Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях ужаса!

Те просто започнаха да стрелят по присъстващите, разказва оцелял от атентата
Обновена: 9 яну 2015 09:02 | 9 яну 2015 09:01, Елка Василева
56
Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях ужаса!
Снимка: БТА

"Питам се как успях да се отърва", довери един от малкото оцелели от атентата срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" в Париж, който се спасил, като се скрил зад една маса, предаде Франс прес.

Репортерът от сатиричния седмичник Лоран Леже участвал в редовната седмична планьорка на редакцията в сряда в парижкото седалище на вестника, когато нахлули двама мъже с автоматични оръжия.

"Те просто започнаха да стрелят по присъстващите", заяви Леже за радио Франс енфо, опровергавайки предишна информация, че нападателите питали за имената на хората, които искали да застрелят.

Още по темата

"Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях половината редакционен съвет на земята. Още се питам как съм се отървал", обясни той, обобщавайки разказа си с две думи: "Видях ужаса."

Сред 12-те жертви са карикатуристите Шарб, Волински, Кабю, Тинюс и Оноре, както и хроникьорът и икономист Бернар Марис.

"Заседанието на редакционния съвет приключваше и внезапно чухме шум като от пиратки, после вратата се отвори и някакъв човек нахлу с викове "Аллах акбар". Приличаше на човек от GIGN или RAID (елитни части на жандармерията и полицията), беше с качулка, целият в черно, държеше оръжие с двете ръце и започна стрелба, замириса на барут. За щастие успях да се хвърля зад една маса в ъгъла, убягнах му, а приятелите от вестника паднаха", разказва Леже.

"Стана много бързо. Никой от малката група оцелели още не е осъзнал, че това наистина се е случило", обясни журналистът.

Виждах другите на земята, чувах изстрелите и внезапно настана тишина. Втурнахме се към ранените, държах ръката на уебмастъра ни", който продължава да е в тежко състояние, продължи той.

Редакцията, особено ръководителят й Стефан Шарбоние, по прякор Шарб, е знаела, че е застрашена, откакто през 2006 г. вестникът публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед, което бе последвано от смъртни заплахи. "Шарб се чувстваше по-заплашен от нас, ние се бяхме абстрахирали от тази заплаха", довери Лоран Леже.

Той също е решен да публикува нов брой на седмичника следващата седмица. "Ще направим нещо. Важно е. Получихме хиляди имейли, есемеси, от всички страни", заяви той.

"Не искам да правим некрологичен брой, искам да направим брой, който изразява предизвикателството, че съществуваме, предизвикателството да можем да казваме нещата каквито са, да продължим да се борим срещу тъпанарщината, срещу човешката глупост, срещу мракобесието, срещу всички видове фундаментализъм", заключи оцелелият от атентата срещу "Шарли ебдо" репортер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна има ли загинали журналисти или там всичко е наред?
30
4
 
10
 
! Отговори
Виждам преди 9 години
"Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях ужаса!"Гледали са ЦИРК! Сега ни чакат приготвените предварително уж последствия от него!
29
4
 
8
 
! Отговори
Поплювко Плевньов преди 9 години
"Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях ужаса!"Оооооо хохохох , *** това е само началото на филма, едва сега започва. Двама човека направиха мазало , а представи си 2000 под формата на бежанци (маскирани като такива) , какво ще направят.А за у нас не ми се мисли , един такъв *** и държавата изпада в колапс. Бойковци , Вучковци вместо да създават те променят закони , както им е угодно ........Не ми се мисли нас какво ни чака с близо 10 000 незаконно преминали границата ни.
28
0
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Ако погледнеш малко по-далече от носа си ще видиш че:1. Нито представената тук версия е единствена в интернет2. Нито Днес.бг е официален говорител на френската прокуратура и следствие3. Нито някой те кара задължително да приемеш изложените тук или някъде другаде фактиКолкото сайта отвориш, български или чужди, толкова нюанси на версията за атентата ще прочетеш. А ти си свободен човек (надявам се) и може да вярваш на каквото поискаш по твой избор...
27
4
 
4
 
! Отговори
край преди 9 години
Сблъсък на два мирогледа. Франсетата ценят повече живота си - Арабите ценят повече честта. Кое е по-доброто - не знам. Ако някой ви напсува на майка дали не заслужава дренка в кратуната - не знам.
26
1
 
5
 
! Отговори
varg2 преди 9 години
до vargКакви са тия *** конспиратизми? Пълна излагация! Такива като теб заслужават карикатура в новия брой!
25
1
 
4
 
! Отговори
Бати преди 9 години
varg кви са тия глупости бе ... много филми май а?!
24
2
 
7
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
varg: не се занимавай с глупости човече...Границата между психаделичната интерпретация на събитията и рационалната интерпретация е много тънка!Препразказ по картинка всеки може да ти направи. Разследване не може да се направи чрез гледане на картинки по интернет и четене на туитър статуси на разни ненормалници.В такива моменти отвсякъде бълва всякаква противоречива информация и е въпрос на липса на психическо здраве и устойчивост да се хванеш за поредната измислена теория на конспирацията!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До двоен стандартами прави бдения за жертвите, какво се плюнчиш само.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Те просто започнаха да стрелят по присъстващите", заяви Леже.А жената с детето която им е отключила вратата и влязла с тях са я поканили учтиво да отиде до бюрото си, и да се скире под него докато стреляли по присъстващите. Нали така.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО МЮСУЛМАНИ ИМА В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до анонимен 27с крака тичат при равина, как иначе? на ръце не тичат
19
2
 
4
 
! Отговори
до анонимен 27 преди 9 години
14 дава пример как в Косово тичат при равина ?!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 14атентата беше във Франция, не в Косово
17
3
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Нещо тотално си се омазал. Май не правиш разлика между *** и мюсюлмани , ходжа и равин. В Косово със свещ да търсиш равин няма да намериш.
16
2
 
2
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
тези на клипа изглеждат доста по напомпани от тези на снимката
15
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно театро е това - не може да застреляш човек с калашник от половин метър и да няма капка кръв ( визирам полицая на тротоара ). Замислете се от кои събития ви отвличат вниманието с този цирк и какво става в Палестина и Украина междувременно - там наистина убиват хора, много хора ....
14
15
 
29
 
! Отговори
Лицемери преди 9 години
Украинската хунта продължава безчинствата в Славянск и Донбас избиват жени и деца, къде е свободата на словото? Защо не си сложите табелка АЗ СЪМ ДОНБАС? ЛИЦЕМЕРИ ТАКИВА! ОГЪН ЩЕ ГОРИ В ЕВРОПА
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то с живота е така - днес те има, утре те няма. Дали от оръжие, дали от инфаркт, в един момент човек си заминава и си казваш, че не можеш да повярваш. Животът е много крехък на практика, затова трябва да се цени.
12
16
 
15
 
! Отговори
един преди 9 години
неразбирам защо се бъзикат с алах или пророка мохамет а от мюсюлманите не съм чул и чел да се бъзикат с исус христос