Уикилийкс за "Панама гейт": Финансиран е от САЩ

Фондация "Сорос" също стояла зад скандала
Обновена: 6 апр 2016 19:07 | 6 апр 2016 19:03, Александър Попов
58
Уикилийкс за "Панама гейт": Финансиран е от САЩ
Снимка: Reuters

Изтичането на "панамските документи" е било финансирано от САЩ, пише в микроблога си в Twitter организацията Уикилийкс, предаде ТАСС.

Уикилийкс посочва, че публикуването на "панамските документи" е било организирано от Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP), като целта на публикуването са били Русия и страните от бившия СССР, а финансирането е дошло от Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) и от фондация "Сорос".

Още по темата

В сайта на Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията се припомня, че "Панамските документи" са били получени първо от германския в. "Зюддойче цайтунг". Той ги е споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) и с Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията.

Проектът за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията е консорциум от разследващи центрове, медии и журналисти, действащи в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и Латинска Америка.

Проектът е основан през 2006 г. и публикува информациите си на английски и руски на сайта си. В сайта му се посочва, че съществуването на този проект е възможно благодарение на Института Отворено общество на фондация Сорос и на Агенцията на САЩ за международно развитие, както и на Швейцарско-румънската програма за сътрудничество.

Международният консорциум на разследващите журналисти е глобална мрежа от над 190 разследващи журналисти от над 65 страни по света, които си сътрудничат в областта на разследващата журналистика. Той е основан през 1997 г., се казва в сайта на консорциума.

(БТА)


58
Още по темата: Уикилийкс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на американците изкараха кирливите ризи на престъпниците
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой съмнявал ли се е? Не случайно няма ни един американец в списъка.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уикилийкс, цитирана от ТАСС ???Майтап !
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече е ясно кой финансира уикилийкс/путинилийкс
34
1
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Докато тчифитина Сорос и лакеите му купени за еврейски долари не увиснат на стълбовете няма да има справдливост
33
9
 
0
 
! Отговори
поклоник на Русия преди 5 години
До АнонименОбама доведе Русия до банкрут без нито един куршум. Направи САЩ производител номер 1 на газ в света. При предишните администраци цената на петрола зависеше от арабите, то при Обама цената зависи от Америка. Смъкна петрола до 26$ за барел, а руският бюджет беше планиран при 113$. Ррубла и бюджет се сринаха 4 пъти. Двуцифрена инфлация всяка година и обедняване на руското население. Обедини ЕС, в най- тежкия период на разединение на Европа, за санкции срещу Русия. Създаде коалиция от 62 страниПрочети още на: dnes.bg/world/2016/04/06/putin-pravi-moshten-iumruk-nasoche
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък си мислех, че е финансиран от Лесото този скандал.
31
1
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 5 години
""Панама гейт": Финансиран е от САЩ" - ама сериозно??? Кой би могъл да предположи...
30
16
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
забиха поредния шамар на православния крадлю...
29
16
 
6
 
! Отговори
най-важното е преди 5 години
че лъсна офшорния задник на п*****кин :))
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разкриеш измама с офшорки е "гадост" и "мръсотия"??? Грешката им беше просто в наивността да смятат, че подобни разкрития могат да предизвикат скандал в Източна Европа. Тоест, че местните, първо, не знаят, че политиците им са измамници, и второ, че не им се възхищават за това. И вместо Путин по случайност свалиха премиера на Исландия.
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предаде ТАСС?(Телеграфна Агенция Советском Союзе)
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво? Всичките непочтенни, а янките светят с ослепителна светлина и пърхат ли пърхат с крилца около офшорните си "изпаднали" от светлото неоробовладелческо бъдеще другарчета? Ще ме скъсате от смях. Уж сериозно замислени мероприятия, а... поне някой петостепенен янки да бяха сложили в списъка, за сол...
25
11
 
5
 
! Отговори
лекар преди 5 години
До Wiki leaksС какво сте се "надрусали" ?
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че няма да видите америланци в тия списъци, то трябва да е някой много глупав аметиканец за да ползва Панама за укриване на доходи или пране на пари, не задруго ама между двете страни има доста споразумения и ако някой американец се опита да пере или укрива пари в Панама ще бъдв разкрит зотрицателно времетр
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе нещо не видяхме американци в списъците. Брех че честни хора тея американци!
22
15
 
1
 
! Отговори
Wiki leaks преди 5 години
Май станаха PR агенция на Кремъл. Много жалко. Асанж имаше и шоу по РТ....Нали те са по информацията... Цъфнаха много хора.... А те за *** се загрижили....КГБ и Уикиликйс май са братушки
21
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ЩЕ ГО ФИНАНСИРАТ !!! КАК ДА ИЗЛОВИШ ТОЛКОВА МНОГО ГОЛЕМИ БАНДИТИ И МОШЕНИЦИ !!! А БЕЗ ФБР НИЩО НЕ СТАВА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ !!!!!
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки знае от кого е финансирана..но нищо не излезе ...това е същото като да дадеш 500 млн за 4,5 бойци от "умерената" опозиция .....напънала се планината и родила мишка;))
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
The National Revenue Agency (NRA) has submitted its request to daily 24 Chasa, which is the only Bulgarian partner to US-based International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), the organization that published on Sunday its findings based on documents that leaked out of Panama-based firm Mossack Fonseca.At least 50 companies, 16 company owners and 78 shareholders from across Bulgaria have been linked to registrations in offshore jurisdictions around the world, according to Sofia-based news daily newspaper 24 Chasa the ICIJ's only reporting partner from Bulgaria.