Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември

Ситуацията в България се подобрява
26 авг 2020 08:48, Нели Христова
83
Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември
Снимка: БГНЕС

Градините и училищата са доста различни, опитваме се да направим всеки да знае какво да направи при всяко едно положение. Това което ще предоставим до края на седмицата, ще улесни работата на работещите в градини и ясли. Това каза за БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Днес имаме среща с образователния министър, за да избегнем излишно струпване на деца пред лаборатории и кабинети на лични лекари", каза Кунчев. Той допълни, че днес ще бъдат обявени мерки, за да не се случва това.

"Няма как да опишем всяка ситуация. Дори едно голямо училище - можем да поставим под карантина един клас или ученици на 1 етаж или може да прекъснем работа на цялото училище, възможни са всички варианти. Има основни правила - дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, филтър да не се допускат деца с прояви. Препоръчваме маските не в час, а когато са струпани в големи групи. На много места учебната година започва по-рано, наблюдавам какво се случва", каза още той.

"Ситуацията с COVID-19 не се подобрява в Европа, в последните 2 седмици се подобрява в България, може да помислим за неудължаване на епидемичната обстановка след края на септември. Но няма как да не се удължава като хората са по болниците. При тези условия тя трябва да продължи, за да можем да реагираме ефективно, надявам се тази тенденция да се запази", каза още доц. Кунчев.

"Има секретарки, които не работят събота и неделя и са въвели данни чак в понеделник. Всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако се вкарват данните всеки ден до 22 часа няма да има такива отклонения", каза той.

"Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София, рязко се подобри работата във Варна в Добрич. Всички вече имат предпазни средства, колкото им трябват. Доста по-подготвени сме от преди. Този извънреден начин на работа натоварва твърде много", каза още Кунчев.

"Няма да приложим затваряне на големите градове каквото имаше, но всички останали мерки са налице", добави той.

"Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини", каза още доц. Кунчев.


83
Още от Общество
Омбудсманът иска проверка на изравнителните сметки за топлото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 седмици
До Анонимен
Нищо не може да стане с ваксините защото още няма такава!А и никой не може и не е в правото си да те задължава да се ваксинилаш!!!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този не спря да говори глупости, били сме по добре .........СПЕЦИАЛИСТ !!!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак сме номер едно.
74
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
Ами нонстоп дъра-бъра, ковид, дъра-бъра, ковид. Животът няма други аспекти.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен
Неприложима, защото не отхговаря на протокола за регистрация.....
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Защо бе,понеже не е *** кати теб?
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А бе някой знае ли защо всички глу пендъри са в ГЕРБ ?
70
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Той и за руската ваксина каза, че е неприложима! А сега след като СЗО преговаря с Русия кога и той ще врътне палачинката!? Не искам да знам! Заяждам се!
69
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Хем знай че вождът ще ги удължи, хем приказва. На мъж се прави, 1 вид. Само раздвижва въздуха
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ми се иска да видя Снежанка с червена шапчица с пискюлче, червена маска и червени прашки!
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що бе? Удължете ги, к'во ви пречи? Аз вече съм си харесал едни маски с коледни мотиви, комплект с коледна шапчица!
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ги удължите, споко!
65
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
До House M.D.
А той милинкия дали знае това глутеуса какво животно е?!
64
3
 
2
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 седмици
До ами да

Водете децата с кола на училище! Или пак се разчита на баба и дядо да ви ги гледат и водят по училища и детски градини. Отговорност си трябва!
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Човек - само да допълня - липсва и лична хигиена.. и след пандемията май ще се ходи с маска в метрото или поне противогаз, че къпането е табу за доста хора...
62
12
 
20
 
! Отговори
Човек преди 3 седмици
Народ,който не спазва никакви правила и философства, който няма лична и обществена отговорност ще страда от собствената си глупост и няма да е сред успелите.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 53 Чоко
Щом не си чул,значи трябва да отидеш на ушен лекар!!!!!
60
7
 
11
 
! Отговори
Мутафчийски каза преди 3 седмици
"Ние четем прогнози както и вие ги четете. Едни казват, че лятото ще изчезне вируса, други че бцжето ни пази, трети друго, четвърти трето, експерти много мнения различни". Този човек не се опита нито да лъже, нито да замазва, нито да шикалкави. Той не се направи на ковид разбирач, просто защото те са предимно в Китай и то не стопроцентови. Той само се опита да помогне с каквото може. След това нещата да си в наши ръце.
59
7
 
19
 
! Отговори
ами да преди 3 седмици
като гледам родителите, напълно съм съгласна, че децата няма да спазват правила. Къде се чуло и видяло българи и правила? Това да не е Китай.
само дето на запад имат училищни автобуси, а тук гълъбчетата са в градски транспорт, защо не коментира драгият щаб, какво ще настъпи след учебната година сутрин в автобусите и дали няма да има осъдили общината, че не им е защитила здравето и ги е наблъскала в препълнени автобуси по време на пандемия?
58
7
 
10
 
! Отговори
намерил преди 3 седмици
Ами кой да ги зарази там бе, забравени от Бога. Заразите не са по планините, а по барове, дискотеки, курорти, в болници където има струпване на хора