Facebook прави чистка на политически акаунти в САЩ

Причината е системно нарушаване на правилата срещу спама
Обновена: 12 окт 2018 13:10 | 12 окт 2018 12:52, Бойчо Попов
6
Facebook прави чистка на политически акаунти в САЩ
снимка: Ройтерс

Малко преди междинните избори в САЩ Facebook спря или изтри над 800 американски акаунта и базирани в САЩ сайтове, които разпространяват политически ориентирани съобщения, тъй като това нарушавало правилата на компанията ѝ за спам. По този начин обаче компанията отново рискува да бъде обвинена в налагане на политическа цензура и произволно вземане на решения.

Така Facebook показа своята все по-голяма готовност да се втурне в тромавата територия на полицейщината, свързана с вътрешната политическа дейност, пише Washington Post. Някои от акаунтите съществуват в продължение на години, натрупали са милиони последователи и изповядват подкрепа за консервативни или либерални идеи. Така например сред закритите е и страница, която се обявява за „първата публикация, подкрепяща президента Доналд Дж. Тръмп".

Но Facebook обяви публично само пет от стотиците страници, които е премахнал. Двама от операторите на страници заявиха, че са законни политически активисти, а не оперативни оператори на рекламни ферми за т. нар. "clickbait" заглавия (в превод: „примамка за кликания“, „стръв за кликания“ - пейоративен термин, описващ уеб съдържание, което цели генерирането на приходи от онлайн реклама, правейки компромис с качеството и точността на предоставяната информация), както твърди Facebook в публикацията си в своя блог. Те заявиха, че все още не са сигурни кои правила на Facebook са нарушили или защо са наказани за поведение, което е стандартно в онлайн организирането на подобни публикации.

"С удоволствие бих се придържал към условията на Facebook, ако разберях какви са", казва Крис Меткалф, издател на лявата страница "Разумен обединен народ", която бе затворена заедно с осем допълнителни Facebook страници, които според него са имали общо 2,25 милиона последователи. „Аз съм легитимен политически активист. Нямам сайт за фалшиви новини, нямам кликбейт блог. И не съм правил нещо, което всички останали страници в това пространство не правят“, казва той.

В публикацията си Facebook описва страниците с имена като "Nation in Distress" и "Reverb Press" като до голяма степен вътрешни актьори, използващи примамващи заглавия и други тактики за спам, за да насочат потребителите към уебсайтове, където биха могли да видят реклами. Компанията казва, че не се влияе от естеството на съдържанието, публикувано от страниците, а от поведението на акаунтите, които използвали неподходящи тактики за изкуствено увеличение на влиянието си. Някои от страниците и профилите имаха милиони последователи, пише още Washington Post.

Facebook обяви, че е закрила акаунтите заради „системно нарушаване на правилата ни срещу спама и координирането на неподходящо поведение". “Хората ще споделят във Facebook само ако се чувстват сигурни и имат доверие на линковете, които се поставят тук", пише в становището на социалната мрежа.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 5 години
По-добре е за руснаците фейса да им изтрие акаунтите, отколкото Тръмп да им изтрие маскираната като бензиностанция държава.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен ми изтриха два пъти страницата,в която нямаше нищо друго освен музика и снимки.На една българка от щатите и бяха блокирали страницата,заради някаква използвана дума,което е смешно.Друг мой познат го тормозеха във фейса психически,защото не е расист.По какъв критерий ги карат?Изглежда фейсбукк не е в полза на комуникацията на хората,а в полза на фирмите за реклама и предаване незаконно на лични данни за фирмите и за шпиониране на хората.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме толкова "свободни", колкото ни позволят!
3
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
После ми говорят че имали свободни медии ... 95% от медиите са леви там.
2
3
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Каква всобода на словото !??Запада е чисто и просто зле прикрита фашистка система!
1
1
 
7
 
! Отговори
ДжуджанкаG преди 5 години
Да не са изтрили и Десата. Не е блестяла скоро.