Редица смъртни случаи на пчели край Бургас

БАБХ ще извърши проверки на кошовете в региона
15 мар 2021 11:32, Ния Христова
29
Редица смъртни случаи на пчели край Бургас
Снимка: Pixabay
Смъртни случаи на пчели край Бургас, за това сигнализират пчелари. От Българската агенция по безопасност на храните започнаха извършването на проверки на кошерите в региона.
 
Хюсеин Мустафа вече 27 години гледа пчели. Той е сред най-засегнатите в бранша. В момента има пчелин в село Желязово край град Камено, но повече от половината му кошери са останали празни. 
 
"152 броя кошера са умрели – пчели в кошери, семейства. Трудно ще бъде възстановяването. Сигурно 3-4 години най-малко трябва да се възстановят", разказа пред БНТ пчеларят Мустафа. От общо 260 живи кошера, които са били зазимени в края на септември, днес оцелелите са едва 108.
 
Бургаският регион се нарежда на четвърто място в страната по смъртност на пчели. Има места, където тя достига до 100%. Именно това предизвика Агенцията по храните да започне проверки, които да опитат да установят какво предизвиква смъртта на пчелите. През първата седмица на март са проверени над 6000 пчелни семейства. Близо 2000 от тях са загинали.
 
"По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване", обясни д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.
 
Според сертифицирания личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6000 кошера край Бургас, земеделските производители може да са причината за измирането на пчелите, тъй като пръскат насажденията си с отровни вещества. 
 
"Лятното третиране на културите, земеделците пръскат. Може би това води до намаляване на броя на пчелите и отслабване на семействата. Защото те събират тогава мед. Може да са комуниращи вещества, но това не можем да го докажем", заяви Кованджиев.
 
Взетите проби от пчелите на Хюсеин трябва да са готови до 4 дни. Той не се субсидира по програми на ресорното министерство и сам ще възстановява щетите. 
 
"Един хубав кошер струва не по-малко от 150 до 400 лева. Сами изчислете – 152 кошера по 150 лева да ги сложим, колко струват", каза още Хюсеин Мустафа.
 
Проверките на пчелните семейства от Агенцията по храните ще продължат до края на март.

29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото се случва с европейските пчели това ще се случи с европейците малко деца празни апартаменти ниски добиви на реколта
27
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
"От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване", обясни д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас."
Нийче, освенм заглавието , оправи и тез пусти проценти, нещо много малко ми се виждат, как ги смята?!
26
1
 
6
 
! Отговори
До голяма степен преди 1 месец
Проблема е в климата
Миналата зима , януари ми заминаха половината кошери
Топло в началото на януари, пчелите се подлъгали и започнали да гледат пило, после стегна студ и смърт от глад
Не че не е имало мед в кошерите - не са могли да стигнат до него
Тази година ги отворих още началото на януари и до сега 3 пъти съм им слагал " питки" да имат достъп да храна от край до край на кошера
Част от кошерите, още на 5 януари гъмжаха от пчели- заради топлото време не са спирали да гледат пило
Климата!
25
4
 
5
 
! Отговори
Пчелар преди 1 месец
Синдрома на прзният кошер, се появявава от лакомията на пчелара като започне със синдрома на захарната хранилка... всичките до един колеги, дето подхранват със захар вместо мед, дето зазимяват пчелите със захарни питки, вместо с мед страдат от празни кошери. Природата си знае какво да прави, то не може само да експлуатираш пчелите да произвеждат мед и да ги тъпчеш със захар... Затова и изкупната цена на този мед е 3.20 и реват колегите, че им давали по толков, за такъв сироп толкова...
24
2
 
2
 
! Отговори
Миро преди 1 месец
Там където има силни арендатори , пчеларство не се развива. Те се ориентират към печелившите масови хибридни култури ечемик, пшеница, рапица , слънчоглед .Не остават свободни терени където растат всякакви цъфтящи бурени Културите обаче се нуждаят от пръскания. Азбучна истина е.Към 15 03 2021 есенниците жълтеят и започна масово "лечение". Забръмчаха хеликоптери и самолети.Познайте кой ще умре.
23
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 1 месец
До А сега

Колко малко си умен!Явно под всички теми можеш да пишеш само за едно
22
1
 
10
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
Ния, моля те, оправи си заглавието, че се излагаш! Пише се "кошери", не "кошове". Това все пак са пчелни кошери, а не кошове за мръсни дрехи.
21
0
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Ами не, не е само край Бургас за съжаление! Ама списвачите на статии- прочетете малко, отгоре отгоре дето се вика някой форум за пчелари и ще разберете, че това е ПОВСЕМЕСТНО, тоест навсякъде в България. Пръскат ли, въздуха ли нещо или и аз не знам какво, но кошерите (разбирайте пчелите) яко загиват последните години.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Евроатлантик 8
К*-ре**тен. Важно е, да. По-важно от всичко дурго. Вземи книга, за да се образоваш.
19
3
 
5
 
! Отговори
А сега преди 1 месец
Тези пчели прегледани ли са от НОЩ защото може да се заразени и те от ковид за да ги пишем и тях към смъртните случаи Да нв забравят
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12

През зимата и земеделците пръскат, и пчеличките събират прашец. Виждал съм ги през януари по кокичетата. За разлика от хората, те и миг не стоят без работа, и при температура плюс 8 са навън.
А през февруари земеделците пръскаха посевите и плодните дръвчета.
17
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
odavna znaeem znaeem testove da vidim koi kak misli apak i ne obicham med
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен12
Тези хубави слънчеви и топли дни, изкараха пчеличките. Земеделците също тръгнаха напред-назад. Обаче земеделците, преди да пръскат с каквото и да е, трябва да уведомят че ще го правят, за да могат точно тези хора с кошерите, да ги затворят, за да не излизат пчелите. И се пръска през тъмната част, когато със сигурност няма пчели извън кошерите. Обаче ония тарикати, пръскат през деня, щото вечерта тряа люскат ракия трактористите и да се правят на мъже. Ето резултата.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"БАБХ ще извърши проверки на кошовете в региона."
Тия ще ходят да ровят по казаните ли как??? Кви кошове ще проверяват?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13

Няма никакъв смисъл, някой да се захване да ти обяснява живота тук. Да беше проучил въпроса, преди да те командироват на Земята.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимeн преди 1 месец
"Държавния хрантутник" както наричате хората на държавна заплата, може би трябва да лети с пчеличките за да гледа от къде вземат прашец? Или пък ще пребърква по джобовете земеделските производители за какво са си внесли от Турция ? Това са неща които Държавата няма как да свърши. Пчеларя ще си поставя кошерите до проверени и разрешени места, и да вземе да пита земеделеца преди да ги тръсне там. А до земеделците, това какво ползват се контролира според мен слабо и неефективно, но става ясно .
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Хайде оак земеделците виновни (не, че няма и такива ама през зимата не пръскат).."

О, какво съвпадение, те и пчеличките зимата не ходят за нектар и прашец.
Но това, което са събирали лятото е вече вътре в кошера и тровенето е целогодишно, мушмул!
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можете да обвинявате само земеделците за това което се случва. Те са задължени да пуснат предизвестие кога и къде ще се третира с препарати. Отделно трябва да го правят рано сутрин, когато от хората с кошери се изисква да си затворят кошерите и да не пускат пчелите да летят преди обяд примерно. Колко го правят и едните и другите? А колко са проверяващите и едните и другите???? Има ли някой наказан, че не си изпълнява задълженията? А зимата пчелите не летят пак ли пръскането е виновно??
10
4
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Гадните бургаски батки вече и пчелите стресираха !
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи са установени причините за едва 16% от смъртността, а? Браво на БАбХ