Наближава ли една "Американска пролет"?

Нова ера на демонстрации с непредвидими последици в САЩ
Обновена: 7 фев 2017 21:22 | 7 фев 2017 21:19, Елка Василева
38
Наближава ли една "Американска пролет"?
Снимка: Reuters

Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско - откакто Доналд Тръмп се настани в Белия дом, много мегаполиси в САЩ живеят в ритъма на демонстрации, които няма да спрат скоро, при все че според анализатори ефектът от тях остава несигурен, пише Франс прес.

"За пръв път подпомагам хората на терена", казва Марк Хана, млад нюйоркски адвокат, дошъл на митинг срещу антиимиграционния указ; вече две седмици мнозина като него откриват за себе си политическия протест и стават активисти.

Съединените щати не помнят толкова масови граждански прояви от големите протести срещу войната в Ирак през 2003 г., отбелязва Фабио Рохас, преподавател по социология в Университета на Индиана.

"Изглежда" така ще продължи и занапред, смята той - толкова са екзалтирани настроените срещу Тръмп от неговите думи и скорошни решения, насочени срещу жените, мюсюлманите, хомосексуалните, чужденците и др.

А най-вече - изтъква Рохас - Доналд Тръмп "не прави нищо", за да успокои топката в по-разделената от всякога страна; откакто е встъпил в длъжност на 20 януари, налива ли, налива масло в огъня със злъчни речи срещу съдиите, бежанците, журналистите...

Коктейл, предизвикващ милиони недоволни от всички слоеве да пренебрегнат студа.

Защото се чувстват онеправдани - при това за втори път от няколко години кандидат на демократите губи в избирателната колегия, въпреки че е спечелил народния вот. През 2000 г. Ал Гор изгуби срещу Джордж У. Буш.

Социалните мрежи като катализатор

Социалните мрежи катализират процесите - "ускоряват динамиката", сближавайки групи с различни каузи (борба за правата на жените, на имигрантите, хомосексуалните, хората на наемния труд . . .).

Движението обаче далеч още не се е доказало като ефикасно. Защото демонстрациите, несъпроводени с конкретни прояви, нито с измерим резултат, често не водят до никакви политически промени, подчертава Рохас - и дава пример с протестното движение "Окупирай Уолстрийт".

Според него демонстрантите "от 60-те получиха резултати, защото развъртяха тоягата" с наказателни бойкоти срещу предприятията и дарителски кампании, подсилили активистки движения като Националната асоциация за напредък на цветнокожите хора - най-голямата организация в защита на афроамериканците.
Друг пример за масовост, осигурена с "тоягата", са демонстрациите от 2009 г. на ултраконсервативното движение "Чаено парти".

Заплашило да конкурира на следващите първични избори конгресмените републиканци, негласували по негови указания, "Чаеното парти" успя да поеме контрола над Републиканската партия". Лагерът на демократите не разполага с никаква подобна тояга днес, добавя експертът.

Дана Р. Фишър, социолог в Университета на Мериленд, също смята, че "е много трудно да предвидиш накъде ще избие" днешният масов порив.

Тя впрочем вижда знак за ново начало в многото излезли за пръв път на протест - също както никой политолог не бе предвидил победата на Доналд Тръмп, хората може "да реагират по начин, който не сме предвидили".

"Американска пролет"?

Тя дава за пример демонстрациите срещу антиимиграционния указ, плъзнали като пожар из страната през последния уикенд от януари, по-специално "изненадващото включване" на адвокати в протестите.

Също и притока от дарения в полза на Американския съюз за граждански свободи - мощно сдружение в защита на гражданските права, застанало на челната линия в юридическата битка срещу този указ - за един уикенд то събра в интернет 24 милиона долара, шесторно повече от средногодишната сума.

Фишър припомня още, че социалните мрежи разпространиха повик за обща стачка на 17 февруари - в страна, където големите стачки са крайно редки и често безрезултатни.

Дали не наближава една "Американска пролет"?

Всичко може да спре дотук, стига Тръмп "да се държи по-подобаващо на президент", казва тя. Но е скептична и всъщност очаква друго - "повече демонстрации, повече действие" напролет.

Прогноза, потвърдена и от ред демонстранти тези дни.

"Демонстрациите са част от уравнението, макар и да не са всичко", заявява 26-годишният Лорън Ъруин, излизал на протести 12 пъти от президентската церемония насам. "Времето е тревожно", а да идеш на митинг "си е някаква утеха", казва той.

Трийсет и тригодишната Стефани Мърфи, дизайнер на пуловери, също смята да остане до края. Дори само за това, че "щом погледне всички тия тълпи по телевизията, Тръмп става луд, или по-скоро ОЩЕ по-луд!", добавя тя.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Maртин да встъпи в длъжност, но за ко,ко време, освен това ванга казва,,водата ще си е отишла, водата си отива заедно с пресъхващите язовири
26
1
 
14
 
! Отговори
Сибел преди 7 години
Деде Сорос подгрява американските протести. Интересно дали американската пролет ще разцъфне в най-полицейската държава предстои да видим! Резервирайте места от сега ще бъде интересно!
25
3
 
17
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Протестират в Румъния в САЩ само българите са си ОК! Страхливи малки робски душици.
24
2
 
28
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Проблемите в САЩ не са породени от Тръмп!Напрежение си имаше много преди той да влезе в политиката.Може би идеята първоначално е била чрез една бърза победа над Русия и последващо подчиняване на Китай,вътрешния проблем да бъде потушен.Обаче тая операция се закучи,да не кажа провали,та се налага да се гаси вътрешния пожар по друг начин.Естествено,фронтът срещу Русия и Китай не е изоставен,просто се променя стратегията и тактиката.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русский посланник отличен с орденом Путина для поеботину Клинтани.
22
2
 
25
 
! Отговори
**** преди 7 години
При краварите пролета ще дойде,с отделянето на щатовете,и потепеното и разпадане.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ще майданчето, да не го изпусна:-)))
20
2
 
31
 
! Отговори
аа преди 7 години
давайте , подгрявайте стадото в бг-то, тръмп това тръмп онова, дреме ми за тръмп, неговите избиратели притежават законно оръжие и никой няма да смее да го сваля, защото ще има яка пукотевица. гледам много полезни *** и има в щатите. На мен ми дреме ние какво ще правим тука с нашите полезни *** и
19
1
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Преди нямаше и помен от такива...анти-демократични статии,докъде стигна демокрацията...Чета и не вярвам на ушите си.
18
4
 
43
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Ако анализираме кой е гласувал за Тръмп и кой за Клинтън,ще видим доста показателни неща.Гласуващи за Тръмп-бели работещи(или желаещи да работят) хора,консервативни,ценящи семейството и нормалните човешки ценности.Феновете на Хилъри К.-цветнокожи на помощи,хо.мота,откровени перковци,дори имигранти без право на глас(!).За адвокатите какво да кажем-те са материално заинтересовани от тези неразбории.Колкото до възможния граждански конфликт-то той назрява много преди Тръмп да се включи в политика
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не се настани, те го избраха. Чалгаджии.
16
2
 
23
 
! Отговори
Maртин преди 7 години
Няма как обама да е последния президент по пророчество на баба Ванга! Тръмп встъпи в длъжност....
15
5
 
17
 
! Отговори
Да преди 7 години
Руския посланик в Вашинктон е забелязан да раздава пирожки на протестиращите.....
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За франсетата защо не се пише ?
13
3
 
31
 
! Отговори
Мъст преди 7 години
Каквото повикало такова се обадило,САЩ от години съсипа много страни с преврати,пролети,революций,майдани и пр.те трябва да си платят за съсипания живот на милиони хора.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте сметки да изпратим малко долари на протестиращите.
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВИ КРАСИВИ НЕЩА СТАВАТ. В САЩ СЕ НАДЕГЯ ЦЯЛАТА ЦВЕТНА *** И СТАВА ЕДНА МЪТИЛКА, КОЕТО Е ДОБРЕ.ВЪВ ФРАНЦИЯ СЪЩАТА РАБОТА.САЩ И ЕВРОПА ВЕЧЕ СЕ МРАЗЯТ.НА НАТО МУ СЕ КЛАТЯТ КРАКАТА.ВЪОБЩЕ - САМО ХУБАВИ НОВИНИ.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една "пролет" и ще стане "всеки срещу всеки" и всичките проблеми ще катализират за отрицателно време. Разбира се, те просто искат да разкарат Тръмп, но толкова отдавна са далеч от реалния човек и проблемите му, не отчитат расовите, социални и културни промени на собствен терен.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалните мрежи бяха създадени от САЩ за подмолно насочване мнението и действията на големи маси от хора. После бяха проверени и усъваршенствани в множество цветни революции. Подмолната пропаганда през соц. чрежи е много по-силна и успешна от тая през купените медии.Протестите срещу Тръмп са организирани от демократите включително Сорос. Само че тея дето протестират не се усещат че ги водят на каишка чрез *** в социалните мрежи.Лошото е че и Путин го научи тоя номер със социалните мрежи
8
3
 
20
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Време е да жънеш това което си посял!А краварите много "пролети" посяха по света! Мнооого!