Без препитание: Живописното с. Пъдарци продава училището си

Чужденци търсят къщи в района
7 дек 2021 08:40, Петя Славова
24

Живописното село Пъдарци остава без жители. Все повече къщи остават празни, а от години се продава и училището, но купувачи няма. В същото време все повече чужденци търсят къщи в района над язовир Кърджали, предава Bulgaria ON AIR.

Пъдарци се намира в Източните Родопи - над заливите на язовир Кърджали и до редица древни забележителности. Но като много села в региона е почти обезлюдено. Старите полусрутени къщи напомнят за славното минало, но и за мрачното бъдеще. Най-яркият пример е старото училище, на което от години виси табела "Продава се".

"Още се продава училището, но никой не иска да го взима. Всички хора заминават за чужбина и тук къщите са необитаеми", обясни Дурмушали.

В част от малкото останали обитаеми къщи живеят изселници, които през зимата се прибират в Турция. Един от тях е Реджеб.

"Аз съм роден в Пъдарци. 32 години съм живял тук. Имам минало тук, в родното, бащиното, дядовото място", споделя Реджеб Халил.

Разказва за туристите, които често минават по пътя край селото, спират се и питат дали има къщи за продан.

"Питали са сме дали има имоти за продаване. Чужденци от Швейцария, Норвегия. Но къщи не се продават", категоричен беше Реджеб.

Всички са запленени от природата. Имотите в село Пъдарци предизвикват интереса на все повече туристи от Швейцария и Норвегия. А за местните хора това е бъдещето и надеждата, че в селото отново ще закипи живот и че и училището отново ще заработи.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
13
 
! Отговори
Сосидж преди 1 месец
На селата им трябва инфраструктура. В моето дойдоха много от градовете и няма какво да се купи даже, но имаме добри пътища, които позволяват бързо и безпроблемно придвижване. За съжаление, ако селото е изолирано с труден достъп до него, нещата не се получават.
19
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: номер 20 Къде видя там българско училище бе? Това село е турско, има джамия, не църква! Да си беше направил труда да видиш в google maps снимки оттам!
18
3
 
2
 
! Отговори
. преди 1 месец
Гарантирано от Дъпъсе / ГРОБ.
17
11
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7113136860 преди 1 месец
Само на турци може да им хрумне да продават Българско училище. Лъжа ли е?Не,не е лъжа. За какво са им на мохамеданите училища?При тях и да има учение,то е за хитруване,а не за посвещение в наука. При мохамеданите има покорство. Те са покорни на некакво несъществуващо същество,подвизаващо се в шизофренната книга "коран" под наименуванието "алах". Аз им препоръчвам "Le grand secret de l'islam". Иде реч за несъществуващият никога Мохамед и как евреите им напълниха главите с отрова юдейск
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната?
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казаха ли ви го , може да нямат за хляб , но за разлика от умните българи - те къщи не продават.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре сега въпроси - от какво са се препитавали.Елементарно ,Уотсън - щом името на населеното място е Пъдарци, значи жителите му са художници, поети, банкери инфлуенсъри и лайф коучъри.Ама комунистите от завист за хармоничния им и щастлив живот направили язовир за да ги хапят комарите.Огорчени от несъвършенствата на човешката природа и плановата икономика, потърсили своята нова обетована земя на изток от рая ( При Ферхунде)
13
2
 
10
 
! Отговори
Рязанакарабина преди 1 месец
Никой не е останал гладен на село, дори и най-простите и най-мързеливите. Обаче цъpвyлитe искат да стават граждани, депутати и министри, а ако и за това не стават, мигрират в Турция или ЕС.
12
5
 
7
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 1 месец
ПУКА МИ ЗА ПЪДАРЦИ..... АМАН ОТ ФАЛШИВИ ПАТРИОТИ И ЛИЦЕМЕРНИ..... ГЛЕДАМ И МИСЛЯ САМО ЗА СЕМЕЙСТВОТО МИ И ЗА СЕБЕ СИ....!!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подвеждащо заглавие - " Без препитание". Дедите на напусналите ,как са се препитавали? Или е имало мини, изчерпали са се и са се изнесли?Коректно би било - " В търсене на по- добър живот"Ами всеки иска пи- доброто. В джоба, на масата, над главата, в леглото и т.н. И никой няма право да го спира.
10
1
 
21
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
Стига изтъркани теми. 86-та купих стара къща в Балкана. Ползвахме я 20 години, лятото си прекарвахме екстра на чиста природа. Продадох я с огромно съжаление, защото за това време не оправиха пътя и си почупих колата. Попа ми разказа как са построили църквата. Продавали сено и сушени сливи, както и двойно препечена. Това е им е бил поминъкът на хората, кой сега се занимава с такива работи.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом е така до язовира - комари има ли?Не продават имоти защото не искат "неверници" в селото им.Знам ги аз какви са лицемери и хейтъри !
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свиваме се като нация.Но това че племената на индианците и мюмюните емигрират е добре.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А здрасти, бе света се променял, а водата тече надолу.....Ами върни се към оригинала - ловец събирач.Сигурно и при земеделската революция, старите кроманьонци са клатили глави укорително за тия дето вместо да ловуват животни са предпочитали да сеят ниви.И аз като почти всички българи имам селско местенце по произход. Хубаво ми е, спокойно, чист въздух и тишина.И след седмица такава скука ме натиска, че паля колата и се връщам след поне два месеца.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама къши не продават, пазят ги да ги продадат на чужденци.... И тогава, някой като купи училишето (сградата) - как точно си представят в това село, че ше процъфтят отново, след като се радвижат нещата? Как? Ше строят ново у-ще ли?
5
2
 
12
 
! Отговори
СССР преди 1 месец
Тъжно ,изчезваме като нация.
4
3
 
34
 
! Отговори
Красен Ралев преди 1 месец
Повечето ще коментират неща от сорта, че демокрацията е убила селото, че политиците са виновни. Истината е че виновни са техническия прогрес и човешкият мързел. Всеки гледа да е по- лесно и леко. Всички избягали са, защото искат работа от 8 до 17, а не производство или кърски труд, който е 24/7, 365 дни. Ако толкова се кахърите за селото, излезте от офисите и града и купете на безценица някоя селска къща и декари ниви. Чакат ви.
3
5
 
15
 
! Отговори
КойНеСкачаЕчервен преди 1 месец
На СДС-Шайката не и трябваха грамотни и образовани хора, и училища, и ми е чудно как не са сринали до основи и това училище.Вероятно не са знаели колко метал - бакър, ламин и арматура могат да извадят за скрап от него.
2
6
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Да се поклоним пред демократичните ценности
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, ще закипи от живот там, когато държавата бъде разпарчетосана. Едни ще щипнат този регион, други черноморието, трети Добруджа и така, за всекиго по нещо.