Заради грешка жена отива на съд, въпреки че няма задължения

Сметките на потърпевшата са запорирани
23 фев 2021 09:23, Ния Христова
31
Заради грешка жена отива на съд, въпреки че няма задължения
Снимка: Pixabay
Жена от тетевенско случайно разбира, че е осъдена и е със запорирана сметка, въпреки че няма никакви задължения, към никакви институции. Как се оказваш без вина виновен? 52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Няколко пъти в година се прибира в родното си село Гложене. Преди седмица отново е  в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка.
 
"Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител", разказва пред Нова ТВ Дияна Микова.
 
Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото според тях дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.
 
"Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема", посочва Дияна.
 
Проблемът, обаче, се задълбочава, тъй като запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.
 
"Те, подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село", оплака се потърпевшата.
 
В данъчното препращат Дияна към кмета. "Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши – ние сме на линия", заяви служителката.
 
Версията на данъчните служители е, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.
 
"Всичко е платено", заяви Искра Иванова, началник отдел „Местни данъци и такси”, Община Тетевен, но на въпрос защо тогава Дияна е осъдена тя каза"
 
"Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ."
 
Дияна пита как би могла да уведоми ЧСИ, като не знаe, че е осъдена.
 
"Не, че признаваме вина, просто е разминаване във времето. Вина не търсим", отговори Иванова.
 
В крайна сметка, от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.
 
"Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото", заяви Искра Иванова, началник отдел „Местни данъци и такси”, Община Тетевен.
 
След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на Частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита, кога ще й бъде вдигнат запора. От там отговориха, че това ще стане след две седмици.
 
И така, Дияна Микова от Гложене ще стои още седмица, седмица и нещо със запорирана сметка и без средства, заради изгубени в превода институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държавата на мутрите е така.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България, брат. Ако си откраднал мили и си бизнесмен, обаче тежко ти, ако се е оказало, че заради някакво закръгляне си платил 1 ст по-малко. До дупка ще те съдят!
25
0
 
13
 
! Отговори
бг преди 3 години
преди 200 години турската държава е продавала данъците на бегличкии , който се издължавал на държавата , а след това гледал да си събере данъците с горница и да е на печалба. Случая с ЧСИ е точно такъв -плащаш дължимото и генерираш печалба на ЧСИ.Дали пък да не си припомним до какво доведе тази османска практика !
24
0
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
в такъв случай на потърпевшия не му остава друго освен да предаде горещи поздрави на мамките на общинските служители и следващит път на изборите да им покаже пръста между показалеца и безименния.
23
0
 
17
 
! Отговори
Адвокат преди 3 години
Това става редодвно. Не са м лко случаите, когато бивши собственици на апртаменти ги съдят за задължения, натрупани след продажба на имота, само защото новият собственик не е сменил партидата.
22
0
 
19
 
! Отговори
Мафия преди 3 години
Общината е обществена организация, ЧСИ е ЧАСТЕН съдебен изпълнител, който паразитира с помощта на Общината, която му възлага да събира общинските недобори.Озаконени мафиотско срастване между обществена организация и частник.
21
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Нийче, ЧСИ не може да осъди никого.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после питат защо хората държат парите си у дома, а не в банка.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надушвам че има лично отношение към тази жена отстрана на общински служителкмета трябва да отстрани някой
18
1
 
23
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
,, Община поема разноските по делото,, !!! А чии са парите на Общината??? На кмета ??? Нееее!!! На общинските съветници??? Нееее!!! На ГРАЖДАНИТЕ !!!
17
0
 
17
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
***....клоака отвсякъде
16
1
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Всички институции в България са изгубени в превода ,един не чул ,друг не разбрал ,трети не видял и така до края на света
15
0
 
20
 
! Отговори
21087 преди 3 години
През последния месец имях повод да се убедя колко негодни чиновници раотят администрацията. те тероризират граждани, които са изрядни, но спрямо кръшкачи и тарикати имат друг подход. как се получава това? Дали тарикатите не си уллесняват "казусите", като предразполагат чиновниците? Там, кето служителите и техните началнници си разбират от работата, няма никакви проблеми.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега заслужават да ги осъди тия и общини и чсита.
13
2
 
25
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Няма политическа сила, която да има в програмата си премахване или поне ограничаване на ЧСИ. Всички са в кюпа.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да плащат, тоя бирник е трябвало да се информира , дали е истина , но като знае че никой няма да го търси си прави каквото си иска
11
4
 
16
 
! Отговори
До Хюго Бос преди 3 години
Майчето Манолова на няколко пъти го игра доброто ченге и предлага ограничаване на ЧСИ-тата, а Парламентът отхвърляше предложенията й. Всъщност играят в комбина и приказките на Майчето служат за имитиране на съпротива и изпускат парата през свирката.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива бирници и по турско робство не е имало!
9
1
 
21
 
! Отговори
Парламент преди 3 години
Поне 3 пъти Парламентът е отхвърлял закони за ограничаване правата на частните съдебни изпълнители.Имаше и предложение, разходите по събиране на дълга да не надхвърлят размера на дълга. Да не е да дължиш 50, а да ти вземат 1000, както е сега, а ако дължиш 50, да ги натоварват ги с административни разходи най-много за още 50 и да ти вземат 100. Не, отхвърлиха го мизераблите от Парламента. А случаите, когато всъщност даже не дължиш, а дългът ти съчинен с разни врътки, хич не са малко.
8
1
 
19
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
и още колко такива случаи има цялата държава е в подобно положениекъдето разбуташ вони мислете на изборите