Атентатът в Париж може да засили ислямофобията

Противоречиви реакции в арабската преса след терористичното нападение
Обновена: 8 яну 2015 18:57 | 8 яну 2015 18:50,
112
Атентатът в Париж може да засили ислямофобията
Снимка: Reuters

Представители на мюсюлманската общност във Франция изразиха безпокойство, че нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" може да предизвика атаки срещу мюсюлманите и мюсюлмански обекти в страната, предаде ДПА.

Още по темата

Редица арабски вестници изразяват също безпокойство, че атентатът може да засили ислямофобията по света, предаде Франс прес.

Атентатът поставя мюсюлманите в неудобно положение, защото европейските екстремисти групи ще използват този случай, за да подклаждат ислямофобията, посочва саудитският в. "Аш Шарк".

Погледите отново ще бъдат вперени в мюсюлманската общност във Франция и в повечето западни страни, като се случи след 11 септември 2001 г., пише алжирският в. "Ел Уатан".

Тероризмът преряза гърлото на свободата на словото и прободе исляма, отбелязва туниският в. "Аш Шабах".

Единодушно арабската преса осъди днес атентата в Париж, отбелязва Франс прес.

Сирийското правителство заяви в декларация, че атентатът в Париж е илюстрация на недалновидните политики на европейските правителства, предаде Ройтерс.

"Недалновидните европейски политики са отговорни за подобни нападения в Европа и за кръвопролитието в Сирия", се казва в декларацията на сирийското правителство. Този терористичен акт ясно показва колко е опасно разпространението на тероризма на сунитските групировки Ал Кайда и Ислямска държава.

Мароканският в. "Либерасион" написа, че карикатуристите на "Шарли ебдо", ликвидирани вчера, са загинали в името на свободата на словото. Туниският в. "Котидиен" определи нападението като ужасяващо клане. Катарският в. "Аш Шарк" призова за спешен диалог между Запада и Изтока. В. "Ориан-льо-Жур" осъди действията, целящи да радикализират по-умерените мюсюлмани.

Китайският президент Си Цзинпин изрази съболезнования в телеграма до френския президент Франсоа Оланд за жертвите на атентата в Париж, предаде ТАСС.

Си подчерта, че тероризмът е общ враг на човечеството и заплаха за международната общност, в това число Китай и Франция.

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж си навлече критики, като заговори за пета колона в Европа след атентата в Париж, предаде Франс прес.  Според Фараж има пълни основания да се мисли, че случилото се в Париж, а и в Лондон преди време, е резултат от присъствието в тези страни на пета колона. По този повод британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че са напълно безотговорни твърденията за пета колона. Британският вицепремиер Ник Клег изрази изумление, че Фараж използва този кървав атентат за политически цели.

Атентатът в Париж предизвика полемика и между президента на Чечения Рамзан Кадиров и бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, предаде ТАСС.

Ходорковски призова журналистите по целия свят да публикуват карикатури на пророка Мохамед. По този повод Кадиров отправи остри критик към Ходорковски и го обяви за негов личен враг, защото се опитвал да породи напрежение в момент, в който се води разследване за атентата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За вас не знам но на изборите ще гласувам само за ПФ.Ясно е,че меките китки не вършат работа.А който иска да си играе на джихад нека да го репатрират в Сахара и там да се бие със себеподобните си.Само трябва да подпомогнем Израел максимално.Те джихадистите като чуят за Израел и си закопават задниците на 3 метра в пясъка,но срещу невъоръжени са "храбри".
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разберете, работил съм години с мусюлмани в чужбина. Те ненавиждат дълбоко нашата култура и свобода. Промиването на мозъците им започва от първата минута след раждането. Внушено им е, че са "чисти" а християните мръсни по много причини. Един висш египтянин ми казваше, прибирам се от работа, храня се, таковам жена си и лягам да спя. С нея не говоря! Българите сме герои, че за 500 години не сме приели гнусната религия Исляма!!! Като се върнах у нас се кръстих и съм готов да се бия за нашата религи
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой да каже нещо за толерантния Ислям?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко светът да види какво ни е минало през главата за 500 години.
46
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А всичко е толкова просто. *** и бурките обратно в пясъчландия. А западняците да спрат да се бъркат в работите на арабелите. Да си правят в ТЕХНИТЕ страни каквото си искат. Ако щат да си заравят новородените момичета в пясъка, каквито са им традициите. Какво правят там, мен не ме засяга. Но не ги искам тук.
45
2
 
22
 
! Отговори
Кой? Кой? Кой? Кой? преди 9 години
Кой разпали "арабската пролет",аз,ти,той,ние,вие от компа!?Пророчеството на Кадафи май ще излезе вярно-"Ако аз падна,Европа ще падне в лапите на исляма."Представител на Кадафи беше алармирал Европа,казвайки,че"експлозията на нелегалната имиграция ще бъде цената,която ще платят европейските нации за военната и политическата подкрепа,предоставена от съюзниците на бунтовниците,които се опитват да свалят мощният либийският мъж."А може би това беше мръсният план на Хил.Клинтън!? !? !? !?
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия е грешно написана....не би трябвало да се каже ,че може да засили..., а трябва и е наложително да се промени отношението на,който и да било ,нарекъл се мюсюлманин...,аз ,а съм убеден и никой нормален ,не е против тях,но те е най добре да си издигат джамии,да проповядват,да ходят с бурки в техния свят,така ,както всеки един ходи в техния свят се съобразява,така трябва да е и с тях,и ако те наистина не ни дискриминират,не би трябвало да има проблеми......
43
5
 
4
 
! Отговори
а е трябвало! преди 9 години
До Анонимен 80Няма как да не ти е казвал дядо ти. А може би го е било срам, че е носил турски фес преди 1878 година. И още няколко милиона българи като него са носели турски фесове, та когато руснаците идват тук започват да късат фесовете от главите на българите.До такава степен българите по това време не искали да се разделят с фесовете си и се чувствали по-добре като турски поданици и рая, та чак и фесовете не искали да сменят с бомбета и цилиндри.Та и ти, видиш ли руснак сложи феса на дядо
42
4
 
1
 
! Отговори
а е трябвало! преди 9 години
До Анонимен 80Няма как да не ти е казвал дядо ти. А може би го е било срам, че е носил турски фес преди 1878 година. И още няколко милиона българи като него са носели турски фесове, та когато руснаците идват тук запповат да късат фесовете от главите на българите. До такава степен българите по това време не искали да се рзделят с фесовете си и се чувствали по-добре като турски поданици и рая, та чак и фесовете не искали да сменят с бомбета и цилиндри.Та и ти, видиш ли руснак сложи феса на дядо
41
0
 
9
 
! Отговори
Gabriel преди 9 години
- Тaте ,ще отидим ли дa видим Пирaмидите в Гизa?- Дa миличко aмa друг път.-Тaте Дaмaск ще го рaзгледaме ли?-Дa миличко aмa друг път.-Тaте,aми Ирaк ще го видим ли?- Чaкaй дa стaнеш нa 18 ...
40
2
 
3
 
! Отговори
Ruslan преди 9 години
Sega francuzite s chista suvest shte hvurliat bombi nad Siria i Iraq.Sledvashtata mishena moje da e Avstraliq ili Belgia.
39
4
 
8
 
! Отговори
Коце преди 9 години
Долнопробна мюсулманска ***!!!
38
1
 
3
 
! Отговори
глупости,глупости! преди 9 години
До Див аграрАз няма да напиша коментара си на латиница, защото тя не е нашата азбука на която пишем. Обаче с кирилицата не сме направили никакво добро на руснаците, а напротив, причинили сме им едно голямо зло. Ти защо не започнеш да пишеш тук на английски вместо на български?
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 55Наглите сме ние, а не руснаците! Нагли са такива като теб. Които се фукат с кирилицата, която сме им дали. Данайски дар на който русите трябва да се радват. С тая кирилица ние на практика им преграждаме пътя към Европа и ги откъсваме от нея. и ги завличаме в орбитата на ромеите, които днес нямат вече държава в Константинопол. Ние сме направили зло на руснаците с кирлицата и православието, а не добро!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62Не се дръж като изостанал. Напреднал си май само с простотия... От друга страна поне с нещо българина трябва да е на първите места... Давай още свежи лафчета за салама си... Кажи ми и кога за последно си праскал кючек българино?
35
6
 
1
 
! Отговори
глупости,глупости! преди 9 години
До Анонимен 55Е някакво голямо добро ли сме направили на руснаците с тая кирилица? Колко народи в света пишат на кирилица? И кои от великите сили на запад пишат на кирилица? Някакво особено "благодеяние" ли сме направили на русите с кирилицата? Или сме им дали троянски кон?Че те,ако не бяха получили нашата кирилица днес щяха да пишат с латиница! И ако не бяхме им пращали православни книги и глупости,днес щяха да бъдат католици уважавани на запад. Ние сме им извадили очите вместо да изпишем ве
34
1
 
5
 
! Отговори
Коцето преди 9 години
"Двамата били заподозрени благодарение на лична карта на единия". Хахаха. Нещо са се объркали нашите партньори отвъд Атлантика - сега е януари, не е 11.09.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПрав си братле... Майната им на руснаците те са изостанали. Ние трябва да вървим напред. Ааа мархаба брат. Или Асалам алейкум... Как е по- правилно...?
32
5
 
8
 
! Отговори
Коцето преди 9 години
Пълна промивка! "Двамата били заподозрени благодарение на лична карта на единия, забравена в колата, използвана при бягството". Та аз като ходя до магазина не я забравям, бе! Пак засмърдяха нашите задатлантически партньори
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходорковски призова журналистите по целия свят да публикуват карикатури на пророка Мохамед. - По-добре карикатури на смотаните еврей... Ей голяма напаст са тея...