Американски войски в Пакистан?

Министърът на отбраната на САЩ вече не отхвърля подобен вариант
25 яну 2008 11:55,
9
Американски войски в Пакистан?
Робърт Гейтс и Первез Мушараф. Снимка:tasekpauh.blogspot.com

По всичко изглежда, че моментът на американска военна намеса в Пакистан наближава. Положението в страната продължава да е изключително нестабилно.

В този контекст думите на американския министър на отбраната Робърт Гейтс, казани в интервю за CNN, че САЩ били „готови, в състояние и склонни“ да изпратят войници в Пакистан, са сериозен повод за размисъл.

Гейтс побърза да направи уговорката, че това ще стане само ако има желание от страна на самите пакистанци, но допълни че Пентагонът вече обсъжда възможността за разполагане на американски военни части в страната „за тренировъчните нужди“ на пакистанската армия.

Президентът Мушараф и други пакистански лидери на няколко пъти вече декларираха, че борбата срещу Ал Кайда и талибаните на територията на Пакистан е задача единствено на пакистанската армия.

Това обаче може да се промени, ако американците решат, че пакистанците не могат да се справят сами и по този начин заплашат цялата операция на американските и международни сили в Афганистан.

В допълнение Пакистан е единствената ислямска държава, разполагаща с ядрен арсенал, и опасността ядрено оръжие да попадне в ръцете на Ал Кайда ще накара американците да се намесят светкавично, ако сметнат това за необходимо.

Думите на Гейтс, че „Пакистан е суверенна държава, която има ясното право да решава дали да допусне военни части да оперират на нейна територия или не“, засега все още са валидни, но едва ли ще останат в сила, ако положението в страната продължава да се дестабилизира.

Анализатори на събитията в региона вече предупредиха, че видимото присъствие на американски военни на пакистанска територия може да предизвика силна негативна реакция у много пакистанци. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
observer преди 16 години
Вече е доста трудно да се открие страна, в която американците да не са възниквали под една или друга форма. Момент да помисля. Да, сетих се. Само Финландия не са ощастливявали с дебелогъзото си присъствие. Вероятно по причина на студа, причиняващ неприятни усещания по споменатите интелектуални органи у американците. Навсякъде другаде са били. Мексико, където избиха 1 милион хора. Канада, която два пъти опитаха да анексират, и спасена единствено благодарение на смелата народна съпротива на френските заселници. Виетнам, на чиято злощастна и опожарена земя все пак им се наложи да пооставят доста свои телесни форми завинаги в друго измерение (за съжаление не толкова много, колкото оставиха самите виетнамци). Япония, която за кеф и удоволствие подложиха на ядрен геноцид, когато вече бе ясно, че страната е взела- сдала багажа във военно отношение. Филипините, където изклаха няколко стотин души, и директно окупираха под претекста за демократизация и нужда от протекция. Панама, чийто режим отгледаха както отгледаха Осама бин Ладен, и който свалиха, когато режимът им намекна, че е крайно време да си ходят в къщи. За Сърбия, афганистан и Ирак трябва ли да говоря?Едно обаче е сигурно- ядрена сила никога няма да бъде разигравана и атакувана от САЩ по разбираеми за всеки отбиращ от психологията на подлеца, страхливеца и престъпника причини. На базата на вече поднесеното от САЩ "демократизиране" на света обаче мога да кажа с почти същата степен на сигурност, че ако си наврат свинската *** и в Пакистан, ще им се случи същата случка, която им се случи във Виетнам. Масов преход на американски *** в по- добри форми в по-добрия свят....
7
0
 
0
 
! Отговори
Striker преди 16 години
И къде точно в тези конфликти Америка е победена?!
6
0
 
0
 
! Отговори
ленин преди 16 години
хахах ..в коя война..хахаха -Виетнам,корея,куба....а ако се върнем по назад- в голямата интервенция в СССР през 1918-19 г...
5
0
 
0
 
! Отговори
jay преди 16 години
tuk moje da e nalojitelno deca.. pakistan pritejava qdreno oryjie bih predpo4el 4i4ko bush se pogriji nqkoq druga raketa da ne popadne u osama i kompaniq 4e gleite kvo stava..
4
0
 
0
 
! Отговори
Американец преди 16 години
Хахахахаха, това го кажи на Том Кириллович Белащенко.Да ми напомниш в коя война по-точно Америка е била победена? ;-)
3
0
 
0
 
! Отговори
Американец преди 16 години
И на теб да ти се връща!
2
0
 
0
 
! Отговори
Avenger преди 16 години
Споко, и там ще затънат ако отидат. Да си чул американците да спечелят война?
1
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
Тези гнусни американски *** и там искат да стъпят. Дано им взривят задниците