ЕП гласува за правото на отказ от ГМО

Страните сами ще могат да ограничат или забранят отглеждането им
13 яну 2015 16:35, Елка Василева
12
ЕП гласува за правото на отказ от ГМО
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие с 480 гласа "за", 159 "против" и 58 въздържали се окончателно ново законодателство, което позволява на държавите от ЕС да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на общоевропейско равнище. Това съобщи пресцентърът на ЕП.

Новите правила, неофициално договорени между ЕП и Съвета на ЕС през декември миналата година, бяха първоначално обсъждани през 2010 година. Темата остана в задънена улица за близо четири години заради неразбирателство между страните от ЕС.

"Това споразумение ще осигури по-голяма гъвкавост за държавите от ЕС, които искат да ограничат отглеждането на ГМО на своя територия. То ще даде посока на дебата между страните, който далеч не е приключил", заяви Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия),
която е докладчик по темата. Що се отнася до това какво следва, имам доверие на обещанието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ще засили демократичния процес в областта на ГМО и ще осигури независимост на научните изследвания", допълни Рийс, цитиран в съобщението на ЕП.

Новите правила ще позволят на държавите да забранят ГМО на основа на прилаганата от тях екологична политика, с аргументи, различни от тези на научната оценка на опасностите на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA).

Страните от ЕС ще могат да забраняват ГМО и на основата на други причини като териториално-селищно устройство и социално-икономическо въздействие, избягване на нежелано присъствие на ГМО в други земеделски изделия и стопанства.

Забраните биха могли да включват и групи от ГМО, определени по култура или характерен признак.

Преди такива мерки да бъдат приети от някоя държава, законодателството предвижда процедура, позволяваща на ГМО дружествата да дадат съгласие за подобни ограничения на разрешителните си за продажба. Ако такова съгласие не бъде постигнато, страните биха могли да наложат забраната едностранно.

Царевицата MON810 в момента е единствената ГМО култура, която се отглежда в ЕС. Сортът картофи Amflora беше забранен от Съда на ЕС през 2013 г. след първоначалната "зелена светлина", дадена от Европейската комисия.

Страните от ЕС трябва да направят така, че ГМО да не замърсяват други изделия, като особено внимание следва да се обърне на предотвратяването на заразяване на съседни страни, се посочва в гласувания от ЕП текст.

Новото законодателство ще влезе в сила тази пролет.
 

/БТА/


12
Още по темата: ГМОеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... И паК под диктата *** САЩ.
8
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 7 години
До не ми е ясно....Целта на ГМО е да превърне белите хора в евреи. Евреите са дегенерирали отдавна с кръвосмешението, родово и расово, - днес действат спешно на два фронта, насаждане на еврейски морал и ГМО.
7
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 7 години
България е гласувала против! Никой не може да забрани на България да си прави ГМО - тя си има независима политика!
6
0
 
6
 
! Отговори
не ми е ясно.... преди 7 години
Дали тук има поне един лекар да обясни честно и почтено до какво води консумацията на ГМО храни!?Според специалисти води до - мутации, рак, диабет и още много други тежки заборявания!Който е ходил в САЩ знае най-добре какви тлъсти и *** *** са обикновените американци и ще потвърди твърденията ми!!!!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
антидот преди 7 години
освен за биогорива се ползва и за олио,смесва се с слънчогледовото масло,та ако само царевицата е разрешена,защо се отглежда рапица и се ползва за олио,а откъде знам че е Гмо просто на различните парцели си има табелки кое от кой сорт е ,и не говоря за опитно поле от няколко декара а за хиляди декари.
4
0
 
1
 
! Отговори
антидот преди 7 години
До хаха,пчели при изобилна паша няма агресивни,освен при рапицата,понеже докато са им пълни стомахчетата по трудно жилят и почти няма ужилвания,а с роенето,ако това ти е работата,при пчелар с акъла си роене няма,просто правиш отводки,оставят се само няколко кошера да се роят зада има майчила,нови майки за новите кошери.Та като си такъв специалистпо пчеларство те питам защо при паша на рапица са агресивни ,а при паша слънчоглед който е по интензивен не са .
3
7
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 7 години
Е как точно разбра че рапицата е ГМО бе философ? След като ти казват че само царевицата е. Просто рапицата е много силна паша и по време на нея пчелните семейства са най-големи и имат най-много пазачи та затова са малко серт. И поради обилната паша е логично да се роят , защото момента е най подходящ. По вероятно е да пръскат рапицата с забранени препарати.
2
1
 
18
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Най-после нещо смислено от ЕК. Данно да не е случайност и по невнимание.
1
1
 
16
 
! Отговори
антидот преди 7 години
до моето село отглеждат ГМО рапица,пчелите полудяха,много пчелари остнаха без пчели ,тъй че ако само царевица се отглежда в ЕС,тогава България не е в ЕС.