Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември

Ситуацията в България се подобрява
26 авг 2020 08:48, Нели Христова
83
Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември
Снимка: БГНЕС

Градините и училищата са доста различни, опитваме се да направим всеки да знае какво да направи при всяко едно положение. Това което ще предоставим до края на седмицата, ще улесни работата на работещите в градини и ясли. Това каза за БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Днес имаме среща с образователния министър, за да избегнем излишно струпване на деца пред лаборатории и кабинети на лични лекари", каза Кунчев. Той допълни, че днес ще бъдат обявени мерки, за да не се случва това.

"Няма как да опишем всяка ситуация. Дори едно голямо училище - можем да поставим под карантина един клас или ученици на 1 етаж или може да прекъснем работа на цялото училище, възможни са всички варианти. Има основни правила - дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, филтър да не се допускат деца с прояви. Препоръчваме маските не в час, а когато са струпани в големи групи. На много места учебната година започва по-рано, наблюдавам какво се случва", каза още той.

"Ситуацията с COVID-19 не се подобрява в Европа, в последните 2 седмици се подобрява в България, може да помислим за неудължаване на епидемичната обстановка след края на септември. Но няма как да не се удължава като хората са по болниците. При тези условия тя трябва да продължи, за да можем да реагираме ефективно, надявам се тази тенденция да се запази", каза още доц. Кунчев.

"Има секретарки, които не работят събота и неделя и са въвели данни чак в понеделник. Всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако се вкарват данните всеки ден до 22 часа няма да има такива отклонения", каза той.

"Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София, рязко се подобри работата във Варна в Добрич. Всички вече имат предпазни средства, колкото им трябват. Доста по-подготвени сме от преди. Този извънреден начин на работа натоварва твърде много", каза още Кунчев.

"Няма да приложим затваряне на големите градове каквото имаше, но всички останали мерки са налице", добави той.

"Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини", каза още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 години
До АнонименНищо не може да стане с ваксините защото още няма такава!А и никой не може и не е в правото си да те задължава да се ваксинилаш!!!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този не спря да говори глупости, били сме по добре .........СПЕЦИАЛИСТ !!!
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак сме номер едно.
66
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Ами нонстоп дъра-бъра, ковид, дъра-бъра, ковид. Животът няма други аспекти.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе някой знае ли защо всички глу пендъри са в ГЕРБ ?
64
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Той и за руската ваксина каза, че е неприложима! А сега след като СЗО преговаря с Русия кога и той ще врътне палачинката!? Не искам да знам! Заяждам се!
63
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Хем знай че вождът ще ги удължи, хем приказва. На мъж се прави, 1 вид. Само раздвижва въздуха
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми се иска да видя Снежанка с червена шапчица с пискюлче, червена маска и червени прашки!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе? Удължете ги, к'во ви пречи? Аз вече съм си харесал едни маски с коледни мотиви, комплект с коледна шапчица!
60
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До House M.D.А той милинкия дали знае това глутеуса какво животно е?!
59
3
 
2
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
До ами даВодете децата с кола на училище! Или пак се разчита на баба и дядо да ви ги гледат и водят по училища и детски градини. Отговорност си трябва!
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Човек - само да допълня - липсва и лична хигиена.. и след пандемията май ще се ходи с маска в метрото или поне противогаз, че къпането е табу за доста хора...
57
12
 
20
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Народ,който не спазва никакви правила и философства, който няма лична и обществена отговорност ще страда от собствената си глупост и няма да е сред успелите.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 53 ЧокоЩом не си чул,значи трябва да отидеш на ушен лекар!!!!!
55
7
 
11
 
! Отговори
Мутафчийски каза преди 3 години
"Ние четем прогнози както и вие ги четете. Едни казват, че лятото ще изчезне вируса, други че бцжето ни пази, трети друго, четвърти трето, експерти много мнения различни". Този човек не се опита нито да лъже, нито да замазва, нито да шикалкави. Той не се направи на ковид разбирач, просто защото те са предимно в Китай и то не стопроцентови. Той само се опита да помогне с каквото може. След това нещата да си в наши ръце.
54
7
 
19
 
! Отговори
ами да преди 3 години
като гледам родителите, напълно съм съгласна, че децата няма да спазват правила. Къде се чуло и видяло българи и правила? Това да не е Китай.само дето на запад имат училищни автобуси, а тук гълъбчетата са в градски транспорт, защо не коментира драгият щаб, какво ще настъпи след учебната година сутрин в автобусите и дали няма да има осъдили общината, че не им е защитила здравето и ги е наблъскала в препълнени автобуси по време на пандемия?
53
7
 
10
 
! Отговори
намерил преди 3 години
Ами кой да ги зарази там бе, забравени от Бога. Заразите не са по планините, а по барове, дискотеки, курорти, в болници където има струпване на хора
52
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да се притеснявате от ковиданяма да умрете от негозаради световния заговор наречен ковид19прикриха финансовите далаверисъсипаха икономиките и живота на хоратаследват фалити на фирмии работа само за хлябаще умрете от липса на средства за лечение на други заболяванияпсихични следствие на безработицата и несигурносттатака чще уммрете преди да ви хване ковида
51
1
 
31
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Истината е, че си нямат ни най-малка представа в щаба какво ще се случи след 2 седмици, камо ли пък след месец и нещо. Уж пика щеше да е по великден, а после лятото щял да отшуми вируса, само че нищо такова не стана.Бяха казали, че есента щял да се засили вируса заради влошаването на времето, сега пък точно обратното казват. Дрън, дрън.
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧокоВ Родопите хората са малко. И малко пътуват - ако си ходил нататък, сигурно си забелязал, че пътищата са почти празни. А маски са си слагали в началото. Сега по-рядко, но в някои магазини продължават и сега, както продавачите, така и част от клиентите. А са те гледали странно по някакви други причини, вероятно.