Новият президент на Афганистан Ашраф Гани положи клетва

Това беше първото мирно предаване на властта в Афганистан от 2011 г. насам
29 сеп 2014 12:06, Елка Василева
1
Новият президент на Афганистан Ашраф Гани положи клетва
Снимка: Reuters

Новият президент на Афганистан Ашраф Гани Ахмадзай положи клетва и смени на поста Хамид Карзай. Това е първото мирно предаване на властта в Афганистан, откакто водената от САЩ военна намеса през 2001 г. свали от власт талибаните, предаде Асошиейтед прес.

"Днес, след 13 години начело на правителството, съм горд да предам властта на нов президент", заяви на церемонията Хамид Карзай, цитиран от Франс прес.

"Обещавам пред Бога да почитам и подкрепям святата религия на исляма. Ще спазвам конституцията и законите и ще ги прилагам. Ще браня независимостта и суверенитета на Афганистан, ще защитавам правата и интереса на страната и народа на Афганистан", заяви Гани при полагането на клетва.

След като встъпи в длъжност, той прие клетвата на съперника си от изборите Абдула Абдула, който стана ръководител на изпълнителната власт. С това Гани изпълни политическо си обещание за подялба на властта с цел успокояване на продължилото три месеца следизборно напрежение, което можеше да доведе до насилие между северната и южната част на страната. Гани е подкрепян предимно от пущуните на юг, а Абдула - от таджиките на север.

Под натиска на ООН и САЩ обаче двамата съперници се съгласиха миналата седмица да съставят правителство на националното единство.

Гани, който е бивш служител на Световната банка и бивш афганистански финансов министър, носеше на церемонията черен тюрбан, популярен в Южен Афганистан.

Пред новия президент се заклеха и двамата вицепрезиденти - Абдул Рашид Дустум и Мохамад Сарвар Данеш.

Гани поздрави Карзай за мирното и демократично предаване на властта и благодари на Абдула, че е направил възможно съставянето на правителство на националното единство.

На церемонията, състояла се при безпрецедентни мерки за сигурност, присъстваха над 1600 гости, включително 200 представители на други държави. Влизането в Кабул на практика бе спряно, а най-важните райони бяха отцепени от силите на реда, предаде ИТАР-ТАСС.

Сред гостите бяха съветникът на президента Барак Обама Джон Подеста, президентът на Пакистан Мамнун Хусейн и вицепрезидентът на Индия Мохамад Хамид Ансари.

По време на церемонията бяха извършени два бомбени атентата на пътя между летището на Кабул и президентския дворец. Едното нападение бе с крайпътна бомба, която не взе жертви, но второто бе извършено от атентатор самоубиец на около километър от летището и загинаха шест или седем души, съобщи полицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: АфганистанАшраф Гани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Заклел се във вярност към глобалнта либерастия и да слуша Обама!