Кличко: Руснаците се бият за пари, ние по-скоро ще умрем, отколкото да коленичим

Предстоят тежки дни в Киев и цяла Украйна
8 дек 2022 21:48, Нели Христова
115
Кличко: Руснаците се бият за пари, ние по-скоро ще умрем, отколкото да коленичим
Снимка: БГНЕС

В кабинета си в кметството на Киев Виталий Кличко планира най-лошото и се надява на най-доброто.

Предишния ден, в средата на шестия масиран руски ракетен удар срещу украински градове, който прати жителите на Киев в бомбоубежищата и метростанциите, нито една ракета не успя да удари столицата.

На бюрото на кмета има вестник, който той изготви и разпространи из града през последните дни. Носейки неговото име и заглавието "Ще победим", той изброява всички служби за спешна помощ в Киев, които ще бъдат на разположение в случай, че нещо, което би трябвало да е немислимо, се случи: прекъсване на цялото захранване и услуги в град с над 3 милиона души в дълбините на украинската зима.

На три гъсто отпечатани страници са супермаркети с генератори, които ще работят в тази извънредна ситуация, пощенски служби и банки, както и условия за обществен транспорт. В него са изброени 45-те подземни метростанции, които ще останат отворени като убежища и ще осигурят зареждане на телефона и интернет, както и съвети за оцеляване при продължително спиране на тока.

"Това е за най-лошия сценарий", казва Кличко, бивш световен шампион по бокс, превърнал се в политик, вдигайки вестника пред екип на The Guardian. "Трябва да кажем на хората какво да направят, ако ситуацията стане критична и нямат интернет и връзка с медиите", допълва той.

Животът в града често може да изглежда до голяма степен нормален извън масираните въздушни удари, които се извършват, често всяка седмица, от 20 октомври. Ресторантите са оживени и улиците са задръстени с трафик, близък до нивата отпреди войната, но с идването на първия сняг и температурите, падащи до -8C тази седмица, животът в столицата също е засенчен от риска от хуманитарна криза.

"Благодарение на нашите военни унищожихме всички ракети, изстреляни по Киев вчера", казва Кличко. "Но само преди две седмици бяхме близо до пълно затъмнение. Тогава температурата беше над точката на замръзване, но представете си същата ситуация, когато навън е близо до -10 и няма ток, вода и парно. Последствията биха били катастрофални", посочва той.

"При тази атака почти целият град беше без електричество. През следващите 12 часа работихме ден и нощ, за да върнем захранването", добавя той.

Украинците са измислили дума за това, което руснаците се опитват да постигнат - холодомор – масова смърт чрез замръзване – игра на Гладомора, думата за портманто, използвана за описание на предизвикания от човека глад на Йосиф Сталин в Украйна, който уби милиони в началото на 30-те години на миналия век.

"Никога не сме очаквали, че те ще се опитат да унищожат гражданската инфраструктура. Това е геноцид. Това е тероризъм", категоричен е кметът. "Те искат да замразят цивилното население. Те искат да ни убият, искат да имат Украйна без украинци", казва Кличко.

За него усилията да запази града се превърнаха в мъгла. "Честно казано, това е един дълъг, дълъг ден. Понякога се обърквам кой ден от седмицата е. Всяка вечер спя на различно място и не знам какво ще бъде предизвикателството утре. Но все още съм жив и не всеки има привилегията да бъде здрав", посочкав кметът на Киев.

Ако усилията на Кремъл да замрази населението на Украйна и да го накара да капитулира се провалят, това се дължи не само на бързото подобряване на противовъздушната отбрана на страната, но и на огромните усилия за ремонт на електроцентрали веднага щом бъдат повредени.

Дори и сега обаче захранването остава на части в някои части на Киев, като все още са в сила мерки за пестене на енергия и много фирми извън централните части на града разчитат на мобилни генератори.

И докато много жители на Киев се възхищаваха, че нито една ракета или така наречените камикадзе безпилотни дронове не са паднали в града, въпреки че удариха други места в Украйна, Кличко не е готов да повярва, че въздушната заплаха е изчезнала – дори с пристигането на нови системи за противовъздушна отбрана от западните съюзници.

Запитан дали тази противовъздушна отбрана оказва натиск върху града, той отговаря: "Вчера имаше 70 ракети и почти всяка беше свалена. Но точно днес разговарях с нашите военни партньори и им зададох същия въпрос, който ми задавате. Няма ясен отговор. Не можем да кажем дали противовъздушната ни отбрана е в перфектно състояние в момента. Мога да кажа, че ситуацията е по-добра отколкото преди две седмици и много по-добра отколкото преди два месеца. Но ние все още се нуждаем от помощ с повече и по-модерни оръжия за противовъздушна отбрана, за да спасим животи".

Взаимосвързаността на националната мрежова система на Украйна и зависимостта от изпомпвана топла вода, произведена в централните инсталации за отопление на повечето домове, означава, че Киев е уязвим на атаки на други места в страната.

Макар че бяха положени много усилия от страна на съюзниците на Украйна да изпратят големи мобилни генераторни единици, за да помогнат за защитата на критична гражданска инфраструктура, Кличко не вижда това като отговор.

"Хубаво е, че виждаме изпращането на големи генератори, но това все още не е панацея за всички предизвикателства, пред които сме изправени. Само една от помпените станции в Киев изисква 4 мегавата за работа. Освен това изискват огромни количества гориво. Ето защо тези генератори са в болници и училища и основни обекти, които са наистина критични, от които хората наистина се нуждаят. Защото дори и с новите мощности не е достатъчно. Това няма да преодолее дефицита, пред който сме изправени", посочва той.

За Кличко, както и за други украински официални лица, има само един истински отговор – поражението на Русия на бойното поле и краят на конфликта.

"Аз не съм Нострадамус, така че не съм готов да отговоря кога тази война ще свърши, но знам, че ще спечелим. Ще ви кажа защо. Правило на войната е хората да умират в битка. Но най-важното е мотивацията за битка. Няма реално обяснение на руските войници защо се бият. Значи се бият за пари. Готови сме да умрем за семейството и децата си. Всички ние. Ние се борим за бъдещето на нашите деца, за демокрация и човешки права. Защото не искаме да живеем в държава, която е затвор, построен от Путин. Ето защо нашите войници предпочитат да умрат, отколкото да коленичат", твърди Кличко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Правилно,умирането няма да ви се размине,скоро ще бъде.
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умират, ама други хора. Баш вие по бункерите няма опасност да измрете. И що ще ***, като може да преговаряте? Ама пусти инат.....
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който влезе в Родината ми с оръжие , убива, изнасилва , няма да попадне в плен, или ако попадне ще е за кратко .
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тва сме го чувАле. Обаче тия дето го разправят не щат да умиргат, а чакат другите да правят това заради тях.
37
4
 
13
 
! Отговори
София преди 1 година
Напомни го на Зелката това, както и на оня с очилцата и прасешката физиономийка, дето идва тука да наглее преди известно време, когато пак тръгнат да просят пари и оръжия от държавите-членки на ЕС и НАТО.
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кличко и Зеленски няма да умрат. Ще умрат други техни сънародници, слушайки глупостите им.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На който му се умира, да умира. На мен псевдо политически изгъзици са ми чужди.
34
3
 
14
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Определението "украинец" се отнася към "руснак", както "македонец" се отнася към "българин".
33
4
 
15
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Че те украинците какви са, освен руснаци?
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците може и да се бият за пари, но поне са техните пари. А украинците се бият за чуждите пари. Без чуждата "помощ" не само ще коленичат а ще ядат направо от земята.
31
12
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
кличко прави българските кметове да изглеждат като главести прогимназисти
30
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На господинът не му е ясно какво е геноцид! Избили са му мозъка при бокс(у)ването!
29
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла, бла, бла, тогава защо ви пращат пари тези които ви подкукоросаха, върнете ги и откажете да ги приемате. Кличко със зеления се крият, но хората им умират.
28
2
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Е на кой човек му се умира бре Кличко ? На думи е лесно ...
27
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Тарикатите са ба Съни бийч балъците шъ мрът :)))
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия не спряха да просят пари и оръжия, а после с цялата си наглост казват, че не се биели за пари.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрете, а не бърборете!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските военни ликвидираха азербайджански гражданин,поредният наемник воювал на страната на режима в Киев.Зия Надиров беше унищожен на 4 декември. За ликвидирането на наемника обяви майка му в социалните мрежи.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически телеграм канали съобщават, че Залужни е докладвал на Зеленски за тежките боеве край Бахмут, които изтощават украинската армия. Войници от въоръжените сили на Украйна отказват да отидат в месомелачката Бахмутовски поради големи загуби и лоша артилерийска поддръжка. Генералният щаб е принуден отново да използва наемници, за да задържи града, който все повече прилича на развалина.