ЕС отваря обятия за Сърбия

Балканската държава ще подпише споразумение за стабилизиране с Европейския съюз още този следобед
29 апр 2008 13:13,
18
ЕС отваря обятия за Сърбия
Сръбският президент Тадич пристига в Люксембург и вероятно ще подпише документа лично. Снимка: БГНЕС

Сърбия със сигурност ще подпише споразумение за стабилизиране с Европейския съюз още този следобед, съобщи Дарик радио.

Това ще се случи по време на заседанието на Съвета на външните министри на Съюза, което тече в Люксембург.

Споразумението ще е първата стъпка на западната ни съседка към евентуално членство в ЕС.

До последно подписването на споразумението между Сърбия и ЕС беше под въпрос най-вече заради недоброто отношение на Белгия и Холандия към балканската държава.

Двете страни обаче са преосмислили позицията си и са се съгласили да сложат подписите си под документа.

Същото ще направят и останалите страни-членки на Съюза.

В коментара си те отбелязват, че споразумението със Сърбия е истински жест към нея дни преди парламентарните избори в страната, насрочени за 11 май.

Въпреки това не е изключено към споразумението да бъдат добавени и други два документа, касаещи определени условия към Сърбия, поставени от ЕС.

Според непотвърдена информация в следобедните часове в Люксембург се очаква да пристигне сръбския президент Борис Тадич.

Възможно е именно той да може да сложи подписа си под споразумението си със Съюза.

Отново по непотвърдена информация от Люксембург Тадич смята и официално да подаде молбата на Сърбия за членство в ЕС.

Dnes.bg припомня, че преди две седмици премиерът на Сърбия Воислав Кощуница открито обяви, че мястото на Сърбия е в ЕС.

Тя обаче не бива да влиза в Евросъюза "на четири крака, а изправена, както това направиха и останалите страни-членки", допълни той тогава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
17
 
! Отговори
vazov преди 15 години
nikakva evropa za tezi kradlivi surbi! da si stoyat tam v mizeriyata!!
16
0
 
17
 
! Отговори
Язе преди 15 години
Хайде без Върбия, искате ли?
15
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Между България и Сърбия категорично трябва да се пътува, както е в момента с Гърция-само с лична карта.Западната част от населението на българия е в много по-близки и роднински отношения със сърбите, отколкото с Гърците.Всеки трети българин, който живее до 60-70 км.от границата има роднина в Сърбия или близки приятели и обратното - всеки сърбин живеещ близо до границата има или роднини или приятели българи.Стига са ни настройвали едни срещу други.
14
0
 
17
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Сега и Сърбия до 2-3 години ще ни изпревари по развитие и стандарт. След тона Македония ще оправи отношенията си с Гърция и тя ще ни изпревари.Така ние ще останем най-последни на Балканите и всички ще ни подминат като бръз влак.Това ще ни се случи,ако продължим да си избираме да ни управлява БСП с нейните отрочета МУТРИ,ДС-та,ДПС,НДСВ,ГЕРБ и т.н.,които до сега не са извършили нищо полезно за страната,а ни вкараха в най-долни и мръсни комбинации за източване на държавата.Не стига ,че докараха страната на ръба на катастрофата през 1996г.,а след това от 2001г. оставиха страната на самотек до сега,без да положат минимални усилия за реформи.Сега,1година преди изборите,се спускат да правят реформи,след като са чакали 8 години.
13
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
ne o4akvah Sarbite da kleknat...pfu!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам откъде си го чул това за Войводина, но според днешното изказване на Воислав Кощуница, става въпрос точно за Косово - че то на практика се признавало от Сърбия като независима държава с това споразумение.
11
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Е като ги върне какво ще ги правим или да измъчваме хората както нас измъчват.Много по добре са си така.Гол национализъм.
10
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
крайно време беше
9
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Неразбирам политиката, но май по-добре е да имаш стабилен съсед. Вижте Франция и Германия!
8
0
 
17
 
! Отговори
EIME преди 15 години
Не на Косово приател, а на Войводина.Косово вече е разделена и призната държава.Няма място за коментар.Това го знаят и сърбите много добре но вдигат шум на рочно за да не изпуснат и Войводина което е неизбежно рано или късно.Така че си мисля не си информиран добре.
7
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Цената за влизането на България в ЕС явно беше затварянето на блоковете от АЕЦ Козлодуй, докато цената за влизането на Сърбия в ЕС изглежда ще бъде отделянето на областта Косово от територията и.
6
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Половината сръбски политица казаха, че няма да го признаят това нещо! Сърбия ще е ЕС след 20 години!
5
0
 
17
 
! Отговори
водач на МПС преди 15 години
Аз като Ви писах,че до 2-3 години Сърбия ще стане член на Европейския съюз,тогава никой не ми повярва!Ето,прочетете още веднъж статията!И пътна карта ще получи,и всичко...Добре би било да се вслушвате в думите на хората...
4
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Абе комплексари, толкова сте жалки! България плащи огромна цена да влезе в ЕС, на никви 4 крака не е влязла! Напротив платихме си и влязохме както всички държави са влезли! Гърция като влезе нямаше разлика от Албания, да не би да са я приели от икономически кяр, от политически, както и нас!Сърбия да върне Западните покрайнини и Нишката област на родината им България!
3
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Това, че е влязла с достойнство, е видение на сърбомани.Питам се кой ще отвори дума за потисканото българско малцинство. Барозу? Или марсианци?
2
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
"....а изправена, както това направиха и останалите страни-членки" - освен България
1
0
 
17
 
! Отговори
Пуцай Куме! преди 15 години
Тя обаче не бива да влиза в Евросъюза "на четири крака, а изправена, както това направиха и останалите страни-членки"...Може като нас да влезат. На четири крака и с газо напред....