Бившият ректор на МУ-София на съд за незаконен прием на студенти

Заедно с него подсъдими ще са още петима
Обновена: 20 юли 2020 17:25 | 20 юли 2020 17:25, Анисия Иванова
15
Бившият ректор на МУ-София на съд за незаконен прием на студенти
Снимка: БГНЕС

Бившият ректор на Медицинския университет в София - Ваньо Митев, деканът на Факултет „Дентална медицина“ в същия университет и още четирима отиват на съд за незаконен прием на студенти, съобщиха от държавното обвинение.

Акцията на спецпрокуратурата по задържането на престъпната група стана в началото на 2018 г. Разследващите съобщиха, че учебното заведение е приемало незаконно чужденци срещу 40-50 хил. евро. Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

От прокуратурата припомнят, че шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г. с цел материално облагодетелстване създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

Още по темата

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група - ректорът на МУ, привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход.

Набраните  в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът В.М. е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът А.Ф.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Бай х преди 3 години
Баце хич не го харесва.... Аха
13
0
 
4
 
! Отговори
Bon преди 3 години
Няма страшно-милиони в джоба и условни присъди. Държава на М А Ф И Я Т А и схемите.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този не се ли ползва с защита от Радев , няма ли протестиращите и него да го сключат в жертвите на Гешев.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново на хоризонта...да не е само тоя,почти всички ректор е в кюпа
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШибиРибиБраво бе брато!Само така ще се оправят.Черен зъболекар с платена диплома да ги лекува!!!!!!!!!
9
1
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Тоя е братовчед на Бойко Методиев Борисов !!!
8
0
 
3
 
! Отговори
ГнПрокурор преди 3 години
Адмирации за борбата!Но воденето на война на толкова фронтове е провалило много пълководци,а у нас хайдуци бол,още от времето на Стамболов!
7
1
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Нищо ново под слънцето, тези далавери във Медицинска Академия си ги имаше и по Татово време. Само , че сега са още по нагли, особенно в стоматологията. А дали и Угринов (ченгето) не е в кюпа ?
6
0
 
4
 
! Отговори
Е,бравос преди 3 години
Ето го истинския "Ало,Ваньо.."
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният червен корифей
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе арабите си плащат не какви да е да станат ами зъболекари смятай.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе арабите си плащат не какви да е да станат ами зъболекари смятай.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незаконен прием, айде стига бе, каква изненада!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВТУ някак остава скрит поради това ,че не е в София,а в старата столица.Там лицето Стела Дерменджиева е превърнала катедрата в свой апанаж и коли и беси.Докога с безсмислени курсове и изнудвания?