Когато руснаци и украинци се сражаваха рамо до рамо

"Битката за Севастопол" – филм за общата им победа
15 апр 2015 22:10, Елка Василева
97
 Когато руснаци и украинци се сражаваха рамо до рамо
Снимка: архив, Reuters

Ето един от малкото филми, които руснаци и украинци могат да гледат заедно, при все че пропастта помежду им е по-дълбока от всякога: "Битката за Севастопол" разказва за украинска снайперистка от Червената армия в разгара на Втората световна война.

Пуснат в началото на април в кината в двете страни, филмът е един от последните общи проекти на руснаци и украинци, пише Марина Лапенкова от Франс прес. В него виждаме събрани всички символи - от войната между нацистка Германия и Съветския съюз, победата в която ще се чества в Русия на 9 май, до украинския полуостров Крим, анексиран от руснаците през март 2014 г.

Замислен доста преди да избухне руско-украинският конфликт, филмът е повествование за младата украинка Людмила Павличенко, изпратена на фронта през 1941 г., когато е 25-годишна, и удостоена със званието Герой на Съветския съюз за това, че е ликвидирала 309 бойци на противника за по-малко от година.

Ранена край Севастопол - военно пристанище в Крим, снайперистката е включена в съветска делегация, изпратена в Канада и САЩ да убеди съюзниците да отворят втори фронт срещу нацистите. Девойката очарова американците и по-специално първата дама Елинор Рузвелт, която я настанява като гост в Белия дом.

Кинотворбата с бюджет от пет милиона долара (4,6 милиона евро), продуцирана отчасти с украински средства, се изплъзва от забраната да се показват руски филми в Украйна.

"Приета бе и от украинските, и от руските власти - радва се режисьорът Сергей Мокрицки, израсъл в Украйна, но живеещ в Русия. - Надявам се поне за два часа руснаците и украинците да бъдат единни, да споделят общата ни история", добавя той.

Филмът се разпространява в Русия под заглавието "Битката за Севастопол", а в Украйна е озаглавен "Несломената", но "с изключение на това руската и украинската версия са еднакви", уверява постановчикът.

Премеждия по време на снимките

Снимките започват в края на 2013 г. в Киев и в кримския град Севастопол успоредно със зараждането на проевропейския протест - т. нар. Майдан.

Когато обаче проруският президент Виктор Янукович бяга от Киев и напуска властта, атмосферата на снимачната площадка се променя.

"Вечер някои хора от екипа се включваха в протеста, други ги гледаха скептично", спомня си режисьорът. Но "независимо от всичко снимките трябваше да продължат", добавя той.

Няколко дни след падането на Янукович руски елитни подразделения поемат контрола над Крим - прелюдия към анексията на полуострова. И краят на филма се снима в Одеса.

В разгара на руско-украинския конфликт режисьорът успява да избегне множество препъни-камъни и да направи кажи-речи аполитичен филм.

Обсадата на Севастопол от германските войски е сред най-трагичните страници от войната: в Крим са изоставени 80 000 съветски войници, след като в края на юни 1942 г. е евакуирано само висшето армейско командване.

Филмовият разказ обаче споменава това чак накрая. "Показваме по-скоро битката, която една жена води за самата себе си, за своята любов и мечти", казва Сергей Мокрицки.

Войната е показана със смразяващ реализъм; затова пък гротескни персонажи често внасят оживление в сцените от всекидневието.

Иначе филмът страни от клишетата в многобройните скорошни руски ленти за Втората световна война, изпълнени с неубедителни героични фигури.

Съвсем очаквано властите и на двете страни си приписват заслугата за филма, в който откриват различни добродетели.

"За нас това е украински филм", заяви пред АФП говорител на Украинската агенция за кино в Киев, като изтъкна, че Украйна е финансирала 79 на сто от продукцията.

В Русия, където творбата е събрала в киносалоните един милион зрители още първия уикенд, министърът на културата Владимир Медински изрази надежда този филм да напомни на всекиго - главно в Украйна, че едно време руснаци и украинци са се сражавали рамо до рамо.

"Днес е от голямо значение, че става дума за руско-украинска копродукция. Филмът е разказ за наша обща победа", заяви той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Tova е цитат от Виктор Суворов-мойта майка не е рускиня.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до ukrainecЗначи *** е рускиня? Ти чувал ли си ,че откъдето е жената от там е и родата?А пък щом толкова лесно ставаш какъвто си поискаш,ставай направо американец.
48
2
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ИСТИНАТА----------------Най-много за 2 месеца ? И всички щяха да са доволни !
47
7
 
0
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Я скажу тебе, Русь,Все зовут тебя Русью Московской.Ты не бойся, не трусьДа избавься от банды кремлвской!Ну не будешь же тыГод питаться китайской лапшою!Перестань содержатьТот бордель, что зовтся Москвою!Я прошу тебя, Русь!Русь Толстого, Есенина, Блока!Отзови своих псов С украинского Юго-Востока!Ты у самой черты,Ты у края над пропастью стала!Если сделаешь шаг,
46
8
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Мда----------------Майка ми е рускиня,баща ми е украинец.При жена ми Татяна ситуацията е същата.това никога не е било проблем.ние даже никога и не сме си задавали такъв въпрос-руснак ли си ти или украинец?Каква е разликата?Но сега аз искам да кажа че аз съм украинец,моята жена е украинка,моите деца са украинци,аз искам даже моите британски съседи да са украинци.И даже ако аз бях чист руснак,то днес също щях да стана украинец заедно с мойте котки даже.Виктор Суворов
45
6
 
0
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Ори--------------Името Украина официално е от 11 век.Преди това се е казвала Киевска Рус.От името 'РУС',което е име на шведско племе.По късно татарските орди смесени с изостанали славянски племена открадват името рус и се кръщават с него.Сега даже наричат себе си "руснаци".И както казва един украински професор по история: "Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с MORETO.
44
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Че те и сега украинци и руснаци в Донбас се бият рамо до рамо срещу укропските фашаги и чуждите наемници на олигарсите-губернатори. Проамериканската узурпаторска хунта, водена в момента от Порошенко и Яценюк, няма да успее да унищожи стремежа на украинския народ към свобода. Дори и чрез постоянната пропаганда и разпространяването на опорната точка, че това било 'руско-украински' конфликт - такъв няма, има само конфликт между 'управляващите' в Киев и народа в Украйна....
43
3
 
12
 
! Отговори
Ори преди 9 години
Като започнеме от там, че такава държава като Украина няма (поне в исторически план), преминем през милионите жертви от първа и втора св. войни, които никога не са се деляли на украинци и руснаци и завършим с това, че конфликта сега не е между Украина и Русия, а САЩ и Русия.
42
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Сражавали се рамо до рамо, но накрая едните изоставили другите. Мдаа.......кой кого ли е изоставил?
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 72украйнска пропаганда
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИСКАМЕ НОВИНИ......ИСТИНАТА
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 79В Украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ
38
2
 
18
 
! Отговори
да-м преди 9 години
Ами хубаво е наистина украинците да видят с кого имат повече общо: с Русия или със Западащия. Макар че Полша може да обяви, че всъщност става въпрос за украинци и поляци във филма. Ако Обама го обяви веднъж и BBC го потвърди става вече факт, в който ще се кълне "целият демократичен свят". Видяхме колко лесно се манипулират зомбираните....
37
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вермахта беше подгонил яко руснаците към Урал.Добре,че бяха янките да им спасят кожите.Това е истината.Другото е съветска пропаганда.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софия---еми то обикновенно *** и *** играят в тези игри.......
35
7
 
8
 
! Отговори
софия преди 9 години
Симпатизирам на Русия в политическо отношение, но играя една компютърна игра онлайн с хора от цяла европа и там е пълно с руснаци и чат-пат украинци и да ви кажа това са най-голямите тапаци, *** и пълни ***
34
7
 
16
 
! Отговори
ИСКАМЕ НОВИНИ...... преди 9 години
Напишете за протестите в САЩ--за блокирането на Бруклинският Мост,за превземането на кметството в Лос Анжелис,за 1 800 арестувани от полицията и 240 от тях са в болница.....Пишете ИСТИНАТА,а не блуткави статии,с които манипулирате хората........................................
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1---а след 100 години се премахва робството в САЩ----нали...."професоре"........
32
6
 
17
 
! Отговори
Знаещ.......... преди 9 години
По повод украинската нация-----през 2005 год тогавашният президент на Украйна,казва в ук. парламент."Вече имаме украинска държава,сега ни остава,да създадем и украинци"....С тези си думи,президентът Кучма,опровергава вашите коментари по-долу--пример Одисей и др. манипулиращи историята.....Видеото го има в нета--достатъчно доказателство за да спрете тъпите си коментари.....
31
1
 
6
 
! Отговори
навремето преди 9 години
навремето като достоен ученик на новия пролетарски ред, ни закърмяха ,че масите са всичко, личността е само придатък...Сега с появата на новия Антихрис---името му всеки го знае...стана ясно, че един само *** да има власт и светът може да загине.....Въпрос? Кой е този ***?