Току-що избраният парламент на Египет ще бъде разпуснат

Последният премиер от времето на Мубарак остава кандидат президент
Обновена: 14 юни 2012 17:27 | 14 юни 2012 17:25, Елка Василева
1
Току-що избраният парламент на Египет ще бъде разпуснат
Мъж окачва плакат на кандидата за президент Ахмед Шафик на магазин в Кайро. Снимка: Reuters

Египетският парламент ще бъде разпуснат и трябва да бъдат произведени нови избори, предаде Ройтерс, цитирайки председателя на Конституционния съд Фарук Султан. Това е следствие от оповестеното днес решение на съда, който призна за недействителни резултатите от изборите за долната камара по едномандатните окръзи, тоест една трета от мандатите.

Решението на съда е удар по ислямистите, които имат господстващи позиции в парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

"Мюсюлмански братя" спечелиха почти половината от 508-те места, а крайно консервативните салафисти - 20 на сто от останалите места.

Още по темата

Съдът освен това постанови, че бившият премиер Ахмед Шафик може да се яви на втория тур на президентските избори в неделя, на който ще се състезава за висшия пост с кандидата на "Мюсюлманските братя" Мохамед Морси. Съдът призна за неконституционен приетия миналия месец закон, забраняващ на бивши ръководители от режима на Мубарак да се кандидатират за висши изборни постове.

По въпроса за законността на избора на депутати съдът реши, че избирателният закон е бил в противоречие с конституцията, тъй като е дал възможност на политическите партии да излъчат кандидати за една трета от местата в долната камара, които е трябвало да бъдат запазени за независими кандидати. Повечето от кандидатите за тези 166 места са били обаче членове на партии.

При това положение изборите за една трета от мандатите са незаконни и трябва да бъдат произведени наново.

След оповестяването на решението на съда възникнаха различни коментари по въпроса дали анулирането на изборите за една трета от местата задължително води до нови избори за целия състав на парламента.

В изявление за Ройтерс председателят на Конституционният съд заяви, че днешното решение означава разпускане на целия парламент и нови избори.

Агенция МЕНА разпространи съобщение, в което също се казва, че съгласно днешното решение на съда "целият състав на парламента е неконституционен", предаде Франс прес.

"Мюсюлмански братя" заявиха, че приемат решението на съда за бившия премиер и че техният кандидат ще участва във втория тур на президентските избори. Това е реалността и трябва да се съобразим с нея, заяви говорител на организацията, предаде Ройтерс. Есам Ериан, един от видните депутати на "Мюсюлманските братя" не пожела обаче засега да коментира второто решение на съда - за незаконността на една трета от местата в парламента, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари