Как пет думи изпратиха САЩ на Луната?

Преди 60 години Кенеди обявява амбициозните си намерения
26 май 2021 20:00, Нели Христова
137
Как пет думи изпратиха САЩ на Луната?
Снимка: БГНЕС

Преди 60 години, на 25 май 1961 г., президентът Джон Кенеди си проправя път в конгреса сред морето от членове и заема мястото си зад трибуната.

Само пет месеца след като бе поел поста на президент на САЩ, той попада под два политически удара: първият - на 12 април, когато СССР изпрати Юрий Гагарин в космоса - извеждайки за първи път човек в орбита преди американците, и вторият - по-малко от седмица по-късно, с провалената инвазия в Залива на прасета в Куба.

Администрацията на Кенеди се нуждае от победа. И така, президентът се изправя пред Конгреса и произнася 46-минутна реч с почти 6000 думи, която изисква 81 отпечатани страници, за да може да ги прочете за определено време.

На фона на Студената война речта обхваща няколко теми, включително националната сигурност. Но най-впечатляващото съобщение е запазено за края. Кенеди поглежда членовете на Конгреса и обявява намерението на Америка да кацне на Луната.

"Вярвам, че тази нация трябва да се ангажира да постигне целта, преди да изтече това десетилетие - да кацне човек на Луната и да го върне безопасно на Земята."

Промяна на темата

Според някои доклади, речта, която изпрати САЩ на Луната, била почти представена като писмено изявление.

Но вътрешните документи, предоставени на CNN от президентската библиотека на JFK, показват, че служителите на президента се подготвят за лично изказване десет дни преди това - събитие, което те започват да наричат ​​"второ състояние на Съюза".

Според история на Асошиейтед прес от деня на речта, вицепрезидентът Линдън Джонсън "казал на репортери, че е призовал Кенеди да предаде лично посланието си".

"Реалността беше, че лунната програма беше опит за промяна на темата", казва Роджър Лауниус, бивш главен историк на НАСА и автор на "Наследството на Аполо".

Месец по-рано, в бележка от Кенеди до Джонсън на 20 април, президентът попитал своя вицепрезидент дали имат "шанс да победят СССР", като издигнат лаборатория в космоса, да орбитират около Луната или дори кацат на нея. "Има ли друга космическа програма, която обещава драматични резултати, в които бихме могли да спечелим?", пише Кенеди..

"Трябваше да направи нещо драматично", казва Фредрик Логевал, професор по история в Харвардския университет. Кенеди и екипът му решиха, че драмата ще дойде от лунното кацане. "Това беше сериозно предложение и те отделиха много време за речта", добавя той. "Тед Соренсен беше човекът, който написа по-голямата част от нея."

"Тед Соренсен е един от най-близките съветници и автори на речи на Джон Кенеди, което направи двойката "едно от големите политически партньорства на 20-ти век", казва Логевал. "Двамата бяха толкова синхронизирани, обърнаха много внимание на речите на други хора, обърнаха много внимание на това как историческите фигури са се обръщали към населението. И мисля, че речите на Кенеди очевидно са вдъхновени от това."

Но не само Соренсен и останалите автори са имали пръст в изказванията му: "Самият Кенеди допринесе повече за речите, отколкото хората често си спомнят", добавя Логевал. "Можете да видите почерка му в полетата. Той стана много умел - можеше да се отклони от текста и да даде идеално оформени пасажи в пълни параграфи."

И все пак речта на 25 май по принцип не се оценява като една от най-добрите на Кенеди - с най-запомнящите се редове, намерени в неговия встъпителен адрес ("не питайте какво може да направи вашата страна за вас ... попитайте какво можете да направите за вашата страна" ) или дори втората му реч, свързана с Луната, която се проведе година по-късно в университета Райс в Хюстън, Тексас и където той каза на американския народ: "Ние избираме да отидем на Луната през това десетилетие и да правим други неща, не защото са лесни, а защото са трудни."

"Речта в Райс е по-богата, по-вдъхновяваща. Това е по-красноречива реч", казва Логевал. "Извисява се по начин, по който мисля, че речта от 25 май 1961 г. не успя."

Но това, което е най-критично за речта през май, добавя той, "може да са тези пет думи, когато (Кенеди) казва "преди това десетилетие да изтече". "Макар че може да липсва реториката на по-късната реч в Райс, тя "може би е поставила цели в Конгреса, по време, когато той претърпяваше неуспехи и трябваше да се опита да възвърне инерцията."

Човекът, кацнал на Луната

Това беше голям залог, който ускори космическата хронология на Америка - в края на краищата през 1961 г. НАСА е съществувала само от три години.

"Те съзнателно бяха малко неясни относно крайния срок", казва Лауний. "Кога е краят на десетилетието? 1969 г. или 1970 г.? Можеш да обосновеш и двете дати. Така те се чувстваха спокойни, че имат време от още една година, ако е необходимо."

Речта също създаде прецедент за НАСА, агенция, зависима от държавното финансиране. "За космическата общност това стана наистина важно", казва Лауний пред CNN. "В космическата общност имаше и все още остава това чувство, че ако успеем да накараме президента да обяви голяма цел, всички добри неща се случват."

Докато езикът на речта от Райс през 1962 г. може да е по-запомнящ се, първата реч за Луната през 1961 г. е проправила път за успешното кацане на Аполо 11 само осем години по-късно - преди изтичането на десетилетието. С течение на времето историята е придала голямо значение на този почти 46-минутен адрес, откъдето всичко е започнало.

"Проектът Аполо, първоначално обявен от президента Кенеди на 25 май 1961 г., е наистина голям в историята не само на нацията - казва Логевал, - но и на света за 20 век."


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
До Чебурашка преди 1 месец
Много си зле, братчед................пий си хапчетата и ходи редовно на психиатър.............русофобията ти е патология!!!
41
4
 
4
 
! Отговори
за Луната преди 1 месец
Луната почти няма атмосфера..............следователно там не може да има вятър, но режисьорите и сценаристите от Холивуд показаха знамето на САЩ да се вее..............все едно на Луната има вятър...................хаха....................голям смях!!!!!
40
2
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До фактите До ЧебурашкаРусофилските факти нали знаеш за какво единствено стават?
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С каквото се захванат американците го постигат. Затова са велика нация. Не са като руснаците да се лутат насам и натам. Строиха 75 години комунизъм накрая фалираха и започнаха да строят путнизъм. Днес путинизма докара нещата отново до фалит и не знам следващото руско салто мортале накъде ще бъде.
38
3
 
4
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Първият космически апарат, кацнал на Луната е руския "Луна 2 "..............1959 г.!!!
37
4
 
5
 
! Отговори
фактите До Чебурашка преди 1 месец
1.Земята не е плоска, а си е сфера!2.Русия е велика и непобедима, Крим е руски завинаги........скоро Аляска може да стане руска територия!3.Путин е велик политик, така е!4.Доларът е само една хартия без златно покритие и се печата от една мафиотска и масонска организация.........ФЕД!!!5.Икономиката на САЩ е балон и скоро ще се спука!6.Спорно е дали САЩ за изпратили човек на Луната!!
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чебурашка: Яворе, т.е. г-н Бахаров, отлитай!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Д.Ф.К.: Гледа ми се научна фантастика!
34
7
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
Русофилчета а как ви се струва теорията, теорията, че Гагарин изобщо не е летял в Космоса? Няма никакви доказателства, дори снимки от този паметен ден, всичко е снимано постфактум. Преди това, за полета на кучетата Белка и Стрелка всичко е документирано!
33
4
 
7
 
! Отговори
за Луната преди 1 месец
САЩ никога не са пращали астронавти на Луната............има едно голямо доказателство за това.......на снимката на американеца уж на Луната.........американското знаме се вее, все едно има вятър, а на Луната няма вятър..........защото Луната няма атмосфера, като тази на Земята!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4 дни преди смъртта си(1999) Стенли Кубрик признава, че е снимал шоуто на Луната.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При толкова откровена простотия, разрастваща се на Земята, каквото и къдрюето да каца из космоса и при нас ще си остава под секретност без никаква достъпна за п рос така информация.Простият ум е ужас, ужас, ужас.
30
8
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
В русофилския свят всичко е елементарно просто. Земята е плоска, Русия велика и непобедима, Путин е гениален, долара е тоалетна хартия, икономиката на САЩ скоро ще се срине, американците никога не са стъпвали на Луната!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Холивуд са най-добрите режисьори! - Джон Кенеди
28
1
 
0
 
! Отговори
До Чебурашкина преди 1 месец
Дъра бъра и дрън дрън ерина глупости на търкалета си ти
27
5
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До До Чебурашкин..... Теорията на конспирацията за това дали американци са стъпвали на Луната идва от Щатите... Русофилите всички простотии ги взимате и почват е да ги тиражирате стига да са срещу основният враг, който са ви посочили руснаците. Например играчките-бомби, които откъснали детски ръчички го взимате от немска пропагандна листовка.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гошо...ТъпотоНяма да има скок.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джон Кенеди: Можете ли да го заснемете?
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анериканците и руснаците са братя, поставени в разична жизнена среда. Съревновават се, мръщят се, цупят се, но братството си е братство. Божа работа.
23
0
 
4
 
! Отговори
5 думи преди 1 месец
ние ходим ме на луната