Срещу джигитите: Задава ли се "Зона 30 км/ч" в градовете?

Идея за голямо ограничаване на скоростта
Обновена: 19 сеп 2023 10:11 | 19 сеп 2023 10:06, Росен Стойчев
58
Срещу джигитите: Задава ли се "Зона 30 км/ч" в градовете?
Снимка: БГНЕС

Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30 км/ч.

По този случай Светослав Васев, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" каза: „Идеята за 30-километровите в час зони означава в зоните на кварталните карета, там където се движат и автомобили и пешеходци и велосипедисти, инфраструктурата да бъде такава, че да не позволява водачите да нарушават правилата за движение. „Зона 30” означава не просто поставяне на знак с ограничение, а още инфраструктурни мерки като изнесени тротоари, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища.”

„Промяната в пътищата ще се приоритизира посредством анализи. Тези, пътни артерии, които извеждат транспортните потоци трябва да останат с по-високи максимално допустими скорости. Такива са Цариградско шосе, Ботевградско шосе, Околовръстното и скоростните тангенти”, заяви Васев.

Още по темата

„Държавна агенция по безопасност на пътищата смята, че би трябвало дори във всички  градове максималната допустима скорост трябва да е 30 км/ч. Хората се притесняват, че по този начин ще се увеличат задръстванията, но искам да отбележа, че за отвеждащите артерии това решение няма да се прилага”, посочи Светослав Васев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: градидея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 7 месеца
Да кажат на коя скорост да караме , на първа или втора и какво ще стане с разхода на гориво и замърсяването на въздуха. И така зле и така зле.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Псевдоекспертите измислят какво ли не дивотии. Преди 1990 година разрешената скорост в населените места беше до 60 км/час и имаше по-малко катастрофи, отколкото когато въведоха по-ниското ограничение от до 50 км/час. Става дума за разлика от година-две и приблизително едни и същи коли по улиците
44
2
 
3
 
! Отговори
ККК преди 7 месеца
И да ме задминават тия, дето тичат за здраве. Че ще ми се и смят.
43
1
 
0
 
! Отговори
НДП преди 7 месеца
До, НеукДа ти обяснявам ли, защо не харесваш британците. Дори да си го написал с ирония, не е лъжа, вярно си е. Това "неук" важи за повечето от вас. Стойте си в безвремието, там ви е мястото
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
30 км. е смешна скорост, на пътя всеки трябва да е отговорен и пешеходеца и шофьора, закона да е един за всички, а не някои да намират врати да го заобикалят. Не може депутати, министри, прокурори, дансаджии и др. да се чувства нещо повече от останалит и да не плащат глоби и да не спазват правила.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спрете с глупостите какви 30км.това е път и с тия спящи полицаи простотия.Трябва взимане на книжки а за по тежки конфискация на колата.По соца как всеки спазваше без да има 30км?Вие спрете тротинетките.
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Решение има. но никой от управляващите, независимо кой е на власт не иска. Да направят всяка кола по закон да има GPSи всичко да се следи чрез сателити. Който наруши с до 10 км/ч - огромна глоба - примерно 1000лв. При нарушение над 10км/ч - отнемане на МПС и затвор! И за да са сигурни водачите че не нарушават дадено ограничение - в автомобила му постоянно да има звуково известяване какво е ограничението на даден път. Това просто изисква вярно милиони, но се прави веднъж и ще спести много смърт
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо не 5км. А може и на задна.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако всички спазват сегашните ограничения, които масово в населени места са 50 км/ч. - тогава и убитите на пътя ще са голяма рядкост. Замислете се при ограничение 50 км/ч. колко хора управляват автомобила си с до 50 км/ч.?
37
2
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Задава се единствено падането на това нефелно правителство! Да идват в управлението Възраждане, че да има някакъв шанс за държавата!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавата в нейната си същност... Заради изцепките на група от хора дай да накажем всички останали...... Тия, които не спазват 50 няма да спазват и 30. Но за подлези, надлези и др които да махнат пешеходците от улиците не се чува. Когато и шофьорите и пешеходците започнат да се оглеждат повече в пътя ще има повече спасени животи.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имам чувството, че слабоумни пишат статиите в този сайт - на джигита не му пука от ограниченията на скоростта и въобще от законите, той за това е джигит! Това не са мерки срещу джигитите, а срещу съвестните граждани които спазват правилата. Джигитите разбират само от груба сила - конфискация на автомобил и арест!
34
1
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 7 месеца
Кога ще разберете, че слагайки 1-5знака за скоростно ограничение НЕ прави нищо освен да поражда смях в неспазващите ограниченията?Не знаците са проблемът, а контролът! Вместо някоя от "нашите" фирми да прибере по 500-1000лв/за знак по ОП, по-добре тези стотици хиляди да се инвестират в промяна на системата за събиране на фишове/глоби ,както е в белите страни ;)
33
0
 
8
 
! Отговори
Кире преди 7 месеца
Леле, леле, леле. Само проостотии. Понеже 50км се спазват дай да пробваме с 30. Може и 20. А може и 40. И така докато не останат деца за газене.. През това време полицаите вместо да са разположени на кръстовищата, абе само да се виждат, си седят по колите и РПУ-тата да дебелеят и да мислят версии и оправдания защо не се справят с това, за което им се плаща.
32
0
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 7 месеца
Направо забранете колите, какво е това 30 километра в час, ри с колело и тротинетка вдигаш повече
31
0
 
11
 
! Отговори
Хабибито преди 7 месеца
Абе вие махнете тротинетките, къде сте се засилили на колите..... Вчера една изкочи....пак...
30
0
 
4
 
! Отговори
Мекере преди 7 месеца
До АнонименКъдето има власт няма нарушение!За какво са им на дПутатите имунитети и служебни карти на държавниците да развяват пред катаджиите и да са недосегаеми
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На пловдивския ушев взеха ли му книжката задето кара с двеста в града,или той радарът е грешен, когато корумпе незачита законите.
28
1
 
7
 
! Отговори
Издънкова преди 7 месеца
Добре поставяш малумни правила обаче те не дават необходимият резултат или иначе казано над 100 милиона лева за камери запалени фарове през деня колани скъпи застраховки големи глоби и най накрая статистиката е 2 по голяма от преди малумните промени!Сега тези където създават само рекет на пътя а не безопасност не само не искам да ги виждам по медии а са за затвора защото само пораждат и създават условия за КОРУПЦИЯ !!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-добре да ги бутаме тези автомобилите вече, за да не стане нещо - абсурдно стана! Не е проблема в скоростта, а в това как се управлява един автомобил. Ако си пиян и/или дрогиран, но караш 10 км/ч пак си свръхопасен, ако докато шофираш, но си ровиш в телефона или си лакираш ноктите също.