Добра реколта на грозде в Пазарджишко, но ниски цени

Тази година търсенето е сравнително по-малко, твърдят производители
6 окт 2020 15:58, Анисия Иванова
4
Добра реколта на грозде в Пазарджишко, но ниски цени
Снимка: БГНЕС

Гроздопроизводителите в Пазарджишко отчитат добра реколта и ниски цени.Тази година търсенето е сравнително по-малко, което се обяснява с коронакризата и наложените от това ограничения.

Въпреки сухото лято, качеството на гроздето е добро, твърдят производителите.

"Количеството е добро и качеството също е добро. На някои места добивът е повече, на някои места е по-малко, зависи от климатичните условия и кой как е гледал лозята си", казват те пред БНР.

Цената обаче е с 10% по-ниска от миналогодишната. Килограм Памид се продава за 60 стотинки. Мерлото варира между 80 и 90 стотинки. В тези граници се движат и останалите елитни сортове.

По техни думи с тези цени няма да могат да покрият разходите си. "До момента съм набрал около 20 тона грозде", казват производителите.

Край междуселищните пътища има организирани борси, но клиентите са рядкост. Ако до две седмици продукцията не бъде продадена, производителите предвиждат загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
памида 60 стинки?....А!За мен това е изключителен сорт -винен и десертен ,при това отдавна адаптирал се към нашите условия,но мисля,че го мернах в едно магазинче на цена лев и осемдесет..Утре ще проверя дали съм сбъркал..Дано!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно, в магазините цените никога не са ниски, независимо колко евтино го купуват прекупвачите.
1
0
 
12
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Всяка година едно и също, всички производите ли в БГ се оплакват че годината им била слаба. Миналата година килограм Мерло беше 60-70 ст. Тази година е 80-90 ст... и всичко се купува наред, не могат да смогнат да берат в селата около Пазарджик.