Градусите наближават 40, как да се разхладим без да си навредим?

В горещините хората по-често страдат от аритмия
27 юли 2021 23:30, Красимир Ангелов
7

Опасно горещо време започна от днес. Жълт код е в сила за 16 области в страната. Прогнозите са температурите да продължат да растат и утре, а на места е възможно и да надвишат 40 градуса.

Някои търсиха прохлада в днешния горещ юлски ден край река Дунав.

"Решихме, че понеже на Черноморието има твърде много чужди туристи, да посетим и българското крайбрежие на Дунава и да си спретнем едно плажче, така дойдохме на Сандрово", сподели Пламен Градинаров.

"Има и доста басейни, така че има избор - един предпочита да отиде на басейн, друг - на реката. Друг вариант за бягство от жегата е и климатикът", добави Боян Бончев.

Още по темата
Горещото време влияе най-тежко на хората със сърдечни проблеми, които все по-често търсят лекарска помощ.  

"Кръвното пада, пациентите се оплакват от замайване, безсилие. В такива случаи се налага да се коригира терапията, която приемат. Особено при хипертоници с по-високи дози лекарства - през лятото обикновено намаляваме приема. От жегата се получава нарушаване в електролитния баланс – калий, магнезий, натрий, всички електролити, които циркулират в кръвта, се губят повече по време на горещини и по-чисто има пристъпи от аритмия", обясни кардиологът Михаела Недялкова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Специалистите съветват да се избягва излизане в обедните часове, да се носят дрехи от естествени материи, да се пие вода, но често и в малки количества.

"Не е приятно да се излиза по това време, но съм със съпруга ми на ваксина и търсим сянката", отбеляза Надка Маринова.

Рязката смяна на температурите от стоене на климатик и тези навън също не е полезна.

"Действа стресово на организма, тъй като по-хладните помещения водят до свиване на артериите, съответно излизаме на топло, отпускат се, разширяват се и пада рязко кръвното", аргументира се кардиологът.

Най-оптималните температури, при които функционира нормално сърдечно-съдовата система, са 24-25 градуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
Под това силно слънце + вискока влажност се разхождат наистина замаени хора(не пациенти), но подпийнали кой знае с какво.Носят си бутилки с алкохол и залитат насам~натам...
6
3
 
3
 
! Отговори
Тъпо... преди 2 години
Е ? И как да се разхладим ????
5
5
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бера - суджук - бера - цаца
4
3
 
3
 
! Отговори
Паци преди 2 години
Ми, Наздраве! ;)
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако сте добре хидратирани*
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важното нещо е да пиете достатъчно вода, за да избегнете дехидратация! Пийте често вода, умерено студена, и забравете за алкохола, защото той допълнително дехидратира и без това дехидратираното ви тяло! По същата причина не пийте и кафе! Ще изкарате без алкохол и кафе една седмица, а ако сте добре дехидратирани, риска от здравословни проблеми в следствие на жегата клони към нула
1
9
 
9
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Сега пия едно малко уиски, което ми отпуска артериите идеално.