Белгия затвори границата с Франция

Кани спешно балканските държави и Турция да се разберат за бежанците
24 фев 2016 13:14,
26
Белгия затвори границата с Франция
Снимка: Reuters

Белгия изпрати 300 полицаи на границата с Франция, възстановявайки граничния контрол по шенгенската граница, за да се предпази от миграционна вълна от Запад.

Вътрешният министър Ян Янбон съобщи, че извънредната мярка се взема заради очакването 3000-4000 души да се насочат към Белгия от бежанския лагер във френското пристанище Кале. Очаква се днес френските власти да вземат решение за разтурване на импровизираното палатково селище, известно като „Джунглата“.

На белгийските полицаи е разпоредено да не допускат в страната лица без документи за самоличност. Белгийската телевизия VTM показа полицейски патрули в рейсовете на градския транспорт и във влаковете да проверяват паспортите. Лицата с нередовни документи ще бъдат откарвани на границата с Франция, съобщи министърът.

Властите се опасяват, че бежанците ще се опитат да си проправят път към Великобритания през белгийските пристанища, като междувременно организират втора „джунгла“ на тяхна територия.

„Не сме затворили границата. Свидетели сме на феномен, който ни тревожи и вземаме мерки срещу появата в Белгия на лагер като този в Кале“, коментира министър Ямбон.

Според медиите обаче Белгия е информирала официално Европейската комисия за възстановяването на граничните проверки, както го изискват шенгенските правила.

Междувременно утре по бежанската тема в Брюксел се събират вътрешните министри от ЕС. Те са поканили и турския си колега Ефкан Ала Мет в навечерието на насрочената идната седмица среща на върха ЕС-Турция, която трябва да обсъди защо Анкара не изпълнява ангажимента си да пресече трафика с лодки през Егейско море.

Европейската комисия и Холандското председателство на Европейския съвет изразиха вчера загриженост от ситуацията в Гърция и в Западните Балкани, след като Австрия започна да изпълнява плана за пропускане на само 3200 души през територията си и обработката на 80 молби за убежище. Македония също ограничи достъпа на сирийци през границата си с Гърция и спря да пропуска афганистанци. Според европейските институции това ще влоши ситуацията в Гърция, която няма да може да се справи с прииждащите ежедневно на егейските ѝ острови.

Днес във Виена се събират представители на Албания, Босна, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения, които да обсъждат общи мерки за справяне с наплива, който не секва. На срещата не е поканена Гърция, нито представители на европейските институции.

Холандското председателство на ЕС съобщи, че преди срещата на вътрешните министри от ЕС в четвъртък ще има закуска с държавите от Балканския маршрут, в която ще участват Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Гърция, върховният представител на ООН за бежанците, както и европейските институции. Български дипломатически представител увери, че страната ни също има покана и ще се включи в дебата, независимо че не е посочена в информацията на председателството на ЕС.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
До Анонимен 24Е ние с кого да затворим. Толкова далече сме от центъра, че никой няма и да забележи.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Белгия си затваря границата когато си иска и без да пита другите, значи и ние можем.
22
1
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Еййй, това комунистите са били голяма работа, при тях нямаше такива /като днешните/, пазеха държавата, през границата и Джеймс Бонд не можеше да мине. Крадци, дилъри на наркотици, хулигани по бързата процедура и у Белене. За момент задрямаха и хоп , България на дъното на Европа , а престъпниците от Белене собственици на милионите.
21
2
 
1
 
! Отговори
Хелзинкски комитет преди 7 години
Ние предлагаме България да стане дом на пострадалите от войната. Подкрепяме подслоняването на сирийските и иракските ни братя!
20
1
 
2
 
! Отговори
чико преди 7 години
Ние се разбрахме, колонизаторите и бомбардиращите да си ги прибират. Разбихте ли държавите им, ограбихте ли богатствата им, сега ще го ручате, оня голия де!
19
1
 
4
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Както каза Путин преди година спомена нещо от рода че запада е било по добре да осатави мечо да си хапва медец и да не го занимават.Странно че не го послушиха,дори и аз знам че има хора с които е по добре да не се занимаваш.
18
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
Европейците не разбрахте ли че няма да стане с толерантност и интеграция . Та вие им опожарихте домовете и избихте близките им . Какво очаквате ? Ще идват още и още докато вие не се махнете от там с вашите самолети и "инструктори" . Късно се сетиха да затварят ....
17
1
 
13
 
! Отговори
Набор 54 преди 7 години
По мое време и птиче не можеше да премине границата, а камо ли бегълци от ГДР.Защо сега не е възможно да се върнем към 70-те и 80-те години. Защо т.н. Политическа Коректност ПРОМИ МОЗЪЦИТЕ на доста голяма част от Европейското общество. Но скоро ще дойде отрезвяването !
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо немога да гласувам за 15
15
1
 
17
 
! Отговори
boko bo преди 7 години
Тази изкуфяла бабичка отвори кутията на пандора и предизвика ефекта на доминото. Сега връщане назад няма и дори в следствие на едно меко казано глупаво и напълно лишено от всякаква логика решение ще се случат такива действия на национално и общоевропейско ниво, че е възможно до 1-2г. Шенген и ЕС да предстанат да съществуват а с това и много други последствия, които за бедните като нас ще са катастрофални.
14
1
 
20
 
! Отговори
гневен преди 7 години
А такааааааа значи балканските държави да са оправят -нали.Значи заради вас-кратундели до-лн-ни Турция ни засипа с *** и джихадисти--а сега ние да се оправяме.под-лет--ци.....Е това вече е супер нагло--ставам русофил--долу Е.С.
13
1
 
21
 
! Отговори
реално преди 7 години
""""Кани спешно балканските държави и Турция да се разберат за бежанците""""...какво ознчава това????---Нали точно Брюксел ни заповядваше да им спазваме нарежданията и тъпите им ценности-с които оправдаваха безумната си политика.А сега Балканите да се разбирали с Турция..?!!?????!!!!!!!.......Айде стига с тези идио--тщини вече на Е.С.....Трябва да се махнем бързо от там-иначе ни чака пълно унищожение.....................
12
1
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Посадиха" си доброволно "Джунгла" в ЕС, е сега ще и берат "плодовете"! Банани няма да са....
11
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Бързо БХК да се изкаже по въпроса. Как така няма да ги пускат, те си имат права, не може ей така да им ги отнемат. Бързо БХК да заеме позиция по случая.
10
2
 
23
 
! Отговори
националист преди 7 години
Да си стоят в Джунглата ама в Африка!
9
2
 
29
 
! Отговори
da преди 7 години
Какво стана с интеграцията ? с правата и свободите на човек ? нали много ни учехте да сме хуманни към тукашната ***, като дойдоха при вас видяхте за кво става въпрос? Аз съм европа да има чисти нации, какви са тия араби и ман.галя- те ли ще спазват традициите на дедите ни? само реват за помощи и права и да им плащаме да си живеят живота докато нашите бащи и майки страдат. ДА ЕБ ВАШТ МАМ ДА ЕБ
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес след кратко боледуване почина ЕС! Бог да я прости!
7
1
 
41
 
! Отговори
Епа преди 7 години
Колко пъти заседават за тия бежанци и нищо до тука
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западно европейските държави, защо се дърпат като ощипани моми? Какво става с прословутите евпропейски и евроатлантически ценности? Какви са тия огради и полиция, затваряне на граници? Направихте европа да заприлича на бунище с лозунги добре сте дошли, а какво стана - нещем ви. Балканите да се оправят. Там може, при нас не.
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгия, най-нещастнатадържава. Най-разпространеното мъжко име за новородено - Мустафа!Няма да ги пуска я! Да им се дадат по 300 евро на всеки кандидат-белгиец и обратно в Тунис и Мароко.А и Франция, как даваше на българските роми? Да даде и на тези кандидати за помощи и обратно в Африка. Иначе глад истуд на белгийската граница. Къде е амнести да ги нахрани, да ги приюти в домовети на богатите си спонсори?