Шалапатова: Младите, които нито учат и работят, са 145 000

Търси се заетост за голям брой граждани
20 окт 2023 19:05, Росен Стойчев
88
Шалапатова: Младите, които нито учат и работят, са 145 000
Снимка: БГНЕС

Неактивните хора на пазара на труда между 15 и 64-годишна възраст са един милион и петдесет хиляди. Младите хора, които нито учат, нито работят, са близо 145 000. Търсим адекватна заетост на тези хора, работим и по плана с мерки за облекчаване на вноса на работници от чужбина, заяви при откриването на трудова борса във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, съобщи БНР.

Още по темата
Парите за увеличението на социалните плащания за догодина след увеличението на минималната работна заплата са предвидени от Министерството на финансите, бюджетната процедура все още не е приключила, заяви още тя, но не посочи какво е поисканото от министерството ѝ число за тези разходи в държавния бюджет.

"Правим преглед на това до колко са адекватни всички форми на социално подпомагане, до колко са адекватни всички съществуващи социални услуги" посочи Шалапатова. 

Продължава работата по плана между различните министерства и държавни институции за улесняване на вноса на работници от чужбина за отраслите, които не могат да си намерят кадри у нас. Предстои той да бъде консултиран със синдикатите и работодателските организации, посочи Шалапатова:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
6
 
! Отговори
Шопендар преди 6 месеца
Фирмите търсят работници,с висше,с езици,с пет годишен стаж които да им слугуват за по 1000 лв.и сега ще внасят работници.значи че са готови да плащат на чужденците по големи пари.,но не и на българите.такава е логиката на червените робовладелци
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 74 - Казано е ясно, че се имат предвид "неактивните хора", тоест такива, които нито учат, нито работят. С какво друго да се занимава едно 15-20-годишно мaгape, ако не иска да учи? Или трябва да го накараш да работи, или да го хрантутиш наготово, а то да те пердаши, ако не му даваш пари за дрога и за алкохол. Трудът никому не е навредил, стига да му се възлага такава работа, каквато е по силите му и не вреди на здравето му.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак фейкове. Какво общо имат хората от 15 до 20 години с пазара на труда? След като на 19-20 още завършват средното си образование.
64
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 55 преди 6 месеца
Питаш дали трябва деца на 15 г. да са на пазара на труда? Ами след като още в трети или четвърти клас е спряло да ходи на училище и на 15 г. има вече две свои деца, ти какво предлагаш да го правим това 15-годишно? Да го оставим да мързелува на помощи и от скука да прави още и още деца или да го пратим да копа, за да изкарва хляба на тези, които вече е създало? На 15 г. някои тежат вече по 100 кила и с една ръка могат да те повдигнат, пращи от здраве и от хормони, та не може да работи ли?
63
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Те младите са инфлуенсъри и ютубъри.
62
2
 
2
 
! Отговори
браво преди 6 месеца
До Как ги преброихте?заради такива като тебе явно има голям брой безработни, престъпник такъв!И се хвали...
61
5
 
16
 
! Отговори
Как ги преброихте? преди 6 месеца
Това са сигурно хората без връзки. В България се уреждаш все още с връзки на хубава позиция и заплата, знам го от опит. Корупцията демотивира трудолюбивите. Те напуснаха страната.
60
2
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Вчера казаха,, че са решили и необразованите /с основно/ да могат да стават охранители ? Ами то образовани има ли на тази територия след като се вижда никой не гласува на избори със съвест, а под влияние на главатарите на политически шайки !
59
0
 
8
 
! Отговори
Чалга електоратът преди 6 месеца
сега ще друса кючеци до откат ! Ха ха ха най-бедната, но и най-простата нация !
58
0
 
10
 
! Отговори
Доктор на неуките преди 6 месеца
В БеГето че няма конкуренция а всичко е монопол явно не ви притеснява.Сега три пръста с преобладаващ среден.
57
2
 
4
 
! Отговори
Не трябваше преди 6 месеца
Да унищожавате средната краса и да гърците бедните до откат те богатите са богати на кредити
56
1
 
9
 
! Отговори
Ето за това дрогари преди 6 месеца
44та не требваше да избивате елина на нацията що останахте само червени скап а няци крадци и даравераджии
55
5
 
5
 
! Отговори
! преди 6 месеца
Казарма!Трудови войски-да научат поне занаят!Имаме супер секси трактористи,земеделци и животновъди,ама се перчат във фитнеса!Я да ги хванат за ушите и да потренират на полето!Мъжкари няма!Топки ?!
54
1
 
5
 
! Отговори
Абе държавата е преди 6 месеца
Виновна с две думи
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
внос на работници от чужбина ще е смърт за България
52
1
 
8
 
! Отговори
Аз имам познати преди 6 месеца
Които не паботят техните ги издържат и никога нема да паботят щото са тарикати и познати жени имам такива също с тоя с оня бим бам буки цуки до дуки и си изкарват повече отколкото ако работят
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Казарма!!!Трудови войски!Поне занаят ще научат!Какви секси трактористи и копачи имаме,ама. Няма кой да ги хване за ушите и да ги вкара на полето да тренират там!!!Мъже няма!!!Топки имат ли?
50
6
 
6
 
! Отговори
Никва соридарност преди 6 месеца
За дъртите комуняри
49
6
 
4
 
! Отговори
ДъртаП р ъдня преди 6 месеца
57 Ти си виновен крадеш им работата на младите хора.И пенция и заплата влачиш.
48
1
 
5
 
! Отговори
Държавата е преди 6 месеца
Виновна