Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме

Трябва да преговаря за прекратяване на войната с Русия
775
Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец - доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Украинският президент каза от своя страна, че въпреки че иска мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният план на Зеленски включва пълно изтегляне на руските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи участие в мирни преговори при условия, определени от Киев.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

В друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Миналия месец Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити от началото на руската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Той добави, че военните действия в окупираните украински области са стрували живота и на десетки хиляди цивилни./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


775
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
638
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Това отдавна трябваше някай да му каже и щяхя да се спасят хиляди хора , но "евроатлантическите"ценности не му позволиха !
637
5
 
2
 
! Отговори
Тойо преди 1 месец
До ЛъчоЕх миличка подложка ти. Ако дойдат братчетата русначета - ще им предложиш жена ти на бели чаршафи. Смешното е, че се оказа че 2-рата по сила армия в света е 2рата по сила армия в Украйна. Русия няма да спечели. *** няма ресурс Украйна да бие, а ако се намеси Нато - Русия е чал за 72 часа. ***.
636
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Руснаците не искат бяло знаме, а само Русия! Украинските бели знамена вече са толкова червени, че който го развее бялото трябва да е доставено на момента иначе става черно или червено. Освен руския флаг друг флаг не признават в Украйна Русия белия могат да го веят във Ватикана по цял ден няма да имам икакв резултат. Това което се случва в Украйна трябваше през 1947г. за установяване на вътрешния ред. Така се подържа външна граница Руска!
635
4
 
7
 
! Отговори
най-после преди 1 месец
някой да се сети че запазването на човешките животи е по-важни от гордостта на Зеленски. Борис Джонсън каза на Зеленски "Ще се бием" при преговорите в Истанбул и на фронта умряха хиляди. А можеха да са живи. Папата е прав - висша ценност е човешкия живот. И затова да тръгват на преговори.
634
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папата да ходи да благославя ракети с руския патреарх.
633
8
 
2
 
! Отговори
ЧЕРЕН ПАПА ФРАНЦИСК преди 1 месец
НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПУТИНЪТ ! ПУТИНЪТ Е НАШИЯ ЕДИНСТВЕН БОГ!! КАКТО НА ЗЕМЯТА ТАКА И В КАЗАНА НА ДЯВОЛА НЕГОВИЯ СИН ЛУЦИФЕР СВЕТЛОНОСЕЦА ГОСПОДАРЯ НА АДА.
632
5
 
5
 
! Отговори
До Гошо преди 1 месец
Не дрънкай глупости,соросодно насекомо!
631
11
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
ФАЛШИВА СТАТИЯ! Папата каза че трябва да се отиде на преговори, а не да се развява бяло знаме.
630
13
 
4
 
! Отговори
Тая битка преди 1 месец
Срещу Хитлер нямаше да я бъде ако не бяха почнали да им помагат западните съюзници на рашките. Сеа Путин си е направил неква сметка но е забравил да види календара - времето тече и то не в негова полза, Индия и Китай търгуват и зависят здраво от Запада, най много на дебелия корееец и на ония от Иран да разчита. Затова натиска разни бутони че явно работата пак е зациклила
629
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Яв о е, че щом сте против папага и мира, искате да ви водят на фронта. Само че там не е катл в офиса, на външни WC са.
628
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
130 изтрити коментари, рекорд :)
627
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ех тоя путин бре и папата му е приятел - сега кагто го нарекът копейкит нашите унглосакски бл0за0чи кво ше прай папта
626
8
 
19
 
! Отговори
Лъчо преди 1 месец
Папата е умен човек тези с промитите мозъци не могат да разберат че няма как да бъде победена ядрена държава и то най- добре въоръжената доказала способностите си в Битката срещу Хитлер ако европейците не се вразумят И продължават да снабдяват Украйна с далекобойни оръжия просто предизвикват Путин да премине от Военна операция към война изхода от която е повече от ясен и плачевен за България
625
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само един трррол е евроатлантическият парррцал. Пише истерично, по няколко пъти, за да прави вятър!
624
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Ким Чен Ун , Синдзи пин, Рамзан Кадиров, Рухола Хомейни, Николас Мадуро и Доналд т.ъп, Путин има за братски приятел и Папа Франциско
623
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Ким Чен Ун , Синдзи пин, Рамзан Кадиров, Рухола Хомейни, Николас Мадуро и Доналд т.ъп, Путин има за братски приятел и Папа Франциско
622
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога не е късно човек да стане за резил.А и папата има предистория на колаборация с хунти.
621
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите забравят , както винаги , че Папата им е идеологически враг номер едно.Религията е първото нещо за което Русия печели врагове.В лицето на запада.Оная старата Русия.А новата ,мрази всичко което замества комунистическата идеология.За туй казвам , че русофилите направиха въздушен пирует и смайващ маньовър на малка площ.
620
10
 
10
 
! Отговори
Мокри червени сънища преди 1 месец
Щом руснаците са се докарали до там-- за 2-г. да чакат на Папата и Тръмп , да им осигурят победата.....тежко му на Путин---Чудя се , ако ги изпържи Китай в гръб , дали ще чакат Мохамед или Брама да слезнат на земята....ха,ха,хааааааа
619
7
 
7
 
! Отговори
Тоя поп преди 1 месец
Изгони католиците от Европа. Да не си вече католик в Украйна. А нашите комунисти русофили от утре са по големи католици и от папата.