Зимата вече е тук, КАТ с правила и препоръки за шофьори и пешеходци

Пътните настилки са мокри, в планините - частично заледени
30 ное 2020 10:38, Петя Славова
46
Зимата вече е тук, КАТ с правила и препоръки за шофьори и пешеходци
Снимка: БГНЕС

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Дъжд вали в района на Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла /обл. Русе/, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград, обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен /обл. Смолян/, обл. София, проход "Шипка“ /обл. Ст. Загора/.

Още по темата

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. Затова Пътна полиция обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени;

- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;

- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците:

- по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат

- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Пътна полицияшофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Работят с пъна пара по пътищата и независимо, че още вали е чисто. Мрънкайте, то само това можете.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Ти през живота си чистил ли си сняг? Има си технологии и възможни неща. Да те светна, че има места на които не се допуска употребата на химикали.
36
1
 
3
 
! Отговори
Транспортна комисия преди 3 години
Не забравихте ли ФАРОВЕТЕ!
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още е Есен, ***! Зимата все още не е дошла, нищо сега вали сняг! Имало е и години, когато е валяло сняг и през Октомври! Между другото, добре че вали сняг, полезно е, тъй като очиства и освежава въздуха, краси природата и радва хората със снежнобялата си покривка. Ако има сняг, ще има и хляб, както казват старите хора.
34
2
 
6
 
! Отговори
Однако преди 3 години
Зимата е не само тук, но обещава да е снежна и студена. Това лято злата, мразовита, своенравна и коравосърдечна Ла Ниня изгони усмихнатия, сух, топъл и ласкав Ел Ниньо от екваториалните простори на Тихия океан, влезе в правата си на законодател на планетната климатична мода и заплашва да заглуши крикливите гласове на апологетите на глобалното затопляне. Най-ярко нейният сковаващ характер ще бъде усетен от жителите на Северна Европа в предстоящите месеци.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТ:Шофирайте внимателно,за да не попаднете в черната статистика на Ковид!!
32
5
 
4
 
! Отговори
Привижда Ви се преди 3 години
че в момента е Минус 6 в София! Истината е, че е Плюс 50, причината е, че не затворихте АЕЦ-а, и ТЕЦовете и затова Глобал Топлото Ви удари безпощадно!
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Така като гледам, зимата за пореден път изненадва само простолюдието, които очаквате улиците да изглеждат като през лятото, въпреки че вали сняг."За целта е измислено обработването на пътищата с химикали, снегорините, а и 21-век съществуват и прогнози за времето, доста по-точни от тези през миналия век, но за гладкомозъчни капацитети като тебе вероятно си е нормално снегопочистване да не съществува и цялата вина да се стоварва върху живущите в блоковете сякаш е тяхна задача да чистят пътищата
30
6
 
2
 
! Отговори
Забрана преди 3 години
за Найлоновите Торбички и Пластмасовите Сламки виновни за тази Голяма Жега убиваща планетата ни - днес съм по бански - не се стои от жега, Глобалното Запопляне, яко ни притисна!
29
6
 
6
 
! Отговори
Зелен Икономист преди 3 години
от Брюксел, който твърди, че е паднал Сняг е крайно-ляв Теоритик на Конспирациите! Планетата се стопи от Жега и умира, за това - Европа без Индустрия и със Зелени Такси!! Купувайте Зелини Енергоефективтни Крушки от Китай!!! Зеленото Производство е Там!!!!!
28
3
 
4
 
! Отговори
Глобал Топлото преди 3 години
е тук, жега е като в Африканска джунгла!
27
1
 
12
 
! Отговори
Времзе му е! преди 3 години
Прекрасно е! Хубава зима!Никой не е изненадан. А лигавите пубери -нихилисти просто друго освен отрицание не знаят.Нищо не засилва нещастието ,както негативната нагласа !
26
0
 
4
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
''- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;''-*** от къдЯ на къдЯ бе, да не съм тръгнал да качвам Мусала?!
25
8
 
4
 
! Отговори
Празников преди 3 години
Леле майко сняг навън! От небето се сипе! И пак ББ е виновен, щото спи! А РР е станал още от снощи и ду...ха да не падне ни една снежинка пред президентството! (нали затова взима такава заплата ;) )
24
2
 
10
 
! Отговори
Брюксел Прес преди 3 години
Лято е! Крета каза, че такова нещо като Зима няма!! Ръкопляскаха й Африканците в ООН - те сняг не са виждали и й вярват!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Зимата ще дойде в Денят на РАЗХЛАБВАНЕТО, за сега си е още есен.
22
1
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Ти в кой град се намираш ,или просто участваш ей тъй полегнал на тюфлека на село???
21
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 3 години
А не иска ли някой да дойда и да му изчистя колата хохохо хохохо хохохо Трябва да върнат казармата........
20
5
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До пакТака като гледам, зимата за пореден път изненадва само простолюдието, които очаквате улиците да изглеждат като през лятото, въпреки че вали сняг. Освен, че не сте си изчистили снега пред панелните коптори, всичко друго е нормално.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Къде е този хаос че нещо не го виждам?