Свободни коментари или модерирани. Има ли баланс?

Експерти: Потребителите трябва да имат свобода да изразяват мнение
Обновена: 10 май 2016 11:26 | 10 май 2016 11:22, Екип на Bloomberg
49
Свободни коментари или модерирани. Има ли баланс?
Снимка: Reuters

Потребителите трябва да имат свободата да изразяват мнението си в интернет. Прекомерната регулация в тези среди по-скоро би навредила и не е начинът за вменяване на определена дисциплина. Самите коментари под определена публикация помагат на читателя да се ориентира в цялостното обществено мнение. 

При обида, клевета или призив на насилие има класически правни механизми, чрез които да се въздейства, и това е достатъчно, настояха Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет" и Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Те коментираха темата за отговорността на медиите и сайтовете за коментарите, които правят потребителите.

"Голяма част от медиите не отделят достатъчно бюджет за модерация на сайтовете", настоя Попович. Според него обаче доставчиците не трябва да бъдат задължавани да модерират и медиите носят отговорност за коментарите, но тя е морална. 

Във връзка с решението по казуса "Делфи" Кръстева подчерта, че това е пример как за пореден път нормите на европейската директива се игнорират и съдът изземва функциите на законодателната власт.

Според нея в дебата относно това дали трябва да се промени директивата се създава конфликт на ниво основни човешки права.

"От една страна е правото на свобода на словото и на достъп на информация, а от друга – защитата на личните данни, която в момента е издигната на пиедестал", каза Кръстева. По думите й всички фундаментални права, заложени в хартата, са ценни и не трябва да се ограничава едното или другото, а да има баланс между тях.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да попитаме господин Попович,дали в родната му Сърбия медиите са свободни и дали чужди граждани изобщо,могат да изказват в тях своето мнение?Фактът,че заема този пост в България ,показва,че българското общество е по-демократично от сръбското.Накрая,съмнявам се,че работи за българските интереси в тази асоциация.
22
0
 
0
 
! Отговори
Провицията преди 5 години
Българи - Какво направихте с българите които останаха да живеят в България ? Бавно ги унищожавате. Как!Това беше написано в Американския план.Засегнахте всичко като поминък.Разделихте хората на бедни и богати.Богатите са поставени лица които можаха да откраднат парите на бедните хора,а бедните са трудещите които работят до като се скапят.И никой не му пука за техния труд и тяхното здраве.Много е тъжно.
21
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 5 години
напоследък искам да тегля на поддъжката на виваком град ловеч с наи добпия си нет идна тънка дълга и не ме интересува омръзнами клоуни дамиползват нета един ден супер 5 не какво става ние си плащаме редовно услугата не заради мъди да се налага да ги сменяеписнами от смотаняципротежета та едикои си нее ли срамонно видял съм какво е дае ебърз и какво еда еотвратителен аиде виваком размърдаите си задника за да не випратим на данс
20
0
 
2
 
! Отговори
moderatora e pederas преди 5 години
цензура евриуеъ
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в днес.бг нямаш право да изразяваш свободно мнение, цензурират обиди дори когато са написани неправилно за да се избегне цензура те пак ги цензурират или пък ти трият целия коментар ако не им изнася какво си писал. Сайта е информативен и нямам лошо да кажа освен това че контролират коментарите. Няма да се изненадам ако се върна след броени минути и коментара ми е изчезнал.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори не сте го виждали! Той не пречи на хората в изразяването на свободата. Другото е автоматизация, механика и валидация при роботите.Google се отказаха от своя вървящ робот, който освен да ходи и пази равновесие нищо друго не може. Разбраха, че алгоритъма за равновесие е писан повече от 10 год. В човека алгоритмите са милиарди и не са отворен код.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Математически алгоритъм на Microsoft познава възраст и пол по снимка на лице.Трябваха им 10 години, за да го напишат и пак не е 100% точен.Кой е написал милиардите алгоритми, благодарение, на които пазите равновесие, различавате цветове, разпознавате мирис, пеете, говорите, пишете и мн.др.?Дори не сте го виждали! Той не пречи на хората в изразяването на свободата. Другото е автоматизация, механика и валидация при роботите. Google се отказаха от своя вървящ робот, който освен да ходи и пази р
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като наруша правилата на "добрите думи" във форума, защо Бог не ме убива, наказва или порицава? Замисляли ли сте се?Нима не сте чували за най-големия дар на Бог спрямо нас-хората - свободната воля.Кой от Вас $$%$ може да създаде робот със свободна воля и интелект? КОЙ?Математически алгоритъм на Microsoft познава възраст и пол по снимка на лице. Трябваха им 10 години, за да го напишат и пак не е 100% точен. Кой от мислите е написал милиардите алгоритми с които пазите равновесие, познават цв
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадеца вика- "Дръжте крадеца" Eй това е моето мнение относно този сайт .
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A KAKVO DA PRAVIM S NATRUPVANETO NA NEGATIVNATA ENERGIYA ?
13
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 22Мдааа, не си много нясно с нещата, щом не знаеш, че се цензурират и нормални думи - например думата отзaд. Ама си прав за бедния речник - можем да включваме латински символи в кирилска цензурирана дума, а програмистите им не им стига акълът как да обхванат с регулярен израз такава дума.
12
0
 
4
 
! Отговори
въих изтриха ма преди 5 години
Тук меко казано е несериозно да се води такъв дебат,едва ли някой има логичен отговор защо пада такова *** на коментари.
11
0
 
11
 
! Отговори
СЕМ преди 5 години
Не е ли цинично ДНес БГ да пишете за права на комениращите при положение, че сте най-авторитарния сайт в пространството и имате списък от 1000 думи които се цензурират. Какъв цинизъм... точно вие да публикувате такъв материал. Вземете го прочетете и се образовайте малко от него поне.
10
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 5 години
"Експерти: Потребителите трябва да имат свобода да изразяват мнение"Точно вие от днес.бг трябва да си го татуирате на челата това изречение. Цензурирате нелепи думи, които нито са обидни, нито неприлични. Тотална скръб !
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само е странно, но и цинично и лицемерно е уеб сайт, който цензурира всяка трета дума и трие коментари на поразия да повдига темата, че и да се допитва до експерти. Жалка история.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не смята че ви отива именно вие(днес.бг) да поставяте тази тема!!!На това му се казва ГЬОНСУРАТЛЪК от класа......... крадеца вика "дръжте крадеца".
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то за Турция какво хубаво може да се напише. Подкрепят тероризма и корупцията. Децата на Ердоган се къпят в пари, а свободомислещите Турци ги бият по улиците. Тая държава трябва да остане в историята както е станало с всички империи до сега и да се направи една светска и свободна държава или няколко държави, които да не се държат имперски.
6
1
 
3
 
! Отговори
dp преди 5 години
Свободните коментари са доказали от десетилетия, че са най-добрият вариант.Справка - usenet.Цензурирането (дето му казват "модериране" защото истиснското име не им харесва) имаза резултат единствено да прогони стойностните автори на постове, масата умственоизостанали които не се спират - ей го и тук има няколко такива поста - просто се нагаждаткъм новите условия и... остават само те да постват.В usenet групите всеки знае кой кой е и просто игнорира постовете на троловете.
5
0
 
3
 
! Отговори
Zo преди 5 години
Bg medii sa mafia s bg partii.
4
12
 
2
 
! Отговори
Горд Турчин преди 5 години
Аз пък понякога само заради това че съм написал нещо хубаво за Турция ми се маха коментара в тоя сайт