Зимата вече е тук, КАТ с правила и препоръки за шофьори и пешеходци

Пътните настилки са мокри, в планините - частично заледени
30 ное 2020 10:38, Петя Славова
46
Зимата вече е тук, КАТ с правила и препоръки за шофьори и пешеходци
Снимка: БГНЕС

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Дъжд вали в района на Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла /обл. Русе/, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград, обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен /обл. Смолян/, обл. София, проход "Шипка“ /обл. Ст. Загора/.

Още по темата

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. Затова Пътна полиция обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени;

- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;

- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците:

- по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат

- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.


46
Още по темата: пътна полицияшофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30
Работят с пъна пара по пътищата и независимо, че още вали е чисто. Мрънкайте, то само това можете.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 34
Ти през живота си чистил ли си сняг? Има си технологии и възможни неща. Да те светна, че има места на които не се допуска употребата на химикали.
39
1
 
3
 
! Отговори
Транспортна комисия преди 1 месец
Не забравихте ли ФАРОВЕТЕ!
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все още е Есен, глупаци! Зимата все още не е дошла, нищо сега вали сняг! Имало е и години, когато е валяло сняг и през Октомври! Между другото, добре че вали сняг, полезно е, тъй като очиства и освежава въздуха, краси природата и радва хората със снежнобялата си покривка. Ако има сняг, ще има и хляб, както казват старите хора.
37
2
 
6
 
! Отговори
Однако преди 1 месец
Зимата е не само тук, но обещава да е снежна и студена. Това лято злата, мразовита, своенравна и коравосърдечна Ла Ниня изгони усмихнатия, сух, топъл и ласкав Ел Ниньо от екваториалните простори на Тихия океан, влезе в правата си на законодател на планетната климатична мода и заплашва да заглуши крикливите гласове на апологетите на глобалното затопляне. Най-ярко нейният сковаващ характер ще бъде усетен от жителите на Северна Европа в предстоящите месеци.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТ:Шофирайте внимателно,за да не попаднете в черната статистика на Ковид!!
35
5
 
4
 
! Отговори
Привижда Ви се преди 1 месец
че в момента е Минус 6 в София! Истината е, че е Плюс 50, причината е, че не затворихте АЕЦ-а, и ТЕЦовете и затова Глобал Топлото Ви удари безпощадно!
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Така като гледам, зимата за пореден път изненадва само простолюдието, които очаквате улиците да изглеждат като през лятото, въпреки че вали сняг."

За целта е измислено обработването на пътищата с химикали, снегорините, а и 21-век съществуват и прогнози за времето, доста по-точни от тези през миналия век, но за гладкомозъчни капацитети като тебе вероятно си е нормално снегопочистване да не съществува и цялата вина да се стоварва върху живущите в блоковете сякаш е тяхна задача да чистят пътищата
33
6
 
2
 
! Отговори
Забрана преди 1 месец
за Найлоновите Торбички и Пластмасовите Сламки виновни за тази Голяма Жега убиваща планетата ни - днес съм по бански - не се стои от жега, Глобалното Запопляне, яко ни притисна!
32
6
 
6
 
! Отговори
Зелен Икономист преди 1 месец
от Брюксел, който твърди, че е паднал Сняг е крайно-ляв Теоритик на Конспирациите! Планетата се стопи от Жега и умира, за това - Европа без Индустрия и със Зелени Такси!! Купувайте Зелини Енергоефективтни Крушки от Китай!!! Зеленото Производство е Там!!!!!
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При мен има мокър сняг и то спря да вали.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимата е тук, а къде са снегорините?

Един приятел пита
29
3
 
4
 
! Отговори
Глобал Топлото преди 1 месец
е тук, жега е като в Африканска джунгла!
28
1
 
12
 
! Отговори
Времзе му е! преди 1 месец
Прекрасно е! Хубава зима!Никой не е изненадан. А лигавите пубери -нихилисти просто друго освен отрицание не знаят.Нищо не засилва нещастието ,както негативната нагласа !
27
0
 
4
 
! Отговори
бааа го преди 1 месец
''- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;''-Ма от къдЯ на къдЯ бе, да не съм тръгнал да качвам Мусала?!
26
8
 
4
 
! Отговори
Празников преди 1 месец
Леле майко сняг навън! От небето се сипе!
И пак ББ е виновен, щото спи! А РР е станал още от снощи и ду...ха да не падне ни една снежинка пред президентството! (нали затова взима такава заплата ;) )
25
2
 
10
 
! Отговори
Брюксел Прес преди 1 месец
Лято е! Крета каза, че такова нещо като Зима няма!! Ръкопляскаха й Африканците в ООН - те сняг не са виждали и й вярват!!!
24
1
 
4
 
! Отговори
да знаете преди 1 месец
Зимата ще дойде в Денят на РАЗХЛАБВАНЕТО, за сега си е още есен.
23
1
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Ти в кой град се намираш ,или просто участваш ей тъй полегнал на тюфлека на село???
22
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 1 месец
А не иска ли някой да дойда и да му изчистя колата хохохо хохохо хохохо
Трябва да върнат казармата........