Преизчисляват пенсиите на бивши военни и полицаи

Промяната e за тези с ранно пенсиониране в последните 5 г.
5 ное 2020 20:52, Петя Славова
18
Преизчисляват пенсиите на бивши военни и полицаи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат о 1 септември 2021 г. Тази промяна ще предложи ГЕРБ в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене на Закона за Държавно обществено осигуряване. Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората ,които ще получават и втора от частните фондове, предава "24 часа".

"Първите пенсионери от универсалния пенсионен фонд се очаква да се пенсионират през сепември 2021 г. В тази връзка с оглед осигуряване възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление с т.нар. коефициент на редукция определени по новите правила" заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ. Иначе депутатите от бюджетна и социална комисия приеха на първо четене Закона за Държавното обществено осигуряване.

По-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частни фондове вече получават пенсия от държавана, но намалена с 20%. Втора пенсия ще получат, след като навършат нормална пенсионна възраст. Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителтвото.

Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Пенсионираните униформени получават още веднъж правото да прехвърлят парите си от частни фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г.Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния институт.

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. от същата дата ще се вдигне и максималната ,която ще стане 1440 лв. От първи юли всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март. Тези параметри представи пред депутатите заместник-социалната министърка Зорница Русинова. Тя поясни, че се засилва и контролът, за да се пресекат измамите с пенсиите и болничните. В законопроекта е предвидена глоба до 5000 лв., ако човек е получил пари от държавата с фалшиви документи. освет но ва се предлага в Наказателния кодекс, за да може такова лице да се наказва с от 2 до 8 години лишаване на свобода.

За поредна година се замразява максималният осигурителен доход на 3000 лв., а така бюджетът губи между 2  и 3 млрд. лв на година, обясни Ваня Григорово от КТ "Подкрепа".

За синдикатите е проблем и замразеното майчинство и максималният размер на обезщетението за безработица.
Те имат критики и относно фазата на изплащане на вторите пенсии. Както и по мярката 60/40, за която в бюджета за догодина има отделени 300 млн. лв- Според Ваня Григорова обаче те са за разплащания на мярката до края на годината.


18
Още от Страната
Неврологията в разградската болница става COVID отделение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ок преди 2 дни
А на миньорите като при тетежък и рисков труд
11
0
 
1
 
! Отговори
Правда преди 3 седмици
Нали говорите за справедливост.Тогава преизчисляване направете и за другите пенсии или това важи за богопомазаните пъдари на власта
10
0
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 седмици
И едно време една шапка с пари и сега е така.
9
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
и правилно...робите да го ду.ат...ама то не е от вчера...вие го толерирате и търпите...обслужвалите властта яка пара от вашите данъци...вас...вируса ви е малко...ало безбожници това са вашите пари и ги дават на тея дето обслужват ограбващите и продаващите интересите ви политическа класа...администрация и ченгета дето ви бият...образование,образование или простотията и безбожието насадено ви ще ви убие преди вируса и ограбващите ви политици...Анатема
8
1
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 седмици
А на учители,лекари, инженери, шофьори, миньори -защо не ?!!!!
7
4
 
7
 
! Отговори
миранда преди 3 седмици
До SS
защо да им изплащат 20 зазплати, при пенсиониране вместо 6? Достатъчно високи пенсии взимат, пенсионират се млади, ако не им харсева при военните и МВР да дойдат при нас в часните фирми,,,,
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те и сега са им прекалено високи! Мисля, че е редно да ги намалят плюс това се пенсионират млади и всички работят! Все пак са били цял живот на гърба на народа и продължават да мрънкат пък, защо ли никой не напуска?
5
5
 
20
 
! Отговори
Мутри вън преди 3 седмици
Това е дискриминация, сега военни и полицай не плащат данъци и осигуровки в НОИ, народа ги издържа а те им вдигат пенсиите без да са внесли и лев в НОИ.. А намаляват на нормалните хора който внасят осигуровки?!
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За полицейщина, бивша или настояща, ще има.
Но за лекари и учители нема.
3
7
 
5
 
! Отговори
Премъдър е Радев преди 3 седмици
Каквото ви е дадено халлал ви е дадено от Радев!!
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да!
Да ги намалят малко на полицаите вече си имаме 240 хрантутника в парламента +Р.Р.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който бил добър комунист получава.