Червеното вино отдавна е получило одобрението на медицината благодарение на високото ниво на антиоксиданти на много феноли, способни да понижават холестерина и даже да защитават от рак.
Но при производството на бяло вино полезните феноли се губят.
Биохимици от Института по технологии в израелския град Хайфа са открити начин за запазването им в бялото вино, съобщи ИТАР-ТАСС.
Учените са постигнали това с помощта на метод, позволяващ на кожата на бялото грозде да взаимодейства химически с целулозата в течение на кратък период /приблизително 18 часа/ и добавят малко количество чист алкохол.
Алкохолът блокира работата на захарта в гроздето и активизира антиоксидантите.
Като резултат произведеното бяло вино е също толкова полезно за здравето, колкото и червеното, заявяват специалистите.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.