МВФ: Икономическите последици от войната ще бъдат опустошителни

Ценовите шокове ще се усетят в целия свят
Обновена: 5 мар 2022 22:44 | 5 мар 2022 22:20, Анисия Иванова
162
МВФ: Икономическите последици от войната ще бъдат опустошителни
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд предупреди днес, че вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът ескалира.

В изявление глобалният кредитор посочва, че войната в Украйна вече е повишила цените на енергията и на зърното и е изпратила вълна от над един милион бежанци в съседните страни, като същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу Русия.

Още по темата

"Докато ситуацията остава силно променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", се посочва в изявление на МВФ след заседание на борда, председателствано от управляващия директор Кристалина Георгиева.

"Продължаващата война и свързаните с нея санкции също така ще окажат сериозно влияние върху световната икономика", предупреждава базираната във Вашингтон организация, отбелязвайки, че кризата създава неблагоприятен шок за инфлацията и икономическата активност в момент, когато ценовият натиск вече е бил висок.

МВФ посочва, че ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да осигурят фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват по-висок дял от разходите, като фондът добавя, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

Според МВФ обширните санкции, наложени на Русия от Съединените щати, европейски държави и други, също биха имали "съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни разпространение и върху други държави".

В допълнение към човешките жертви, Украйна търпи значителни икономически щети, като морските пристанища и летища са затворени и повредени, а много пътища и мостове са повредени или разрушени.

"Въпреки че е много трудно да се оценят нуждите от финансиране точно на този етап, вече е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстановяване и реконструкция“, се казва в съобщението на МВФ.

Очаква се управителят борд на МВФ да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара още следващата седмица. Украйна също така има 2,2 млрд. долара на разположение до юни по съществуващо стенд-бай споразумение, посочи Фондът седмица по-рано.

Молдова и други страни с тесни икономически връзки с Украйна и Русия са изложени на "особен риск" от недостиг и прекъсвания на доставките, посочва още Международният валутен фонд и допълва, че служителите на МВФ активно обсъждат с Молдова вариантите за финансиране. Молдова е поискала разширяване и преработване на съществуващата си програма с МВФ за заем в размер на 558 млн. долара, за да помогне за покриване на разходите от настоящата криза.

 


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Международния лихвар призовава да се взимат повече кредити,бизнеса процъфтява по време на война,сигурно съжаляват,че не могат да дадат и на русия
85
1
 
4
 
! Отговори
положително преди 3 месеца
Европа и Русия ще се изравнят по стандарт с африканските и азиатски народи и миграцията ще спре.
84
1
 
10
 
! Отговори
Киро безинджията преди 3 месеца
на просто кире го обясни това , а не да се прави еркюл поаро за безнистанциите и да измисля накакви небивалици , един път неспомена хората се редят по бензиностанциите защото цените се качват
83
0
 
21
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 месеца
Паоло Савона -м-р по европейските работи на Италия - "Мислех ,че санциите са срещу Русия до момента ,когато отидох до бензиностанцията!"
82
15
 
7
 
! Отговори
Рамадан Хасан преди 3 месеца
Заради болните амбиции на един диктатор целия свят е изправен пред криза.За 11 дена какво е постигнато в Украйна? Абсолютно нищо!!!Руснаците трябва да го ликвидират този човек иначе ще страда цялото човечество.
81
13
 
3
 
! Отговори
Краси преди 3 месеца
Комунистите-русофили да четат внимателно!Това са последиците от въшливите мужици!
80
1
 
16
 
! Отговори
Баба. преди 3 месеца
Защо не раздават ваксини и маски на бежанците? Или ковид е стара мода.Нашите " олигарси" си правят дребнавички сметчици ,че бежанците ще им работят " без пари".3 милиона Българи - бежанци без война.Взели ги в хотели, а след това искат помощи от държавата!
79
1
 
3
 
! Отговори
Пич преди 3 месеца
Продавам голф двойка дизел. Продавам го с нови гуми и две празни туби. Нищо не е платено.
78
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глисталина да вкара малко бежанци в семейството си, че да й оправят генофонда. За друго не става.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
запомнете една дума: стагфлация!
76
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Дали пък това не беше целта
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тва с фактите е много условно. Някой ти написал в нета, че така било и айде - факт/статукво било. Излагам мнение не по факти, а по логика. Койт разбрал - разбал.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ай и аз да обясня Aко искаш да обясняваш първо трябва да се зпознаеш с фактите, а ти не си го направил. Та, защо "искаш да обясняваш"?
73
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 144Ако Янукович, не беше сложил Вето върху приетото от Парламента искане за членство в ЕС сега нямаше, да има Десен сектор.Русия иска да завладее Украина като постоянно поставя, не изпълними условия.Последното е може да сте в ЕС, но без Крим и Донбас. Ако украинците се съгласят ще измислят ново неизпълнимо условие!
72
3
 
23
 
! Отговори
Ай и аз да обясня преди 3 месеца
Тия всички престъпления, за които говориш, са инсценирани и ПЛАТЕНИ от САЩ, като продължение на Майдана, за да се обвини Русия (тогавашния и сегашния П-кин, какъвто е да е той на момента) в това, че "спъва демокрацията" най общо казано. Нещата не са толкоз прости, както изглеждат. Пример: дори в Бг никой вече не излиза на обикновен протест без пари, камоли да убива/гори. Ей това е младото поколение.
71
3
 
24
 
! Отговори
noFreeman преди 3 месеца
нали това ви беше целта рептили гро.з,ни... като не успяхте да ни избиете с инжекциите...
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До колкото знам в Русия цените на енергоносителите си е същата. Еми значи там ще се произвежда всичко и готово. Няма да има последствия :) И къв е извода ? Че Русия трябва да има равни права на разширяване с еврогейския съюз иначе разположените между тях народи ще изчезнат. Тези народи трябва свободно да избират към кого искат да са или пък независими и от двете за да могат да вземат най изгодното за тях решение. РАВНО ПРАВО НА РАЗШИРЕНИЕ ЗА РУСИЯ И ЕС ;)
69
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ко стана, с биологично оръжие не можахте да спрете Китай, сега гледате да отслабите Русия и после бой по Китай, ама нещо сметките не им излезнаха верни... тепърва не само, че ще има сътресения, ами някои икономики като нашата просто ще изчезнат...
68
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно е ясно - кризата от тия санкции ще е много по-дълбока и дълга от ковид кризата. Създадена отново от едни и същи "хора", и отново - за доброто на целия свят, и отново без действително да постигне предполагаемите си цели...
67
1
 
17
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
сталинка и государите и, този път настъпиха мароко по опашката... Ще има яко кютек по фашистките сащисани кратуни...)))