Ядрена бомба цъка между Украйна и Приднестровието

Задава ли се нов приднестровски конфликт? Рисковете
10 юни 2015 22:01, Елка Василева
194
Ядрена бомба цъка между Украйна и Приднестровието
Снимка: архив, Reuters

На Киев явно са му малко десетките хиляди човешки жертви в безсмислената гражданска война в Донбас. Киев отваря "втори фронт". Президентът Порошенко подписа закон, обезсилващ договора с Русия за превоз на войски до Приднестровието. Какви рискове носи тази блокада, задава ли се нов приднестровски конфликт, пишат Марина Перевозкина и Артур Аваков в "Московский комсомолец".

Законът бе гласуван от Върховната рада още на 21 май, но Порошенко можеше да използва конституционното си право и да го спре, за да не хлътне Украйна в бездната на нов конфликт. Е, не го използва. Нещо повече, Порошенко заяви, че Украйна ще помогне на Молдова да възстанови териториалната си цялост: "Знаете ли ключовата разлика между Приднестровието и Донецк? То няма обща граница с Русия. Там ще е по-лесно да се сложи ред".

Междуправителственото руско-украинско споразумение за транзитен превоз през Украйна на руски военни, временно изпратени в Молдова, бе подписано през 1995 г.

Още по темата

Сключването му даде възможност за необходимите ротации на руските миротворци в зоната на приднестровския конфликт и на военните, охраняващи складовете с боеприпаси и оръжия в с. Колбасна, Рибницки район.

Тези складове - най-големите в Европа, са създадени още през 40-те. В момента там се пазят над 20 000 тона боеприпаси: снаряди, авиобомби, мини, гранати, патрони. Над половината – с изтекъл срок на годност. Според експертни оценки, ако избухнат, взривът ще наподобява експлозия на ядрена бомба с мощност 10 килотона, също като хвърлената над Хирошима*. И ще засегне не само Приднестровието и Молдова, а и Украйна, чиято граница минава само на 4 километра от Колбасна.

Колкото до руските миротворци, те бяха изпратени в зоната на конфликта по силата на споразумението за мирно уреждане на въоръжения конфликт в Приднестровието, подписано от президентите на Русия и на Молдова на 21 юли 1992 г. Документът предвижда тристранен формат на миротворческите сили: руски, приднестровски и молдовски подразделения. Украински военни присъстват като наблюдатели.

Днес пътища за мирно уреждане на конфликта се търсят във формат 5 + 2, в който Украйна наред с Русия е гарант за мира край Днестър. В този формат Приднестровието и Молдова са страни в конфликта, ОССЕ - посредник, ЕС и САЩ – наблюдатели.

Демаршът на Киев поставя под съмнение способността му и занапред да е гарант за приднестровското уреждане, защото тази роля предполага готовност да се спазват всички предишни споразумения, включително за миротворците. Неясен става и статутът на 10-те украински наблюдатели на служба в миротворческия контингент - защото Украйна де факто отказва да участва в миротворческия процес.

Порошенко впрочем е пратил вече на заколение в Донбас десетки хиляди свои военни и явно никак не му пука за съдбата на някакви си 10 офицери. При всяко положение статутът на тези украински представители трябва да се изясни, ако пък не дойде разбираем отговор от Киев - да се отпратят по живо, по здраво.

Действията на Киев, който руши миротворческия формат в Приднестровието, смайващо напомнят тези на Саакашвили през 2008 г. в Южна Осетия. Щом дойде часът "Х", грузинските "миротворци" там също по чудо се преобразиха в челен отряд на атакуваща армия. А Порошенко е крайно откровен, изобщо не крие какво цели.

И никак не е задължително Украйна да воюва в Приднестровието - цялата работа ще свърши армията на Молдова, по-точно чуждестранните частни военни компании и румънските военни, макар развели молдовско знаме. Ролята на Украйна ще е да блокира възможния отговор на руските войски.

Реакцията на Москва е трудно предвидима. Но според всички международни норми тя вече има легитимно право да отвърне с военна сила. Днешното международно право разглежда всяка блокада като агресивен акт. Включително "мирната блокада". А и самият термин се дефинира като "специална форма на военни действия".

Затова нищо не пречи блокирането на руските военни в Приднестровието да се разглежда като акт на война. С всички произтичащи последици - Русия може дори да се откаже от гаранциите за териториалната цялост на Украйна, които даде в Минск.

Експертни коментари

Вячеслав Никонов, депутат от Държавната дума:

- Приднестровието има ресурс да се защити самостоятелно и доста добре, но Русия безспорно ще го подпомогне, впрочем не се знае в каква форма. Може например да признаем Приднестровието и да започнем доставки на руски оръжия там. САЩ винаги са били против Минските споразумения, защото искаха руско-украинска война; а сега може да ни въвлекат във война не само срещу Украйна, но и срещу Молдова. Въпреки всичко това няма да е добре за никоя страна от региона и съм убеден, че Русия използва сега всички възможни канали, за да предотврати този сценарий.

Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика":

- В сегашната ситуация между Русия и Украйна е доста странно да чакаме от Киев съдействие за руските военни. Съответно може да се влоши положението в Приднестровието - което няма твърде да огорчи Украйна, защото за нас е много силно главоболие, а тя ще получи повод да заяви, че Русия пак започва агресия.

Приднестровието е отрязано от Русия и не е ясно какво да правим при това положение, а все пак носим морална и политическа отговорност за региона. С оглед по-твърдата вече позиция на Молдова и на Румъния няма как да помогнем на Тираспол, без да създадем нова, много сериозна криза. За да избегне нов конфликт, Русия може да започне сериозни задкулисни преговори с Европа, на първо място с Германия, за да обясни и наблегне: избухне ли война там, Русия няма как да стои настрана. Може би някой в Европа не го схваща и вижда тук шанс да притисне Москва. . .

Алина Аршинова, депутатка от Държавната дума:

- От една страна, Молдова взе да си измисля причини, за да не пуска в страната руски военни, които заминават от Приднестровието на гости у роднини и после се връщат. От друга, Киев забрани да се придвижват те до Приднестровието през украинска територия. Междувременно сложи за губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили - и всички приднестровци видяха тук подготовка за агресия. Няма смисъл да искаме разяснения от Украйна, но Молдова трябва да обясни защо действа така. Май става дума за нагласена кампания, която да изолира републиката от нашите войници - а може да последва и опит за военна намеса.. . Трябва да положим всички усилия, за да не ескалира приднестровският конфликт. И ако все пак се стигне до бойни действия, Русия трябва да проучи всички варианти, включително
ако признае Приднестровието.

* Оценките в литературата варират най-често между 12,5 и 20 килотона тротилов еквивалент.

/БТА/
 


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
ако вие не запалите фитила на бомбата, никой друг няма да го стори! Стига сте натрапвайте вина другиму за неща, които тежат вам! А що се отнася до това кой какви отговорности имал, то и вие имахте отговорност да защитавате териториалната цялост на Украйна, а ви гледаме какви ги вършите!!! Ако ще мерите и премервате, го правете с един и същ аршин, иначе от километри лъха лицемерието ви!
114
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руските алкохолици пак се опитват да забъркат някакви л-йна , ама да видим кво ще стане ?!
113
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна си играе с огъня, подмамени от подкрепата на Сащ. Рускоговорящите украинци да се замислят накъде ги води Порошенко, не вярват на нас българите влезли в ЕС ,да повярват поне на настоящето което се задава ,ако имат мозък. Обещават им звездите от небето и с отворени уста-налапват въдицата. Омраза ще ги отведе към краят им. Нека заповядат в ЕС ,ще бъдат на дъното ...балъци
112
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопУкраинска фашистка пропаганда
111
4
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До Анонимендо 161 Малко по иначе ще стане:1.САЩ създават послушна Кюрдска държава от територии на Ирак,Сирия и Турция.2.Турция естествено не е съгласна,но и обещават голяма териториална компенсация.3.САЩ изпълняват обещанието си-стимулират етнически конфликт в България,Турция се намесва в защита на хората си и си прибира каквото и трябва.4.Чрез създадената мрежа от бази САЩ блокират възможността Русия да ни помогне.5.ЕС изказва съболезнования6.БЪЛГАРИЯ 681-2017г RIP
110
4
 
5
 
! Отговори
Редица преди 7 години
Тези комсомолци даже от кумова срама не пишат и за по-различно мнение. При тях е така всички мислят и говорят еднакво.И при нас едно време се казваше: "Всяка крива, която е успоредна на априлската линия е права!"
109
7
 
7
 
! Отговори
A преди 7 години
Статията е преписана от "Московский комсомолец". Защо не се прекръстите направо на Софийский комсомолец?
108
3
 
11
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Чета " отзивите " ви и след "задълбочен" анализ стигам до извода, че вече трябва да се казва НАТЮ и ЕВРОГЪЗЮЗ............. ДА В ЗАПАДНАТА ЗОНА ОБРАТНИТЕ...ВЕЧЕ СА ПОВЕЧЕ !!! ПРИДСТАВЯТЕ ЛИ СИ : ГЕЙИТЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ - ГЕЙ ВОЙНА С РУСИЯ!!! ЛЕЗБИЙКИ СНАЙПЕРИСТИ!!! ТРАВЕСТИТИ В ПИКИРАЩИ БОМБАРДИРОВАЧИ!!! МНОГОПОЛОВИ КОМАНДИРИ... ДВУПОЛОВИ РАДИСТИ ПРЕДАВАЩИ ЗАПОВЕД: " ХЕЙ ..ВЕЧЕ. МОЖЕШ ДА СТРЕЛЯШ...АХ !!!
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
палете фитила на складовете и не ги мислете
106
18
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До ognyanzПриднестровието не е преставало да иска помощ, проблема е, че Фашистка *** няма как да му я прати.
105
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До автора на статията:В следващото си писание можете да разгледате такова хипотетическо развитие на геополитиката у нас:- Турция стоварва десант на територията на Разград, Търговище и др. за защита турскоезичното население.- Република България дава право по използването на пристанище Варна, магистрала Хемус и др. пътни връзки на турските власти по доставянето на оръжие, продоволствие, "ибрици" и др. вещи от "първа необходимост" в новообразувания анклав!А сега кажете как ви се вижда това?
104
4
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 159: Издишат ви коментарите, *** ***. Като няма какво смислено да напишете, вече минахте на откровена порнография. Колкото до Приднестровието, след отделянето на Косово от Сърбия на запад очакваха Русия да го признае за самостоятелна (или както пишете тук "суверенна" държава). Не е късно това да стане и сега. И тогава, както писа "АБВ", те могат да поддържат връзки с целия свят и следователно и да поискат помощ от Русия.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен'fj 157работното място "римски император" пак ли остана вакантно? тия италианците и папата много лъжат....
102
8
 
35
 
! Отговори
До 152 преди 7 години
Да, то глупоста по хората ходи!!! А че за Путин (особенно вчера) цял свят говори и цяла Италия го посреща радостно, нашето Елче се прави че не забелязва. А за този сайт си е чист престиж да държи на първа страница ненормалния дето не знае какво да си пъхне в гащите, но за посещението при папата - нито дума.Е, много важно, нали!?Лелееееее,никога не съм предполагал, че нивото ни ще падне до критичната абсолютна нула. Все имах вяра в нашите интелект, здравомислие и благоразумие! Да, ама не... явно!
101
2
 
11
 
! Отговори
До 152 преди 7 години
То се вижда на кого е куха главата! Личи си по тона, "разсъждението", "интелектуалния изказ", познанията, логиката и най-накрая - приличния израз. О "коментарите" ти лъха само невежество, пълно късогледство и елементарно мислене. И злоба, завист и деградация.
100
10
 
42
 
! Отговори
До АБВ 144 преди 7 години
Айде стига вече с тези глупости бе, че ставате смешни и жалки! укруината била суверенна държава!?Че ти преди 23 години къде видя такава държава?То вече и децата знаят, че това недорасло образование НИКОГА НЕ Е БИЛО САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА! А че някой се е самообявил или други са му дали това ими не променя нещата. Пък и държава-това е преди всичко НАРОДА там!Коя е тази държава дето сама си изтребва народа, а пък иска право на съществуване?То така всяко едно празно място може да се обяви за държава
99
34
 
8
 
! Отговори
эээ преди 7 години
днес.бг е станал егати тъпия проруски сайт. Като избухнат складовете там, ще се изтрепят всички проруски *** в този измислен район. Правилно украинците са ги отрязали. Те и от Русия им спряха парите и сега ще е глад там.
98
6
 
36
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 7 години
Американски *** скоро и вашите глави ще паднат Българина се пробужда и ще помете всички *** във властта и продажните *** които им служат.Така че замислете се! Купувайте ONE WAY TICKET до Америка докато не е късно. Ходете си при ероатлантическите ценности и не бъркайте хората със здрав разум които мислят различно от еврогейове , хелзински комитети и прочие чужди поклонници.
97
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АБВПогледнах картата и се зачудих: каква работа имат САЩ в Ирак, Афганистан и други държави отвъд океана?
96
2
 
46
 
! Отговори
Венелин преди 7 години
САЩ искат да предизвикат война между Русия и Украйна, за да могат да доставят оръжие и да я водят до последния украинец, а хунтата в Киев е готова да им я осигури на всяка цена. Съмнявам се обаче, че украинците, макар и най-тъпото и алкохолизирано население в Европа, ще харесат този сценарий.