Не бях убеден, че искам такава съдба!

Как Владимир Путин влезе в голямата политика
Обновена: 26 мар 2015 14:01 | 26 мар 2015 10:30, Елка Василева
218
Не бях убеден, че искам такава съдба!
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди точно 15 години Путин спечели първите си президентски избори. На 31 декември 1999 г. президентът на Русия Борис Елцин обяви, че се оттегля. В обръщение той заяви, че "страната има силен човек, достоен да бъде президент и с когото практически всеки руснак свързва надеждите си за бъдещето".

Така Владимир Путин влезе в голямата политика.

Лента.ру публикува откъси от интервю на Путин отпреди 15 години.

Когато Елцин каза, че иска да се оттегли предсрочно, не казахте ли: "Какво говорите, Борис Николаевич, изключено!"

Не, не започнах да го убеждавам да не прави това, но и не започнах да се възхищавам, да му благодаря и да го уверявам, че ще оправдая доверието му. Първата ми реакция беше – не съм готов...

Когато ме назначиха за премиер, беше интересно, почетно. Мислех си – ще поработя една година, и това е. Ако мога да спася Русия от развала, ще мога да се гордея с това. Това е цял етап в живота. Но после...

Две-три седмици преди Нова година Борис Николаевич ме покани в кабинета си и каза, че е решил да се оттегли. Така аз трябваше да стана изпълняващ длъжността президент. Той ме погледна, чакаше какво ще кажа.

Аз седях и мълчах. Той започна да обяснява по-подробно – че иска да обяви за оставката си още през тази година... когато той свърши да говори, аз казах: „Знаете ли, Борис Николаевич, ако трябва да бъде честен, не знам дали съм готов за това, искам ли това, защото това е много тежка съдба“. Не бях убеден, че искам такава съдба...

Тогава той ми отговори: „Когато дойдох тук, аз също имах други планове. Такъв е животът. Аз също не съм се стремил към това, но стана така, че трябваше дори да се боря за президентския пост предвид много обстоятелства. Мисля, че и вашата съдба е такава, трябва да вземете решение. Страната ни е огромна. Ще успеете“.

Той се замисли. Беше ясно, че не му е лесно. Изобщо това беше тъжен разговор. Не се отнасях много сериозно към назначаването си за приемник, а когато Борис Николаевич ми съобщи решението си, аз не бях съвсем готов за това.

От една страна имаш своите вътрешни аргументи. Но има и друга логика. Нещата се стичат така, че може да поработиш на най-високото равнище в страната и за страната. И е глупаво да кажеш: не, ще продавам семки или ще имам частна юридическа практика. В края на краищата, след това можеш да правиш това. Първо тук ще поработиш, после там.

Какво според вас е най-важното за страната? Главното?

Точно и ясно да бъдат определени целите. Тези цели трябва да бъдат разбираеми и достъпни за всекиго. Като Кодекса на строителя на комунизма.

И какво ще запишете на първия ред на този кодекс?

Моралните ценности.

Ще търсим ли специален път за Русия?

Не е нужно нищо да се търси, всичко вече е намерено. Това е пътят на демократичното развитие. Естествено, Русия е много разнообразна страна, но ние сме част от западноевропейската култура. И в това е нашата ценност, всъщност. Където и да живеят нашите хора – в Далечния изток или на юг, ние сме европейци.

Остава и Европа да смята по същия начин.

Ще се стремим да останем там, където географски и духовно се намираме. А ако ни изтласкват оттам, ще бъдем принудени да търсим съюзи. Задължително.

В какво се състои проблемът на нашите /на Русия/ отношения с НАТО?

В това, че там не се чувстваме пълноценни участници в процеса. Ако ще взимаме пълноценно участие в изработването на решенията, не виждам тук нищо страшно.

Ситуацията в Югославия показа, че решения могат да се взимат и без Русия.

За това става дума! Такива отношения не ни трябват.

Кой от политическите лидери ви е интересен?

Наполеон Бонапарт. /смее се/

А сериозно?

Де Гол, вероятно. Харесва ми и /Лудвиг/ Ерхард. Много прагматичен човек. Той построи нова Германия, следвоенна Германия. Всъщност при него цялата концепция за възстановяване на страната започва с определянето на нови морални ценности на обществото. За Германия това е било изключително важно след краха на нацистката идеология.

Иска ли ви се да бъдете президент или не?

Когато станах изпълняващ длъжността президент, почувствах ... удовлетворение – може би това не е точната дума – от това, че самостоятелно взимаш решения, от мисълта, че ти си последната инстанция, следователно от теб много неща зависят. И отговорността също ляга върху теб. Да. Това е приятно чувство на отговорност.
Аз си имам някои собствени правила. Едно от тях е никога и за нищо да не съжалявам. Постепенно стигнах до извода, че това е правилно. Когато започнеш да съжаляваш, да се връщаш назад, започваш да се разкисваш. Трябва да анализираш естествено, защото в миналото може да има грешки. Но да се анализира е нужно, за да се коригира твоят курс в живота.

Харесва ли ви такъв живот?

Трябва да получаваш удоволствие от процеса. Ние живеем всяка секунда и тази секунда никога няма да се върне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
73 А колко от войните на Русия са с резолюция на ООН , кога имаше резолюция при окупациятана Берлин ли или в Корея или в Будапеща , или в Прага или във Варшава или в Афганистан или в Приднестровието, Грузия , Естония , Украйна кога и съм сигурен че не са само те Одисей 1
68
6
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
*** някаква приказка ли е това!? Как пък така за пост за който се требят един друг кандидатите Путин случайно без да иска се насадил. :)Тия съвсем изперкаха с с пропагандата, направи си представям умилените руснаци дето си мислят "и на него не му е леко ама търпи за нас" - леле мале.
67
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и морални ценности, това винаги са били противоречащи се неща
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО никога няма да нападнат Русия...Защото дори да превземат някое село по случайност, те все пак имат физиологични нужди...Добре,ама заставайки пред тоалетните няма да могат да открият своята картинка-"третополов пред гърненце"...И айде на обратно..
65
2
 
13
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До ОдисейИво, правиш се на неразбрал нещо, колко от войните на САЩ и НАТО са след резолюция на ООН и колко не са? Между другото ми е малко странно да споря за това с комунист и агент на ДС, изведнъж станал демократ :)
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вЕЧЕ И ЕВРЕЙНА иГОР кОЛОМОЙСКИ В уКРАЙНА КАЗА,ЧЕ ПОВЕЧЕ ВЛАСТИТЕ В кИЕВ НЕ МОГАТ ДА СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ,ЧЕ В ДОНБАС СЪЩЕСТУВА РЕАЛНОСТ КОЯТО Е РАЗЛИЧНА ОТ ПРЕДСТАВИТЕ НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ В КИЕВ И ,ЧЕ АКО ИСКАТ В КИЕВ ДА ЗАПАЗЯТ ДОНБАС И ИЗОБЩО ЮГО-ИЗТОЧНА УКРАЙНА КАТО (ЦЯЛА0 ДЪРЖАВА СПЕШНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ ПРЕКИ ПРЕГОВОРИ С ЛИДЕРИТЕ НА ЛНР И ДНР И ДА СЕ ДАДЕ НА РЕГИОНИТЕ ШИРОКИ ПРАВОМОЩИЯ ЗА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ,ЗА ТОВА СИ ИЗКАЗВАНЕ КОЛОМОЙСКИ БЕШЕ ОТСТРАНЕН КАТО ГУБЕРНАТОР НА ДНЕПРОП
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
68 Остави го той не знае какво иска , там му е проблемът или чака на готово от държавата и смята че държавата му е задължена да му осигурява живота Те са такива за това са вечно мръкнащиОдисей 1
62
18
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 години
Путин, полковник от КГБ, измислил "нови морални ценности" и руснаците, разбийш ли, му повнярвали крепко - близо 90% от тях. От 10-на години ги осъществяват тези морални ценности - в Молдова, в Южна Осетия, в Грузия, сега в Украйна. Обаче, в Югославия НАТО взели че осъществили едни други морални ценности, БЕЗ руско участие, което БАШ било много лошо. Затова, сега Путин задал много категорично модела за моралните ценности - те били европейски, ама щели да се осъществяват в Евразийски съюз. Поняли?
61
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
66 Питай за конкретна война стига с вашите пасквили които си ги тиражирате Добре от 1914 до 2014 Русия е предизвикала 920 войни , ТОВА МАЛКИ ЛИ Е , а мислиш ли че не е така , само колко войни водят болшевиките за да се закрепят на власт , знаеш ли колко милиона са изтребени тогава. Питам конкретно а не да пишете щуротии Одисей 1
60
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 67аман от демокрация ви ...искам спокоен мирен живот и работа да храня семйството си ...искам сигурност ...._______________Ми кой ти пречи ?
59
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям комплексар и ***
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 60аман от демокрация ви ...искам спокоен мирен живот и работа да храня семйството си ...искам сигурност ....
57
5
 
16
 
! Отговори
до Одисей преди 9 години
До Анонимен--не се прави на ущипан бе....От 1914 тгод до 2009 год твойте американци са предизвикали 92 войни в над 60 страни по света----ТОВА МАЛКО ЛИ ТИ Е Бе .......п......с.
56
11
 
5
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Кво са е наперил Путин, кат пИтел!Ша *** скъса от смях!
55
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На руснаците трябва да им стане ясно едно, неможе да си биеш клиентите, да ги рекетираш, ад ги крадеш, да ги заплашваш, да ги обиждаш и да си мислиш че всичко ще е ОК
54
3
 
2
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До Божоза брави да добавиш че на предаването на поста от Путин на медведев след 100 години ...канцлерина Меркел ше поздрави Путин .... пра-пра внука на Буш ще е президент на сша !
53
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя от тези войни те интересува по точно Одисей 1
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин Не случайно е по-харесван от американците-даже и от Обама...
51
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56 Дори не можеш да предположиш какво си пожелаваш , сигурен съм , прекалено свикнахте с демокрацията и нямате представа какво е без нея Одисей 1
50
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До ОдисейИво, а колко войни и нападения над суверенни държави има на сметката na "гаранта за мира и демокрацията" САЩ?