Манипулират Уикипедия с политически цели

Няколко месеца преди изборите за щатския Конгрес, привърженици на някои от кандидатите пренаписват биографиите на своите избраници или на техните опоненти
29 апр 2006 17:00,
Манипулират Уикипедия с политически цели
Според създателя на Уикипедия Джими Уейлс сайтът се стреми да представи една неутрална гледна точка. Снимка: Корбис
Уикипедия - онлайн енциклопедията, поддържана от интернет потребителите, е обект на манипулации, пише АП.

Няколко месеца преди изборите за щатския Конгрес, хората на някои от кандидатите пренаписват биографиите на своите избраници или на техните опоненти.

Внесените промени са имали толкова посещения в началото на годината, че сайтът временно е отказвал достъп на някои търсения, идващи от Конгреса.

Възрастта на най-стария член на Сената, например, е била преправена от 88 на 180 години. На някои парламентаристи пък са били сложени обидни прякори.

В щата Джорджия ръководителят на кампанията на кандидата за губернаторския пост е подал оставка, заради обвинения, че е променил биографията на един от противниците, като е добавил, че синът му е бил арестуван - информация, която всъщност е била вярна.

Хиляда доброволци проверяват промените, внасяни в сайта, за да премахнат грешките и умишлените лъжи, обяснява създателят на Уикипедия Джими Уейлс. "Красотата на един такъв форум е в свободата на изразяване. Но в същото време се опитваме и да представим една неутрална гледна точка", добавя той.

През март Уикипедия е имала 25,6 млн. посетители, което я превръща в 18 по популярност сайт в Мрежата. Най-променяната страница е тази на американския президент Джордж Буш. Сайтът предупреждава обаче, че заради "чести вандалски действия" промени с влизането не могат да бъдат правени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание