Бивш служител от лагера на смъртта в Аушвиц помоли за прошка

Оскар Грьонинг се призна за морално виновен
21 апр 2015 17:58, Елка Василева
23
Бивш служител от лагера на смъртта в Аушвиц помоли за прошка
Оскар Грьонинг. Снимка: Reuters

Оскар Грьонинг, бившият счетоводител на нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц, обвинен в съучастие в убийствата на 300 000 души в концлагера, поиска прошка от жертвите при откриването на съдебния процес в германския град Люнебург, провинция Долна Саксония, предаде Франс прес.

"За мен няма никакво съмнение, че споделям моралната отговорност", заяви 93-годишният бивш член на СС, който призна, че е бил в течение на изтреблението на евреите от пристигането си в лагера. "Моля за прошка", добави той.

"Що се отнася до въпроса за наказателната отговорност, вие трябва да го решите", каза той, обръщайки се към съдиите, които могат да го осъдят на затвор от 3 до 15 години.

Още по темата

Облечен в пуловер без ръкави и бяла раирана риза, с очила с позлатени рамки, старецът влезе в съдебната зала, подкрепян от двамата си адвокати. Неговите свидетелски показания, дадени с уверен глас, заеха по-голямата част от сутринта.

Заседанието беше преместено от съда в театрална зала поради присъствието на медии от цял свят и 67 граждански ищци – оцелели и потомци на жертвите. Трима преводачи извършват симултанен превод на английски, унгарски и иврит.

Грьонинг - вдовец, пенсионер, с двама синове на 65 и 70 години, разказа подробно за доброволното си постъпване във "Вафен-СС" на 19 години, през октомври 1940 г., за първия си пост в администрацията, последван от преместването му в лагера "Аушвиц-Биркенау" през 1942 година, до есента на 1944 година.

Задачата му била да събира и осчетоводява парите на пристигащите в концлагера затворници, преди да ги прати в Берлин. Описвайки ежедневния живот в Аушвиц, той положи усилия да разграничи работата си от тази на пазачите, замесени пряко в изтреблението.

Грьонинг подчерта, че задачата му е включвала да осуетява кражбите на багажите на депортираните, обект на голям "черен пазар" в лагера. Той припомни, че на три пъти безуспешно е искал преместването си на фронта, преди молбата му да бъде удовлетворена през есента на 1944 година.

Завърнал се в Германия след войната, бившият счетоводител никога не се е криел. Преди да бъде изправен пред съда, той често разказвал пред печата и телевизията за миналото си в Аушвиц, обяснявайки, че иска да "се бори с отричането на Холокоста".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: АушвицОскар Грьонинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 8 години
След 1945 год. на Запад спокойно живеят над 70 000 членове на СС...За 70 год. от тези есесовци са осъдени...а познайте......САМО 29 човека!!???!!! Затова съдът над този дядка е пълен фарс и пиар--демек--ЦИРК.......--което е нормално за "цивилизования свят".....
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хеп Грьонинг се държи с достойнство. Останалото е лицемерие.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето един истински мъж. Сам е постъпил в СС, три пъти е искал да го изпратят на фронта, накрая е повоювал и никога не се е крил или отричал ... Сега го затворете за 15 години, че е лош пример за модерните еврогейове!
11
1
 
11
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Патетично, евтин ПР.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Геноцида на цивилизования свят срещу:Индианците(Северна и Южна Америка)АфриканцитеАрабитеИндийцитеАборигенитеНяма ли да бъде официално признат от цивилизования либерално-демократичен свят извършвал престъпления срещу човечеството в продължение на 400 години?
9
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми дайте му и Нобелова награда бе!В този сайт много отворковци плюятРусия защото били сложили "комунистите"на власт у нас след 1944год.!А я ми отговорете защо плюете СССР зарадиСталин,а не плюете Германия заради Хитлер!Щото Хитлер е "хуманист" и заради него не саизбити над 60млн. души!Що не плюете сега Германия на Меркел,а!***!
8
4
 
31
 
! Отговори
питанка преди 8 години
Не че нещо, но какво е можел да направи? Да спре да изпълнява заповеди и да се противопостави на цялата нацистка машина? И к'во щеше да се случи, накрая и той под душовете. Сега е лесно да се правят ба мъже някои хора, но в онези времена ако са били на негово място как щяха да постъпят? Идва Гестапо и чао бамбино.
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпо е след толкова години да му се търси сметка. На 21 години не може да се очаква че вземаш най добрите решения особено през ония години в Германия. Може би е трябвало всички германци да ги вкарат в затвора защото са подкрепяли това което е ставало. Времената са били такива. Важно е да не се връщат.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като са го уволнили не е взел квитанциите за внесени пари към съответния ресор,нито пък талоните за багаж за които бил длъжен да се грижи като в гардероб пък и за толкоз места,някое министерство трябва да ги е съхранило,като доказателство че това са ищещите на тези суми и вещи,нали са вписани по места,след като е бил само счтоводител-гардеробщик,а не главен такъв.
5
3
 
12
 
! Отговори
7-та от палаузово. преди 8 години
Е, добре де ама, той е жив , а ние сме сакати о омерзени.Що да да чиним тогаа.Да плачим или сълзим?Той е жив , а ние къде сме?Е, това е големия въпрос!
4
1
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Така е - разлика няма. Една и съща смахната идеология на това, че "само аз съм прав, всички други грешат" или "само аз и моят народ/етническа група/вероизповедание/идеология имат място на този свят, другите нямат право да живеят". Само имената на тази идеология се променят - смисълът и се е запазил същия, само проявленията й са под различна форма...и така вече над 2000 години. Хората и днес масово са заразени от различни мутации на този вирус. Каква ли е ваксината..?
3
4
 
5
 
! Отговори
do 3 преди 8 години
A rashizma kakvo e ,samo nazvaniqta se razli4avat .
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Висшата раса" при Хитлер и "Избраният народ" при евреите са едно и също нещо. Нацизмът и юдаизмът са една и съща идеология - тази на омразата към всички "други", към всички, които не са "като нас". И двете й версии са достойни само и единствено за презрение.
1
2
 
60
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Не трябва да има срок за престъпленията на евреите срещу света . Ще се задавят с парите , които крадат ежесекундно . Съвсем умишлено делото е сега да се покаже на германците кой управлява , а ония дето само преди година избиха стотици палестински деца спокойно си живеят и в близкия изток !