ћ¬‘: »кономическите последици от войната ще бъдат опустошителни

÷еновите шокове ще се усет€т в цели€ св€т
ќбновена: 5 мар 2022 22:44 | 5 мар 2022 22:20, јниси€ »ванова
162
ћ¬‘: »кономическите последици от войната ще бъдат опустошителни
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ћеждународни€т валутен фонд предупреди днес, че вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в ”крайна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът ескалира.

¬ из€вление глобални€т кредитор посочва, че войната в ”крайна вече е повишила цените на енерги€та и на зърното и е изпратила вълна от над един милион бежанци в съседните страни, като същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу –уси€.

ќще по темата

"ƒокато ситуаци€та остава силно променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", се посочва в из€вление на ћ¬‘ след заседание на борда, председателствано от управл€ващи€ директор  ристалина √еоргиева.

"ѕродължаващата война и свързаните с не€ санкции също така ще окажат сериозно вли€ние върху световната икономика", предупреждава базираната във ¬ашингтон организаци€, отбел€звайки, че кризата създава неблагопри€тен шок за инфлаци€та и икономическата активност в момент, когато ценови€т натиск вече е бил висок.

ћ¬‘ посочва, че ценовите шокове ще се усет€т в цели€ св€т и властите тр€бва да осигур€т фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставл€ват по-висок д€л от разходите, като фондът добав€, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

—поред ћ¬‘ обширните санкции, наложени на –уси€ от —ъединените щати, европейски държави и други, също биха имали "съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни разпространение и върху други държави".

¬ допълнение към човешките жертви, ”крайна търпи значителни икономически щети, като морските пристанища и летища са затворени и повредени, а много пътища и мостове са повредени или разрушени.

"¬ъпреки че е много трудно да се оцен€т нуждите от финансиране точно на този етап, вече е €сно, че ”крайна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстанов€ване и реконструкц舓, се казва в съобщението на ћ¬‘.

ќчаква се управител€т борд на ћ¬‘ да разгледа искането на ”крайна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара още следващата седмица. ”крайна също така има 2,2 млрд. долара на разположение до юни по съществуващо стенд-бай споразумение, посочи ‘ондът седмица по-рано.

ћолдова и други страни с тесни икономически връзки с ”крайна и –уси€ са изложени на "особен риск" от недостиг и прекъсвани€ на доставките, посочва още ћеждународни€т валутен фонд и допълва, че служителите на ћ¬‘ активно обсъждат с ћолдова вариантите за финансиране. ћолдова е поискала разшир€ване и преработване на съществуващата си програма с ћ¬‘ за заем в размер на 558 млн. долара, за да помогне за покриване на разходите от насто€щата криза.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


162
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
81
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ћеждународни€ лихвар призовава да се взимат повече кредити,бизнеса процъфт€ва по време на война,сигурно съжал€ват,че не могат да дадат и на руси€
80
1
 
4
 
! ќтговори
положително преди 2 години
≈вропа и –уси€ ще се изравн€т по стандарт с африканските и азиатски народи и миграци€та ще спре.
79
1
 
10
 
! ќтговори
 иро безинджи€та преди 2 години
на просто кире го об€сни това , а не да се прави еркюл поаро за безнистанциите и да измисл€ накакви небивалици , един път неспомена хората се ред€т по бензиностанциите защото цените се качват
78
0
 
21
 
! ќтговори
не може да бъде! преди 2 години
ѕаоло —авона -м-р по европейските работи на »тали€ - "ћислех ,че санциите са срещу –уси€ до момента ,когато отидох до бензиностанци€та!"
77
15
 
7
 
! ќтговори
–амадан ’асан преди 2 години
«аради болните амбиции на един диктатор цели€ св€т е изправен пред криза.«а 11 дена какво е постигнато в ”крайна? јбсолютно нищо!!!–уснаците тр€бва да го ликвидират този човек иначе ще страда ц€лото човечество.
76
13
 
3
 
! ќтговори
 раси преди 2 години
 омунистите-русофили да четат внимателно!“ова са последиците от въшливите мужици!
75
1
 
16
 
! ќтговори
Ѕаба. преди 2 години
«ащо не раздават ваксини и маски на бежанците? »ли ковид е стара мода.Ќашите " олигарси" си прав€т дребнавички сметчици ,че бежанците ще им работ€т " без пари".3 милиона Ѕългари - бежанци без война.¬зели ги в хотели, а след това искат помощи от държавата!
74
1
 
3
 
! ќтговори
ѕич преди 2 години
ѕродавам голф двойка дизел. ѕродавам го с нови гуми и две празни туби. Ќищо не е платено.
73
2
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
√листалина да вкара малко бежанци в семейството си, че да й оправ€т генофонда. «а друго не става.
72
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
запомнете една дума: стагфлаци€!
71
0
 
21
 
! ќтговори
Ќаблюдател преди 2 години
ƒали пък това не беше целта
70
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
“ва с фактите е много условно. Ќ€кой ти написал в нета, че така било и айде - факт/статукво било. »злагам мнение не по факти, а по логика.  ойт разбрал - разбал.
69
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо јй и аз да об€сн€ Aко искаш да об€сн€ваш първо тр€бва да се зпознаеш с фактите, а ти не си го направил. “а, защо "искаш да об€сн€ваш"?
68
13
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо 144јко янукович, не беше сложил ¬ето върху приетото от ѕарламента искане за членство в ≈— сега н€маше, да има ƒесен сектор.–уси€ иска да завладее ”краина като посто€нно постав€, не изпълними услови€.ѕоследното е може да сте в ≈—, но без  рим и ƒонбас. јко украинците се съглас€т ще измисл€т ново неизпълнимо условие!
67
3
 
23
 
! ќтговори
јй и аз да об€сн€ преди 2 години
“и€ всички престъплени€, за които говориш, са инсценирани и ѕЋј“≈Ќ» от —јў, като продължение на ћайдана, за да се обвини –уси€ (тогавашни€ и сегашни€ ѕ-кин, какъвто е да е той на момента) в това, че "спъва демокраци€та" най общо казано. Ќещата не са толкоз прости, както изглеждат. ѕример: дори в Ѕг никой вече не излиза на обикновен протест без пари, камоли да убива/гори. ≈й това е младото поколение.
66
3
 
24
 
! ќтговори
noFreeman преди 2 години
нали това ви беше целта рептили гро.з,ни... като не усп€хте да ни избиете с инжекциите...
65
3
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо колкото знам в –уси€ цените на енергоносителите си е същата. ≈ми значи там ще се произвежда всичко и готово. Ќ€ма да има последстви€ :) » къв е извода ? „е –уси€ тр€бва да има равни права на разшир€ване с еврогейски€ съюз иначе разположените между т€х народи ще изчезнат. “ези народи тр€бва свободно да избират към кого искат да са или пък независими и от двете за да могат да вземат най изгодното за т€х решение. –ј¬Ќќ ѕ–ј¬ќ Ќј –ј«Ў»–≈Ќ»≈ «ј –”—»я » ≈— ;)
64
3
 
28
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
» ко стана, с биологично оръжие не можахте да спрете  итай, сега гледате да отслабите –уси€ и после бой по  итай, ама нещо сметките не им излезнаха верни... тепърва не само, че ще има сътресени€, ами н€кои икономики като нашата просто ще изчезнат...
63
1
 
31
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
≈дно е €сно - кризата от ти€ санкции ще е много по-дълбока и дълга от ковид кризата. —ъздадена отново от едни и същи "хора", и отново - за доброто на цели€ св€т, и отново без действително да постигне предполагаемите си цели...
62
1
 
17
 
! ќтговори
Ќане преди 2 години
сталинка и государите и, този път настъпиха мароко по опашката... ўе има €ко кютек по фашистките сащисани кратуни...)))