¬ключването на »ран в конфликта би повишило цената на азерски€ газ за Ѕългари€

≈ксперт: »маме много по-гол€мо спокойствие от преди две-три години
12 окт 2023 19:10, јниси€ »ванова
74
¬ключването на »ран в конфликта би повишило цената на азерски€ газ за Ѕългари€
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

≈— е много малко по-подготвен от миналата зима да реагира на спирани€ на доставките на природен газ, но известна доза успокоение идва от натрупани€ опит и изб€гването на кризата през 2022 г. Ќ€ма гол€ма пром€на по отношение на вход€щите капацитети за втечнен природен газ - с изключение на два терминала в √ермани€ - а пълните газохранилища н€ма да могат да осигур€т потреблението при продължителен период на застуд€ване. “ова е причината пазарът да реагира прекомерно и чисто психологически на негативни новини, които н€мат гол€м директен ефект върху доставките за ≈—, като спирането на газовото находище "“амар" край бреговете на »зраел, каза  ирил “емелков, зам.-председател на Ѕългарска газова асоциаци€, в ефира на предаването "Ѕизнес старт" с водещ ’ристо Ќиколов.

–€зкото поскъпване на газа в ≈вропа през последните дни се дължи на сери€ фактори, от които войната в »зраел е може би най-маловажни€т, каза “емелков. »ма изтичане на газ от балтийски€ интерконектор, който захранва —еверна ≈вропа; има прогноза за застуд€ване през следващата седмица; войната на –уси€ в ”крайна продължава да ограничава количествата за световни€ пазар; и има подновени притеснени€ за стачка, ко€то да засегне износа на LNG от јвстрали€.

"¬одещото е че н€ма достатъчно производствен капацитет, който да задоволи безпроблемно търсенето в глобален мащаб. јко всички налични мощности работ€т и предостав€т нормално газ, пазарът н€ма да е толкова чувствителен на вс€ко едно изменение. ¬ момента производството е на ръба да осигури потреблението и вс€ко едно покачване - или дори прогноза за покачване - на потреблението или прогноза за намал€ване на предлагането ведага се отраз€ва върху пазарите. ¬ повечето случаи това е чисто психологически."

“ази силна пазарна волатилност ще продължи "поне още година-две" в очакване на пускането на нови производствени мощности и намал€ване на военните конфликти, които оказват най-гол€мо вли€ние върху предлагането, каза “емелков и добави, че върху търсенето е по-трудно да се оказва вли€ние.

"ѕазарите ще бъдат волатилни - н€ма начин през тази зима и най-веро€тно следващата да се очаква н€какво трайно стабилизиране. ѕризивът към индустри€та е да се насочи към хеджиране на договори или по-дългосрочни договори с фиксирани услови€.", об€сни гостът.

“ази практика е започнала да навлиза масово в индустри€та в Ѕългари€, ко€то търси различни доставки от различни източници, като така значително намал€ва зависимостта си от спот пазара и волатилните цени там, каза “емелков.

Ќови€т конфликт в Ѕлизки€ изток за момента не дава гол€мо отражение върху доставките и цените на природни€ газ в ≈вропа, като пазарните реакции са психологически, но това може да се промени, ако има ескалаци€ и бъдат замесени повече държави. ≈вропа не получава тръбопроводен газ или LNG от рaйона, така че ефектите ще бъдат в ценово отношение, а не като физически доставки, каза “емелков.

≈— внас€ най-големи количества газ от јзербайджан - през “урци€ и √рузи€ - и от јлжир към »тали€, като тази диверсификаци€ спомага за осигур€ване на физическите доставки.

"јко се разшири конфликтът, ще има посредствено значение за ценовите равнища - най-веро€тно цената ще бъде повишена през тези договори, които са калкулирани на базата на нефтени€ еквивалент", каза “емелков и напомни, че петролни€т пазар е много по-зависим от доставките от Ѕлизки€ изток. —поред анализатори - заради транспорта на определени горива - въвличането на »ран в конфликта може да увеличи нефтени€ еквивалент до 20%. "¬ Ѕългари€ този договор - на база нефтена формула - е договорът с јзербайджан. ћоже да окаже въздействие през него, ако има разширение на този конфликт."

Ѕългари€ така е у€звима до известна степен, като доставките на азерски газ достигат средно до 30% от микса и до 50% през л€тото.

«аради диверсификаци€та в микса на газовите доставки на страната, този ефект ще бъде намален, каза “емелков. "— толкова много диверсифицирани и видове договори на доставка, и маршрути, имаме много по-гол€мо спокойствие от преди две-три години."

ѕровокирана ли е стачката в јвстрали€ с цел борсови спекулации, как индустри€та може да се предпази от пазарната волатилност, как времето в  итай оказва вли€ние на цените в ≈вропа може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


74
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
49
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
»збраникът на народа, ƒенков, днес се кълнеше, че енергийна криза н€ма да има. —лава тебе б”гарский народе, че си ги избораш и преизбираш такива!!
48
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
¬ключването на »ран в конфликта ще означава “рета световна €дрена война.√аз н€ма да ви тр€бва,защото тогава човечество н€ма да има.ѕланета също.¬ие за газ сте се загрижили...
47
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќе купуваме газ от лоши€ ѕутин, а от демократичните азери....
46
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
«а какъв газ говори този,ако се включи »ран става страшно,той за цени говори.
45
7
 
1
 
! ќтговори
√нусно болшевишко преди 4 месеца
население се е развъдило на територи€та на Ѕългари€ и това е срам и √Ќ”—, отврат и поквара ! *** народ !  олкото и да отричате вие сте пещерн€ци и такива ще си останете !
44
5
 
4
 
! ќтговори
ƒо долу ≈— преди 4 месеца
ќтзад ли искаш руска тръба?
43
3
 
7
 
! ќтговори
паф преди 4 месеца
и тагаренко знае че да даваш оръжие на обречената украйна е да наливаш в каца без дъно....но така запов€дат афроамериканските "брат€" - пък и той си е украинско го-ве-до!
42
9
 
9
 
! ќтговори
√розната истина преди 4 месеца
ћного са ми смешни русофилите. —лед 20 месеца руски провал в ”крайна. русофилите първо станаха фенове на  итай и се молеха  итай да нападне “айван или поне малко да подкрепи –уси€. ѕосле станаха фенове на —  оре€ (държава в ко€то глада на населението е ежедневие, а  им е трето поколение собственик на държавата)сега станаха фенове на »ран . ƒа ви кажа вариантите ви се изчерпват, от съюзниците на –уси€ останаха само Ѕелорус, —ири€ и ≈ретре€, дано не паднете толко ниско че да хвалите ≈ритре€ скоро
41
6
 
4
 
! ќтговори
долу ≈— преди 4 месеца
за това искам демократично решение, руска тръба и джендърска, кой каквато газ иска такава, това е демокраци€та, като сменил доставчика на вода в магазина, цената пада ли? ми не, оак предлагаш една вода
40
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
» турши€та ще скочи!
39
5
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒенков: ≈нергиен апокалипсис н€ма да има!!! ƒа са живи и здрави гласувалите за този ...!
38
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќали поради тази причина се прав€т дългосрочни договори, да газа скочи днес 50 евро, но идва най-топлата зима в истори€та та сменете дилъра и опорките.
37
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
“р€бва лимит на опорките! Ќай-много 2 месеца!
36
2
 
4
 
! ќтговори
младен преди 4 месеца
"ѕризивът към индустри€та е да се насочи към хеджиране на договори или по-дългосрочни договори с фиксирани услови€."""...ко€то търси различни доставки от различни източници, като така значително намал€ва зависимостта си от спот пазара и волатилните цени там..."“и да видиш, тц, тц, тц....а преди години еврогай лидерите ни обесн€ваха че на спот пазара цената на газста щ€ла да е по-ефтина и от дългосрочни договори с –уси€ минаха на спот. „е и нас ни накарата да направим тази тъпоти€.
35
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
’айде още един .алоумник намиса православието в тази война »зраелците са юдеи а ѕалестинците араби семити.  акво общо има тук правосланието ако може да ми об€сни .аломника под мен ?
34
5
 
3
 
! ќтговори
’избула преди 4 месеца
»мат вече 45000 ракети. 5000 дадоха на ’амас.
33
3
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
јко –уси€ беше започнала да избива масово цивилното население в  иев и Ћвов заради зверствата на украинските терористи в ƒонбас както сега »зраел изравн€ват със зем€та цели жилищни квартали заради ’амас, ”крайна н€маше да издържи и една седмица.
32
3
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
»зраел реално извършва геноцид над цивилно население. –азрушава цели жилищни квартали на гъсто населена жилищна зона. »зраелски€т минисър на отбраната ги нарече човеко - животни.  ъде са сега жьлтопаветниците да говор€т за права на човека.  ъде са ќќЌ и ≈— да об€в€т санкции на »зраел?
31
6
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
» децата вече разбраха, че –уси€ загуби, но само нашите копейкаджии си живе€т в н€каква паралелна реалност и не могат да го разберат това нещо.
30
5
 
3
 
! ќтговори
≈мигрант преди 4 месеца
"ќле майкооо, горките палестинци, евреите ги избиват !" по Ѕ“¬-1 - това ли е журналистиката ви да жалва терористи и диваци ?