Бил Клинтън отказал среща с кралицата, за да е турист във Великобритания

Това се случва при първото му посещение като президент в страната
25 юли 2021 17:05, Нели Христова
40
Бил Клинтън отказал среща с кралицата, за да е турист във Великобритания
Снимка: Getty

Бил Клинтън е отказал да пие чай с кралицата и вечеря в Checkers, защото е искал да "бъде турист" и да изпробва индийски ресторант по време на първото си официално посещение във Великобритания, когато Тони Блеър е бил министър-председател, разкриват бивши класифицирани документи.

От "Даунинг Стрийт" 10 са искали да спазят всички традиции при посещение, които се считат за изключително важни за "установяването на добри работни отношения" между новия премиер и тогавашния президент на САЩ. Бъкингамският дворец се свързва с номер 10, за да каже "Нейно Височество Кралицата ще бъде много доволна да покани семейство Клинтън на чай в 17:00 ч. по време на краткото им еднодневно отклонение от срещите на върха в Париж и Хага.

Но макар да са били "много благодарни от поканата на Кралица", семейство Клинтън учтиво отказало, записва частният секретар на Блеър Филип Бартън. Белият дом също не е "привлечен и от предложението за вечеря в Checkers".

Вместо това Клинтън искал да има време да пазарува. Той казал, че "иска да бъде турист"  и "изразил интерес да опита индийската храна", се казва в брифинг на Даунинг Стрийт, публикуван от Националния архив.

На посещението се разчитало много, като както британците, така и американците се съгласиха, че е необходимо "да се покажат президентът и министър-председателят на широкия свят като млади, динамични и сериозни лидери".

Американците искали "забавно" и "фотогенично" външно събитие. Предложенията на Министерството на външните работи, които така и не се състоят, включват среща за обяд, на които президентът свири на саксофон, а министър-председателят на китара за кратко, със или без други музиканти. Друго предложение беше „"поглед в кръчма", тъй като американците ги харесвали.

Предложенията на № 10 за "разходка на площад Трафалгар" преди посещение на Спортното кафене в Хеймаркет, където и на двамата мъже "може да бъде показано как се играят различни сложни компютърни игри от група деца", бяха "твърдо" отхвърлени от Белия дом като "недостатъчно сериозни".

В крайна сметка Клинтън получава свободно време между съвместната пресконференция и вечерята. Вместо индийски ресторант обаче, вечерята между сем. Блеър и сем. Клинтън била във френския ресторант Le Pont de la Tour близо до Tower Bridge, където фактурата за £298,86 показва, че двойките са вечеряли скара, камбала, дива сьомга и заек.

Преди посещението е имало опасения в Белия дом, че наскоро Клинтън е пребивавал в къща в Барбадос, принадлежаща на сър Антъни Бамфорд, "известен консервативен поддръжник". Имало е и опасения, че "това може да бъде разбрано погрешно или тълкувано зле в Лондон", разкриват документите. Белият дом заявява, че президентът изобщо не познава Бамфорд. "Но имотът, който той притежава, е особено добре разположен от гледна точка на сигурността и други гледни точки."

По време на посещението на 29 май 1997 г. Клинтън е разведен из кабинета, което накара тогавашния секретар на кабинета Робин Бътлър да напомни на главния частен секретар на Блеър Джон Холмс за неблагоприятното посещение на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в кабинета през 1969 г.

Както по-късно разказва Рой Дженкинс, тогавашният канцлер, докато Никсън посягал към мляко за кафето си, той "загадъчно успява да вземе кристална мастилница и да излее съдържанието й върху ръцете, документите и част от масата". Докато "ужасът" избухва от британска страна, сър Бърк Тренд - тогавашният секретар на кабинета - полива панталоните си със сметана, "макар че не е ясно дали го е направил, защото е бил шокиран или защото чувства, че така президентът ще се почувства по-малко смутен, ако небрежността, граничеща с шамар, изглежда е навик и на Даунинг стрийт", пише по-късно Дженкинс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Велик Президент и Човек...Респект!!!
22
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха...технологии...и унищожения...така загина гьобелс...аз пък...сип мечтая за ...Форд...Раптър...г-н Мъск...подарете ми един моля Ви,мечтая си за...боже...в какво превръщате Света ни за Бога,и децата ви ще го обитават...и внуците ви...къде са на убийците и унищожителите...хитлер и сталин...г-н путин?това ли искате за вашите?...обичате ли ги?
21
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Амриканец...Свободен Човек...Респект г-н- Президент!!!Бог да пази САЩ!!!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Що триете бе?===========Казвам го още един път - много се радвам, че не последвах моята мечта от годините в гимназията да последвам журналистическата професия.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имал е среща с Моника за по едно вфренско кафе
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След подписването на споразумението на Германия с нейните господари за Северен поток 2, шефът на Газпром Алексей Милер заяви предната вечер, че след пускането на газопровода Русия дори е готова дори да увеличи количествата транзитна газ през Украйна за Европа, ако това е икономически изгодно за партньорите от ЕС.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След преговорите на Германия със нейните господари за Северен поток 2, Русия заяви, че след пускането на Северен поток 2, е готова да продължи транзита на газ през Украйна ако партньорите от ЕС предпочитат да доставят газ през Украйна и да плащат транзитни такси.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин изрази задоволството си от изхода на преговорите на Ангела Меркел със САЩ за Севеверен поток 2.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно. А какво става с подписаното споразумение на Германия с техните господари за Северен поток 2. Защо няма новини от там.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както беше писал, относно статията, един вече затрит колега: боли ме ръката от местене...
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що триете, бе ? Какво, мислите си, че ще промените така мнението на хората ли ?!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е ваксиниран с две дози. Не е адекватен вече. Простено му е
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са и на Русия днес бедните Украйна или Молдова например, или който и да е от бившите на СССР? Когато притежава военни технологии с които може да се защити ефективно и да унищожи ЕС и САЩ за часове без да се нуждае от бившите си сателити? Да смени нестабилността около границите, с нестабилност вътре в страната? Там където има руско населени ще си върне териториите, останалите да се присъединяват ако искат и към САЩ.
10
1
 
11
 
! Отговори
Глупав човек преди 2 години
Бехме много млади глупави като ревахме като телета ю-ес-ей, ю-ес-ей пред Александър Невски когато Пешо коня ни го докара тоя. 20 години по-късно много от скачащите тогава вече са стари и глупави.
9
3
 
2
 
! Отговори
ЖИВКО ОТ ВАРНА преди 2 години
Защо някои хора ме мразят и искат да живея зле ?Искат да нямам нищо ! Искат да нямам хора в живота ми и да съм съвсем сам ! Искат да свърша зле , но преди тва да живея зле ! Защо ?
8
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ах, колко трогателна американска история. Браво. Разказвайте по-често и други интересни истории за най-великата страна в света и наша по-старша партньорка Америка!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР като цяло беше в тежет за Русия. Какъв актив са тези територии, като първо - бяха по изостанали и трябваше да се провежда социална политика за тях, и второ - повечето ресурси бяха на територията на Русия. Геополитическите предимства бяха по-малко от недостатъците.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не бяха Горбачов и Елцин, Рейгън щеше да види кон боб яде ли. Впрочем няма значение, после всичко си дойде на мястото с Путин, Русия отново е велика световна сила а Българи сега вече е умираща държавичка, задния двор на богатите, депо за слуги и евтини черноработници.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотално опростачване на българите.
4
4
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
*** колко си прозззз хахаааааа дрънннн дръъънннн