Разказ на ветеран от ВСВ: Гордост е да съм български войник

"Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", каза Иван Бончев
Обновена: 31 юли 2020 19:43 | 31 юли 2020 19:30, Ния Христова
74
Разказ на ветеран от ВСВ: Гордост е да съм български войник
 
Един от 12-те живи ветерани от Втората световна война в Шуменско навърши 100 години, десетки шуменци го поздравиха.
 
Иван Бончев е има след себе си 13 военни години, като особено важна е 1944 г., когато участва в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод. 
 
"Войната е бедствие. Световно бедствие и дано да не се повтаря. Помня го ден по ден. Всеки медал е откъс от времето, през което съм живял", сподели Иван Бончев пред Bulgaria ON AIR.
 
На своите ревери той има повече от 30 медала. Въпреки че приема войната като нещо страшно, полковник Бончев с гордост носи честта да е български войник. 
 
"Много пъти съм правил равносметки и смятам, че не съм грешил. Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", категоричен е ветеранът.
 
Десетките негови близки, Военното окръжие и представители на Община Шумен организираха честване на неговия юбилей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
15
 
! Отговори
Слава и поклон! преди 3 години
Поклон пред подвига на този достолепен старец! Ако не бяха тези свдни жертви, сега границата ни с Гърция щеше да минава по Марица!
43
0
 
3
 
! Отговори
Ислямското Робство 1 преди 3 години
Българите Християни нямали право да стават чиновници, нито да служат в армията. Показанията на един мюсюлманин в съда имали повече тежест от твърденията на трима християни. Сред турците дори се ширело мнението че да лъж.есвидетелстваш срещу гя.урин е добро дело. Българин НЕ можел да притежава къща в Мохамеданска махала, нямал право да язди кон, нито да носи оръжие, освен със специално разрешение за това.
42
1
 
3
 
! Отговори
Ислямско РОбство 2,3 преди 3 години
ЗАБРАНЕНО било да се обличат в цветни дрехи от скъпи тъкани и кожи, да носят високи калпаци. На нарушителите отнемали дрехите и ги би.ели с тояги по стъпалата. Опасни за носене били червените и особено зелените одежди, защото този цвят е свещен за Исляма.
41
1
 
2
 
! Отговори
Ислямското РОбство 4 преди 3 години
Ислямистите поробвали САМО немюсюлмани: военнопленици, въстаници, понякога и деца, заради неплатени данъци. Децата затваряли в плетени кошове, които натоварвали върху конете- както се носят птици на пазар. Ислямистите навързвали мъжете и жените, един за друг с въжета или железни вериги и така като *** ги отвеждали в големите градове. Там имало тържища за роби.
40
0
 
2
 
! Отговори
Ислямското РОбство 5 преди 3 години
Купувачи,можело да бъдат САМО Мюсюлмани.Те оглеждали внимателно нещастните хора, събличали ги голи, спорели за цената, разделяли деца от родители, брат от сестра. Хиляди БЪлгари били поробени и пръснати из огромната Османска Ислямска Империя. Техните имена откриваме по документи в Крит, Кипър, Испания. РОбството в Българските земи се запазва до Освобождението на БЪлгария- 1878 г. А Робството в Османската империя се запазва чак до Първата Световна война.
39
1
 
1
 
! Отговори
Ислямското Робство 6 преди 3 години
Сър Хенри Моргентау, който служил като посланик на САЩ в Константинопол Истанбул от 1913 до 1916 г., твърди в своята История на посланик Моргентау, че имало банди, които продавали бели роби по време на неговата служба."НИкой, който притежава един РОБ, НЕ е беден", гласяла една Ислямска поговорка. Ето защо всеки Мюсюлманин мечтаел да си има роби, които да работят вместо него и да го издържат. Мюсюлманин разполагал с живота на своя роб.
38
0
 
3
 
! Отговори
Ислямското РОбство 7 преди 3 години
Султан Мехмед Втори наредил да отсекат главата на негов роб, за да покаже на Италианския художник, който го рисувал, как се свиват шийните мускули.Когато при Тур.ски Кадия съдия доведат българин, несправ.едливо обв.инен от Богати турци, за да си придаде важност, Кадията подръпвал от наргилето си. Но той вече е взел решение в полза на своите, ислямисти. Кадиите- турски съдии си затваряли очите, когато Мюс.юлманин огра.бвал или уб.и.вал гя.у.ри - българи.
37
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозападя преди 3 години
До До Един от Северозап"Разбира се, че всеки нормален човек ще гледа да си спаси кожата, няма нищо лошо в това."Благодаря, че ми отвори очите!!! Значи, ония от Радетски, от Шипка,Сливница, Дойран и Тутракан са били ненормални, според теб? Благодаря, щях да си умра заблуден!
36
10
 
5
 
! Отговори
УСТА ша преди 3 години
Познавам го тоя ,пациент ми е -заблудено червено ***.Жалко че са още живи тия.С такива няма да стигнете немска пенсия, а ще си останете с руска рубладжийска.
35
6
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Хемус Немски ботуш не е мародерствал и изнасилвал тук ли? Когато бях не толкова малък, започнах да се вслушвам в приказките на старите хора.Та под сурдинка говареха, че немците са си плащали със чисто нови банкноти, които печатили сами, а и соста пикантни подробности се разправяха, за някои баби, били доста палави с тях, на младини. Когато починали, и трите баби били с печат с пречупен кръст, като татуировка, отзад на дупето. От където минал немски войник, удрял печат, с мастило, вечно....
34
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Един истински българин. За такива хора трябва да четем, а не всеки ден статия я за Динко, я за Преслава, Криско, Жоро Илиев, Очите и други "видни българи".
33
2
 
13
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 години
Бай Иван Бончев да е жив и здрав и Господ да му дава здраве и да го пази от болести! бг
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32 чалгаджийско промитомозъчно мислене по комунистически образец и мания за величие не се учи, то ти е набито от великите ти българските учители, манията че си най- великия на света не ти помага ако си забелязал ористи те прави смешен и никой не те разбира
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Материалът е образец за медийна манипулация. Вместо да представи достойнствата на човека, го принизява до неговата биологична статистика.
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България съществува в днешните си граници само благодарение на Русия и на Сталин. Страна загубила войната, съюзник на Германия и Хитлер, обявила война на Съюзниците - Англия и САЩ планираха да разделят България и гръцката граница да минава до Пловдив, а Добруджа да Румъния. Само благодарение на Русия България запазва териториите си.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусПредполагам ти си резултат от подобни действия и можем да ти вярваме, нали?На голата дума с голата кукичка?
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Четенето с разбиране се учи в началните класове! Ако не се усвои в този период, после е трудно и води до фунцонална неграмотноцт!
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 23Колкото до "окупацията" - би ли посочил военните бази на руските окупанти на българска територия?Защото, аз немските, а сега, и част от американските - мога!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 23Така ли? Викаш "съветска пропаганда"? Защо ли го чета в написаното от американски историци, карти с разпределението - пак там, а не долавям никаква любов в тези историци към славяни и комунисти?Само с Винету не става, мой човек! Много време ти отделих, а то е загубено за мен!
25
5
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Такива планове изобщо не е имало, а са съветска пропаганда. Искрено съжалявам, че германците не победиха, защото още не можем да се отърсим от последвалата руска окупация.