Броени седмици преди завръщането на MasterChef в ефир след лятната пауза, Куин, Виолина и Неда от финалната десетка, която се бори за наградата от 100 000 лева, разкриха кои са любимите им коктейли през горещия август.
"Откакто съм в България, най-много харесвам сок от бъз и любимият ми летен коктейл съдържа точно това. Summer High е по авторска рецепта на моята приятелка Михаела Михайлова, която го направи специално за мен. Той е много свеж и ароматен и ти помага да почувстваш лятото със сетивата си“, казва атрактивната Куин Чун, която даде силна заявка да продължи да доминира и в най-трудните ситуации и дори да покори MasterChef България. Тя спечели и златна престилка от chef Михалчев за речната си супа с раци, която й гарантира място сред най-добрите 16 през пролетния сезон.
Summer High
Необходими продукти:
20 ml джин (Bombay Saphire)
20 ml концентрат от бъз (elderflower cordial)
15 ml лимонов сок (за предпочитане от свеж лимон)
40 ml газирана вода (Schweppes)
Начин на приготвяне:
Джинът, концентратът от бъз и лимоновият сок се изсипват в шейкър с лед, разтърсват се за около 20 секунди (докато стените на шейкъра се изстудят).
Течността се изсипва в чаша за маргарита и след това се добавя газираната вода.
По желание се гарнира с резенче лимон.
В Италия пък открива любимия си коктейл всеотдайната съпруга и майка Виолина Маринова, която заслужено стигна до финалната десетка на MasterChef. Тя споделя, че често си го приготвят вкъщи в летните месеци.
Аперол шприц (Aperol spritz)
Необходими продукти:
Бяло вино или просеко
Aperol - италиански аперитив. Съставките му са: горчив портокал, тинтява, ревен и хинин.
Газирана вода
Лед
Резенчета портокал/маслини
Начин на приготвяне:
Пропорцията е 3:2:1.
3 части вино/просеко
2 части Aperol
1 част газирана вода (за шприц ефект)
Сервира се върху бучки лед във винена чаша. Украсата е резен портокал или зелени маслини на клечка, в зависимост от битера, който се използва.
„Аз мога да предложа вариант с резенчета лимон и праскови, става страхотно!, казва Виолина.
Eдна от най-колоритните участнички в текущия сезон, актрисата и театрална ежисьорка Неда Соколовска, това лято залага на безалкохолните коктейли, тъй като очаква щастливо събитие – раждането на детете си – през септември. Тя сподели рецептата си за Върджин ПИНА КОЛАДА.
"Това е любимият ми безалкохолен коктейл, идеален за летните жеги - освежителен и в същото време супер питателен и ароматен. Аз съм любител на силните вкусове, а и вярвам, че един върджин (безалкохолен) коктейл трябва да бъде с по-ярък вкус и аромат, за да компенсира липсата на алкохол и да може безкомпромисно да се нарече "коктейл", казва Неда.
Върджин ПИНА КОЛАДА
Необходими продукти за 4 коктейла от 200 мл:
1 зрял ананас
400 мл сок от ананас
1 кутия кокосово мляко с по-ниска масленост
Връхче прясна мента/босилек/лавандула (избирателно)
1 зряла смокиня
Начин на приготвяне:
Ананасът се почиства от кората и сърцевината и се нарязва на парчета, които слагаме във фризер до пълно замръзване, ако ще работим с блендер или до полу-ледено състояние, ако разполагаме само с пасатор.
Кокосовото мляко (в консерва) и сокът от ананас също са предварително охладени.
Пасираме добре ананаса, докато се превърне в лек пенест пулп.
На дъното на широка ниска чаша наливаме 1/3 ананасов сок, след което през лъжичка, опряна в стената на чашата (не директна струя) добавяме пласт 1/3 кокосово мляко. Отгоре внимателно добавяме ананасов пулп, така че да не потъне в млякото и да оформи последния 1/3 слой от пина коладата.
„Моето лятно откритие е декорацията от резен смокиня в комбинация с босилек, но можете да украсите също с банан, манго, или резенче ананас. Стръкче ароматна мента/лавандула или босилек ще дадат ароматен финиш на коктейла и ще завършат визията му. Използвам стъклени или бамбукови сламки, препоръчвам ги не само от екологични съображения, но и защото просто изглеждат по-добре от петролната пластмаса“, допълва Неда и препоръчва коктейлът да се консумира на слънце в компанията на деца и бременни приятелки.
Есенният сезон на MasterChef започва на 13 септември и ще се излъчва всяка неделя от 20 часа.

Нетната печалба на "КРЗ Одесос" се свива с 46% до 9 млн. лв.
Над 227 млн. евро са вложени в имоти в София през третото тримесечие
Украйна призна за технически проблеми при производството на ракетите "Фламинго"
Как няколко технологични отчета тази седмица ще повлияят на целия фондов пазар до края на годината?
Wall Street попи от глобалния оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай
Кадър на деня за 27 октомври
Смесени реакции в Япония при визитата на Доналд Тръмп (СНИМКИ)
Хърватия забранява телефоните в училище и през междучасията
Какво да правим при среща с мечка в гората?
Три китайски зодии с късмет и любов на 29 октомври
Влюбен в жена си – когато ревността носи парфюм на парижка вечер
Атлетико Мадрид тресна с 2:0 Реал и се завърна в Топ 4
Лече - Наполи
Ново разкритие за Светльо Вуцов: Не знаел къде е фитнеса
Христо Янев залага на "пейки" в ЦСКА
На "Герена" вече мечтаят: Веласкес иска титла и купа с Левски
Шамар за Левски: Поискаха от Наско Сираков 5 млн. лева
В крак с модата: Палта за есен/зима 2025/2026 (+Снимки)
Дневен хороскоп за 28 октомври, вторник
Кекс с райски ябълки, орехи и аромат на канела
Нумерологична прогноза за 28 октомври
Нумерологична прогноза за месец ноември
Sabaton, Savatage, Epica и Sevi влизат в Be4 HILLS
Без ток във Варна на 28 октомври 2025
Времето във Варна на 28 октомври 2025
Църквата чества паметта на редица мъченици днес
Трус от 6,1 в Турция стресна нашенци
Във Варна ще се проведе информационна среща за приеване на еврото
Всяко второ дете в България е жертва на кибертормоз
Екзотична физика: Каква трябва да бъде неутронната звезда, за да се превърне в черна дупка
Сияеща метеорна следа „фотобомбардира“ кометата Lemmon в невероятни кадри от телескоп
Astrobotic отложи изстрелването на лунната сонда Griffin-1 за средата на 2026 г.
Светът е на крачка от откриването на ваксина срещу рака
Исторически момент: Ще „хванем“ парче от комета
Експеримент показа поведението на хората няколко дни преди края на света