Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС
82
Правителството пита КС за освобождаването на главния прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет реши да отправи искане до Конституционния съд /КС/ за даване на задължително тълкуване на член 130в, точка 3 от Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Още по темата

Въпросът към Конституционния съд е включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/, на председателя на Върховния административен съд /ВАС/ и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване престижа на съдебната власт, обясни Стоилов.

Според него искането е допустимо, тъй като КС не е давал тълкуване по такъв въпрос. "Явно нормата на цитираната разпоредба в Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, което налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание. В противен случай би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощията да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. А както знаем КС е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби", каза Стоилов. По думите му в Конституцията се казва, че министърът на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Тук смятаме, че се включва и освобождаването на ръководителите на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт, допълни той.

Макар и свързано с определен случай, което придава практическо значение, т.е. създава правен интерес за искането на това тълкуване, то би имало по-широко значение, засягащо статута на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор, заяви Стоилов.

"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите",
отбеляза министърът.

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС, тъй като е заинтересован по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор. Там основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт, обясни той.

"По този начин можем да докажем, че Конституцията и законодателството разполагат с необходимите инструменти, стига да има кой да си служи с тях. Това е както правна повеля, така и очакване на огромното мнозинство от българските граждани да функционират пълноценно институциите, да не се отклоняват от изпълнение на нормативно възложените им функции", коментира Стоилов.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надблюдателю Съзерцателю не ми цъкай минуси и да мълчиш като пън с Елементарнста си обща култура
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Щом 58% от българите "харесвали" твоя любим мучащ илитерат от село Учиндол,защо по-малко от 10% от тях гласуваха за него?И това е заедно с налетите от ДПС гласове.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще трябва да се връщат пари на олигарсите, ако не съборят Гешев... Затова е зора...
26
6
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Фигуранта е заплашил старият червен талибан, че няма да го назначи за конституционен съдия каквито договори са имали. И талибан веднага отново се активизира да чагърта Гешев!
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставете главния прокурор на мира , нищо незаконно не е извършил, това което искате е незаконно и несправедливо!
24
8
 
5
 
! Отговори
към Надблюдателя преди 2 месеца
и като е независима какво означава, че е безконтролна ли.....нещо става държава в държавата
23
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко си отиде. Всяко начало има и край.Проумейте го ! Победи го един висок, интелигентен и образован мъж. 58% от населението на България е зад гърба на този мъж.Простотията и ненормалщината се прехвърли в епизодични изяви и монолози на едно подобие на диктатор. Образованието винаги е побеждавало опростачването....Когато един човек се домогва до властта с купуване на гласове, манипулации и какво ли не, историята го е доказала, че е обречен. В един момент винаги се появява по- умен. Няма вечни
22
2
 
12
 
! Отговори
До Тц-тц преди 2 месеца
Ха-ха-ха! Офчи... май сам си говориш, а? Ха-ха-ха.
21
4
 
12
 
! Отговори
до Надблюдател преди 2 месеца
нещо не си чел добре конституцията, властите ,трите съдебна изпълнителна и законодателна взаимно се контролират, колкото съдебната е независима толкова и другите две. иначе става орел так и щука, проятелю с наистина Елемантарна обща култура.
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
въртоглавите ще правят всичко до януари да махнат Гешев, защото след края на фигуранта, Гешев го почва
19
24
 
4
 
! Отговори
тц-тц преди 2 месеца
Как са се активизирали тиквените тpoлове из всички сайтове! Срам нямате ли да защитавате тая одиозна фуражка, тъпанapинът-прислужник на кумира ви?Как пък никой в реалността не казва, че е защитник на гepбаджийскaта пасмина, та да му забия два-три право в селiaндуpckата мутра? Явно контактувам с друга категория хора.
18
4
 
22
 
! Отговори
Червени червеи преди 2 месеца
Страната гори. Буквално. Емигранти идват на талази. Фирми спират да работят заради скъп ток. Идва нова вълна на пандемията. А башибозуците на радевия се чудят как да махнат прокурора, защото знаят че ще им потърси сметка за престъпленията.
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ех, тия болшевики :) Не разбрахте ли, че е противоконснитуционно и че няма как да угодите на шефовете-олигарси и ще трябва да им връщате пари! Есента Бойко се връща!
16
18
 
2
 
! Отговори
о калеко алеко преди 2 месеца
и на теб ти се види края с ехиднеченето
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Своеволията на служебния кабинет продължават. Нахалството на Радев да пренарежда еднолично държавата кога ще свърши?
14
4
 
21
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Има една хубава приказка- гледай си задълженията и няма да имаш проблеми! Но явно Стоилов си мисли друго- да стане конституционен съдия в знак нс благодарност че е изпълнил заповедта на Радев да почне дело срещу глания прокурор без достатъчно аргументи!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У нас само се плашат и нищо. Това ако беше в Беларус, Гешев доброволно да си е подал оставка и да се извинява на целия български народ, за действията или бездействията си.
12
5
 
22
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Да пита и когато има доказателства за извършени престъпления и неморални действия, уронващи доброто името на институцията. От страна съветници на президента и от самият него. Министърът на правосъдието може ли да поиска отстраняването на Радев.
11
4
 
26
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 месеца
Министър ,щял да освобождава сидии, прокурори, та даже и главен Прокурор? Този наред ли е? Всеки с минимална обща култура е чувал, че Съдебната власт е независима! И всичкото това е, че Гешев е отишъл да си търси секретните документи в Президентството! Жалка работа!Яначко къде се е натресъл, че изпълнява политически поръчки,без грам мозък! Досега все още пазеше някакъв авторитет, като не се забъркваше в каши, но този път направо рови дъното, с неговата сервилност! Ще го направят за посмешище!
10
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали не се заблуждавате,че на Гешев ще му се размине?!-:)))) Поели са го яко !-:))))