Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС
82
Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет реши да отправи искане до Конституционния съд /КС/ за даване на задължително тълкуване на член 130в, точка 3 от Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Още по темата

Въпросът към Конституционния съд е включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/, на председателя на Върховния административен съд /ВАС/ и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване престижа на съдебната власт, обясни Стоилов.

Според него искането е допустимо, тъй като КС не е давал тълкуване по такъв въпрос. "Явно нормата на цитираната разпоредба в Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, което налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание. В противен случай би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощията да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. А както знаем КС е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби", каза Стоилов. По думите му в Конституцията се казва, че министърът на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Тук смятаме, че се включва и освобождаването на ръководителите на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт, допълни той.

Макар и свързано с определен случай, което придава практическо значение, т.е. създава правен интерес за искането на това тълкуване, то би имало по-широко значение, засягащо статута на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор, заяви Стоилов.

"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите",
отбеляза министърът.

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС, тъй като е заинтересован по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор. Там основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт, обясни той.

"По този начин можем да докажем, че Конституцията и законодателството разполагат с необходимите инструменти, стига да има кой да си служи с тях. Това е както правна повеля, така и очакване на огромното мнозинство от българските граждани да функционират пълноценно институциите, да не се отклоняват от изпълнение на нормативно възложените им функции", коментира Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете главния прокурор на мира , нищо незаконно не е извършил, това което искате е незаконно и несправедливо!
18
8
 
5
 
! Отговори
към Надблюдателя преди 2 години
и като е независима какво означава, че е безконтролна ли.....нещо става държава в държавата
17
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко си отиде. Всяко начало има и край.Проумейте го ! Победи го един висок, интелигентен и образован мъж. 58% от населението на България е зад гърба на този мъж.Простотията и ненормалщината се прехвърли в епизодични изяви и монолози на едно подобие на диктатор. Образованието винаги е побеждавало опростачването....Когато един човек се домогва до властта с купуване на гласове, манипулации и какво ли не, историята го е доказала, че е обречен. В един момент винаги се появява по- умен. Няма вечни
16
4
 
12
 
! Отговори
до Надблюдател преди 2 години
нещо не си чел добре конституцията, властите ,трите съдебна изпълнителна и законодателна взаимно се контролират, колкото съдебната е независима толкова и другите две. иначе става орел так и щука, проятелю с наистина Елемантарна обща култура.
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въртоглавите ще правят всичко до януари да махнат Гешев, защото след края на фигуранта, Гешев го почва
14
24
 
4
 
! Отговори
тц-тц преди 2 години
Как са се активизирали тиквените тpoлове из всички сайтове! Срам нямате ли да защитавате тая одиозна фуражка, тъпанapинът-прислужник на кумира ви?Как пък никой в реалността не казва, че е защитник на гepбаджийскaта пасмина, та да му забия два-три право в селiaндуpckата мутра? Явно контактувам с друга категория хора.
13
4
 
22
 
! Отговори
Червени червеи преди 2 години
Страната гори. Буквално. Емигранти идват на талази. Фирми спират да работят заради скъп ток. Идва нова вълна на пандемията. А башибозуците на радевия се чудят как да махнат прокурора, защото знаят че ще им потърси сметка за престъпленията.
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, тия болшевики :) Не разбрахте ли, че е противоконснитуционно и че няма как да угодите на шефовете-олигарси и ще трябва да им връщате пари! Есента Бойко се връща!
11
18
 
2
 
! Отговори
о калеко алеко преди 2 години
и на теб ти се види края с ехиднеченето
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Своеволията на служебния кабинет продължават. Нахалството на Радев да пренарежда еднолично държавата кога ще свърши?
9
4
 
21
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Има една хубава приказка- гледай си задълженията и няма да имаш проблеми! Но явно Стоилов си мисли друго- да стане конституционен съдия в знак нс благодарност че е изпълнил заповедта на Радев да почне дело срещу глания прокурор без достатъчно аргументи!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас само се плашат и нищо. Това ако беше в Беларус, Гешев доброволно да си е подал оставка и да се извинява на целия български народ, за действията или бездействията си.
7
6
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Скоро Главния прокуроро ще почне да привиква един по един заговорниците от Хунтата на фигуранта, за да им прочете правата и да им повдигне обвиненията, а първи ще бъдат стоилоФ и рашкоФ ... !!!
6
3
 
10
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Не знам, тия конституционни съдийчета какво ще измислят в подкрепа на мафията дето разруши страната!Обаче,обаче тези дни ми се присъни,че започнали снимките на продължението на ЧЕРНИТЕ АНГЕЛИ 2.....Леле,леле.....ко стаа
5
1
 
18
 
! Отговори
Ели преди 2 години
СТОЙЛОВ ПОЙСКА ОТ ВСС ДА ОТСТРАНИ ГЕШЕВ, ---- ОТ ВСС СЪВЕТ СЕ СЪБРАХА И РЕШИХА С МНОЗИНСТВО ЧЕ НЯМА ДА ОТСТРАНЯВАТ ГЛ ПРОКУРОР---КАКВО ИСКА СТОЙЛОВ СЕГА ОТ К СЪД ,ДА МУ РАЗРЕШАТ ДА ИСКА ОТСТРАНЯВАНИТО НА ГЕШЕВ,АМИ НАЛИ ПРЕДИ ДЕСЕТ ДНИ ГО ПОЙСКА---БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
4
2
 
16
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Падението на Янаки: Що не пита КС може ли да спре гравитацията? Нещата все падат надолу - не може ли нагоре?
3
2
 
23
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
Янаки, не се напъва повече, не измисля глупости, ще отидеш посланик, заслужи си го. Нали си наясно защо Радев иска това противоконституционно действие, защото го е страх от Гешев. Гешев само чака Шербета да падне.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така или иначе ще задават въпроси , да питат и за фигуранта как да го липсат, заради уронваве на престижа на президентството и държавата , неизпълнение на задължения, безхаберие и незаинтересованост, предателство, прибиране на пликове с "лични" подаръци, партийни пристрастия.
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пореден шамар за прокуратурата! Проф. Асена Сербезова окончателно оправдана.Oбвинeниeтo cpeщy пpeдceдaтeлĸaтa нa Бългapcĸия фapмaцeвтичeн cъюз пpoф. Aceнa Cepбeзoвa e изнaчaлнo нecъcтaвoмepнo, тя нe e извъpшилa пpecтъплeниe cpeщy oбщecтвeния peд и cпoĸoйcтвиe, oбpaтнoтo пpeдyпpeждeниятa й ca дoвeли дo инфopмиpaнocт и oбщecтвeнa диcĸycия пo знaчим пpoблeм, т.e. пoвeдeниeтo й e пoлeзнo в eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo.