Лондончани на масов протест срещу Brexit-а

Дали следващото лято няма да има референдум за независимост на Шотландия?
Обновена: 2 юли 2016 16:01 | 2 юли 2016 16:00, Веселина Йорданова
99
Лондончани на масов протест срещу Brexit-а
Снимка: БТА

Хиляди се събраха в центъра на Лондон на протестен поход срещу излизането на Великобритания от ЕС. Шествието тръгна от Парк лейн към парламента.

Хората носеха европейския флаг и плакати с лозунги като "ЕС и аз завинаги".

Маршът беше организиран в социалните мрежи по инициатива на комика Марк Томас, който искал да изрази гнева си от резултатите на референдума.

Междувременно британската кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент в Единбург, като призова депутатите подробно да проучат предизвикателствата и възможностите пред Шотландия, за да са в полза на хората от региона.

На референдума за Brexit 62% от шотландците гласуваха за оставане в Съюза, а шотландската премиерка Никола Стърджън даде заявка за втори референдум за независимост на Шотландия, която не желае да излезе от Евросъюза.

Следващото лято може да се проведе референдумът за независимостта на Шотландия от Великобритания, прогнозира пред БНР Джон МакДоналд, който оглавява Шотландския глобален форум. Според него, ЕС иска да включва максимално много държави и евентуалната независимост на Шотландия вероятно би й отворила вратите към еврочленство.

"Аз самият не съм експерт по Европейския съюз, но ми се струва, че той иска да има колкото се може повече страни - членки. Освен това политиките, които се прилагат в Шотландия - например за възобновяемата енергия, са много близки до това, което европейските политици искат да реализират.

Програмата на управляващите в Шотландия е много добре съобразена с европейските изисквания. Затова казвам, че да - сега Европейският съюз казва, че не иска да преговаря с Шотландия, защото не сме самостоятелна държава, но съюзът се променя и проявява гъвкавост към ситуацията", каза МакДоналд.

По думите му хората от различни страни вече също говорят за отделяне - Дания и Холандия например. Други пък правят сравнение с бившата Чехословакия.

"Това се използва от Стърджан и тя се опитва да убеди колкото се може повече хора в Брюксел. Мисля, че всъщност "слонът в стаята", който всички виждат, но не обелват и дума за него, се нарича Испания и възможността за отделяне на Каталуния. Честно казано, аз съм оптимист за бъдещия развой на събитията за Шотландия", смята той.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе и до увеличаване на вноските за останалите страни-членки. Това коментира за предаването "Събота 150" директорът на престижния икономически институт "Брюгел" Гунтрам Волф.

Великобритания внася доста голяма вноска в бюджета на Европейския съюз и излизането със сигурност ще доведе до намаляване на разходите от европейската хазна. Според мен до свиване на разходите със сигурност ще се стигне. Допускам обаче, че може да има и увеличаване на вноските за останалите страни, заяви Волф.

Той беше категоричен, че единната валута във всички европейски страни няма да укрепи съюза.

Мисля, че е грешка да се принуждават страните да се присъединят към еврозоната. Дори и да има някакви договори или споразумения, все пак приемането на еврото е доброволен акт. Трябва да се престане с тази илюзия, че присъединяването е задължително.

Най-важното нещо в момента е, че Великобритания генерира дефицит по текущата сметка и дефицит в хазната. Това означава, че те почти нямат място за маневри, с които да отговорят на икономическия и финансов шок от решението за излизане от Европейския съюз. Монетарната политика също може да бъде използвана като инструмент. Лихвите обаче вече са много ниски, каза още Гунтрам Волф.

Управителят на Английската централна банка вече направи анонс, че може да има понижение, но то няма как да е много голямо. По отношение на бюджета - може да се намалят разходите, но при текущата сметка няма място за мърдане и ще се трупа дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приказката за граф Дракула(който бил румънец) - да, ама НЕ,защото винаги е бил британец.Всички истории, филми и раздуфки идват точно от острова(на съкровищатаТа тоя граф пиел човешка кръв от деца.Емигрантството на запад е точно "пиене на младежка човешка кръв"Никой не емигрира в Румъния, но на запад това става от времето на Дракула и до ден днешен.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХАХАХАХА Сорос с рехав митинг,късно е либе за китка:))))))))
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея протестират, че са им спрели помощите.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85:кво бе спряха ти помощите ли кво?що целия евросъюз е зациврил на чужд гроб? Защо нито една РФ примерно не реве като ЕС?Само полза могат да имат ако са вън от съюза и ще могат да изритат лигльовците от държавата си.Какви сме ние там в кралството *** да им даваме акъл?
59
2
 
1
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Събитието е мижаво на фона на многомилионен Лондон, истерията около референдума и ония 4 млн подписали петицията, която май се оказа измама. По-неприятно би станало ако не се съобразят с вота на 17 млн британци. На там всъщност отива работата. А този протест е протест срещу демокрацията. Не можем да губим избори и референдуми - тогава ги отменете и да сме на ясно.
58
1
 
0
 
! Отговори
Дааа преди 7 години
До боецзакръстаБългарите са юнаци т.е молодциьй.
57
8
 
2
 
! Отговори
До73 преди 7 години
След още 1300 нещата ще започнат да се оправят!!! САЩ само за малко по вече от200 гдини вече владее света икономически и силово! По точно изцяло владее света! Но лошо няма още 1300 и сме готови.
56
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОГАТИТЕ СТРАНИ В ЕС ИСКАТ САМИ ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ БОГАТСТВАТА СИ И ДА ВДИГАТ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА ХОРАТА СИ. ЗА ТОВА ИСКАТ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС. БЕДНИТЕ СТРАНИ, КАТО БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ, ЛИТВА, ЛАТВИЯ, ЕСТОНИЯ, ШОТЛАНДИЯ, ИРЛАНДИЯ И МНОГО ДРУГИ, КОИТО НЯМАТ НИТО ИКОНОМИКА НИТО РЕСУРСИ И СА НА ХРАНИЛКА ОТ БОГАТИТЕ СТРАНИ, ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОЖЕЛАЯТ ИЗЛИЗАНЕ. КОЙ ТОГАВА ЩЕ ГИ ХРАНИ, КОЙ ЩЕ ИМ ПУСКА НАГОТОВО ДОТАЦИИ?
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И мача с Исландия да се играе наново и/или ново Европейско първенство с незачитане на резултатите от настоящето.
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30Русия е разпадаща се умираща държава.Ай стига бе, 20 руски рокери дойдоха и вие се нас рахте от страх. Не виждаш ли ,че кучето не е умряло та да вадиш нож.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъъЛондон е свободен от предразсъдъци град.Че то в Лондон има ли англичани? Ти си ънкай колкото си щеш но в някои квартали и райони ислямски предразсъдъци колкото си щеш.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търговия с Китай при изгодни за България условия.Ние сме огромен пазар,имаме висок стандарт на живот и ще наложим нашите условия.После и с Русия,САЩ,ЕС и т.н.Много *** на тоя свят!
51
2
 
9
 
! Отговори
Уточнение преди 7 години
До Анонимен 62България е просъществувала 1300 години, а в ЕС е само от 9 години! Осъзнай се, ако обичаш!Само с Китай да търгуваме , то ни стига. Дори изобщо не можем да им смогнем.
50
5
 
3
 
! Отговори
е айде де преди 7 години
До Анонимен70що не задействат член 50 щом е супер да напуснеш ес?....септември ще ми избират мин.прецедател и може ни към декември да се наканят ....не се забелязва особен ентусиазъм да излезнат
49
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТИГА ИЗМАМИ ! АНГЛИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА Е В ДЖИХАДИСТКИЯ ЕС И ВЕЧЕ Е НЕЗАВИСИМА. ПРИЕМЕТЕ ГО
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисто и просто-ЛЪЖЕТЕ !!
47
5
 
15
 
! Отговори
Велес преди 7 години
***.... ..."Хиляди се събраха в центъра на Лондон на протестен поход срещу излизането на Великобритания от ЕС"... А милиони гласуваха за... "Де е киро на кирия"- българска народна поговорка!
46
2
 
9
 
! Отговори
ЕССР преди 7 години
GAME OVER
45
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е за BULEXIT от ЕС и нато.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako evrosuyuza se razpadne malkite strani savsem shte falirat naprimer BG bez evrosuyuza shte se razpadne