когато при Тур.ски Кадия съдия доведат българин, несправ.едливо обв.инен от Богати турци, за да си придаде важност, Кадията подръпвал от наргилето си. Но той вече е взел решение в полза на своите, ислямисти. Кадиите- турски съдии си затваряли очите, когато Мюс.юлманин огра.бвал или уб.и.вал гя.у.ри - българи.
42
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозападя преди 1 седмица
До До Един от Северозап"Разбира се, че всеки нормален човек ще гледа да си спаси кожата, няма нищо лошо в това."
Благодаря, че ми отвори очите!!! Значи, ония от Радетски, от Шипка,Сливница, Дойран и Тутракан са били ненормални, според теб? Благодаря, щях да си умра заблуден!
41
10
 
5
 
! Отговори
УСТА ша преди 1 седмица
Познавам го тоя ,пациент ми е -заблудено червено мекере.Жалко че са още живи тия.С такива няма да стигнете немска пенсия, а ще си останете с руска рубладжийска.
40
6
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
До Хемус Немски ботуш не е мародерствал и изнасилвал тук ли? Когато бях не толкова малък, започнах да се вслушвам в приказките на старите хора.Та под сурдинка говареха, че немците са си плащали със чисто нови банкноти, които печатили сами, а и соста пикантни подробности се разправяха, за някои баби, били доста палави с тях, на младини. Когато починали, и трите баби били с печат с пречупен кръст, като татуировка, отзад на дупето. От където минал немски войник, удрял печат, с мастило, вечно....
39
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Един истински българин. За такива хора трябва да четем, а не всеки ден статия я за Динко, я за Преслава, Криско, Жоро Илиев, Очите и други "видни българи".
38
2
 
13
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 седмица
Бай Иван Бончев да е жив и здрав и Господ да му дава здраве и да го пази от болести! бг
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
32 чалгаджийско промитомозъчно мислене по комунистически образец и мания за величие не се учи, то ти е набито от великите ти българските учители, манията че си най- великия на света не ти помага ако си забелязал ористи те прави смешен и никой не те разбира
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Материалът е образец за медийна манипулация.
Вместо да представи достойнствата на човека, го принизява до неговата биологична статистика.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България съществува в днешните си граници само благодарение на Русия и на Сталин. Страна загубила войната, съюзник на Германия и Хитлер, обявила война на Съюзниците - Англия и САЩ планираха да разделят България и гръцката граница да минава до Пловдив, а Добруджа да Румъния. Само благодарение на Русия България запазва териториите си.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българските партизани от съпротивата избиваха немските войници на българска територия, а за благодарност САЩ бомбардираха България и избиха без причина бяколко хиляди цивилни българи жени и деца.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хемус

Предполагам ти си резултат от подобни действия и можем да ти вярваме, нали?

На голата дума с голата кукичка?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 27

Четенето с разбиране се учи в началните класове! Ако не се усвои в този период, после е трудно и води до фунцонална неграмотноцт!