Д-р Спас Спасков: Респираторните инфекции утихват през лятото

Мерките у нас са добри и навременни, смята лекарят
12 мар 2020 11:52, Анисия Иванова
40
Д-р Спас Спасков: Респираторните инфекции утихват през лятото
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Мерките у нас срещу коронавируса са добри и навреме. Просто трябва да сме дисциплинирани. Считам, че броят на персонала в болничните заведения е достатъчен и лекарите ще се справят. Това мнение изрази доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му респираторните инфекции утихват през топлото време и би следвало по време на лятото ситуацията да се успокои.

Още по темата

"В момента се предприемат мерките и за доставка на защитни облекла, и за други средства. Въпросът трябва да се постави пряко, вместо да се излиза със заплахи в такъв критичен момент", каза гостът, допълвайки, че хигиенните мерки ще трябва да бъдат изключително строго прилагани.

"Лекарите над 60-годишна възраст могат да извършват нерискова дейност и така пак да подпомогнат системата. Това е въпрос на конкретна организация", предложи той.

Доцент Спасков отбеляза, че в рамките на трансформацията на отделните болнични звена трябва да се съблюдава възможно ли е да се получи изолация, необходима при епидемиологичните процеси. Останалото може да се закупи.

По отношение на капацитета на леглата Спасков каза, че само около 60% от болничните легла в държавните и общински болници се ползват. Той подчерта и за възможността за прехвърляне на апарати от едно, по-ненатоварено отделение, към друго. Химиотерапиите и хемодиализите, допълва гостът, не могат да спрат спрени, тъй като става дума за човешки живот.

"Консултации на пациенти от страна на лекарите по телефона е добра мярка. Отделно, трябва да се намали броят на пациентите с планова патология, операциите им да се извършат на по-късен етап", посъветва още Спасков.

"Каквото може да се отложи във времето, трябва да се отложи", смята лекарят.

Целият разговор гледайте тук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от заразяването и преминаването на инкубационният период,и последвалият летален изход са само 17 дена.какво лято ви гони?
28
3
 
0
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
Престанете с тази паника ! Вие иматели си и най-малка представа миналата година колко хора умиряха от грип, конто междувпрочем директно атакуваше гардите...? Ще ви кажа само, че във Варна умираха повече от 5 човека на седмица! Обаче не се тръбеше от медии и така и не се разбра от хората. Пазете лична хигиена, слагайте си маска на публични места, може и ръкавици и бъдете спокойни. За тази година в БГ са умряли доста хора от грип тип Б, но защо не ви е страх от грипа?
27
2
 
0
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Пълно малоумие!!! ПЪЛНО!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Браво докторе преди 4 години
само дето не е точно респираторен грип. Симптомите приличат, но е съвсем друга анатомията. Обаче за слънцето може да се съгласим. Учените, които НАИСТИНА го проучват, казват че е изграден на мастна основа. Именно затова обикновен *** с малко вода му еб.т майката. Направо не ти се вярва за такава гад, дето може да натръшка сума народ. Та вероятно слънцето ще му действа също като на мазна пръжка и ще е опасен само на тъмни мърляви места. Мийте си ръцете!
25
2
 
2
 
! Отговори
65 преди 4 години
Защо не казвате с какво ги лекуват,защото не е с аспирин ,и кислородна маска. Урбазон в конска доза беше хит 2012-2013тод. при свинския грип.Що народ се повреди тогава.
24
4
 
4
 
! Отговори
65 преди 4 години
Този Кови е пълен с неизвестни, този ни говори за лято.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е новата чума - извън всякакво съмнение.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторе а спина във вируса ще затихне ли. Няма шанс за справяне с това бактериологично оръжие. Спрете да ходите на работа затворете се вкъщи и излизайте с шал на устата до магазина. Не пускайте децата на училище. Възрастните ви родители са най застрашени. Не ги пускайте навън. Вижте какво стана в Италия тук щее още по лошо ако продължавате да излизате.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че болни има по цял свят на различни температури дори на остров като Сейнт Денис който е до Мадагаскар ... с какво лято се успокоявате???
20
3
 
2
 
! Отговори
сс преди 4 години
Какво отражение би дала една хубава сауна или парна баня? Там температурата е сериозна.
19
3
 
7
 
! Отговори
Spoko преди 4 години
Спокойно. Славчо Чалгаря каза че коронавирусът не е важен. Важното е Бойко да падне.
18
3
 
1
 
! Отговори
Fishcake преди 4 години
Гюнтер Ферхойген е прав.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този *** е бил шеф на Пирогов. Чакайте на здравната ни система да се справи с короната, чакайте....
16
4
 
5
 
! Отговори
Лошо преди 4 години
Хахаххахаа ще изчезне когато се открие ваксина. За сегс ще мутира дано не се превърне в нещо като ***
15
3
 
15
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Въпрос на време е да стигне до т. нар. Малцинства. Там хигиената е яко малцинствена черта. Ако ти е писано да не обесят, няма да се удавиш.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е сезонния зимен грип, какво утихване през лятото?
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слугите на тези,които са пуснали вируса ни подготвят,че той щял да десйтва лятото,пика септември,целогодишно. Следете ги кои са.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия хората висят на опашки на метър един от друг пред супермаркетите,като в Китай,улиците са празни.След като италиянците се дисциплинираха и ние можем.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено може да ни помогне това, че не сме гъсто населена страна и не сме свикнали да щъкаме из улиците вечер както беше в Италия и в Испания. Иначе говоренето на Годжи в новата му изгладена униформа не са адекватни мерки, освен ако няма някакъв дисциплиниращ ефект върху населението.
10
8
 
18
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Докторчето явно пропуска, че вирусът е правен в лаборатория. С потенциал да мутира по различни фактори, които не се знаят. Сега когато се стопли ще видим за кво иде реч.