Четири гиганта на трапезата! Кой е господарят на храната ни?

Те определят кои продукти да се садят, къде и колко да струват
12 яну 2017 20:00, Елка Василева
29
Четири гиганта на трапезата! Кой е господарят на храната ни?
Снимка: архив, Reuters

Търговията с хранителни стоки е в ръцете на няколко световни гиганта с монополни позиции. Те определят кои продукти да останат на нашите трапези и на какви цени. Власт, от която страдат и производители, и потребители, пише Дойче веле.

Току-що публикуваният "Атлас на концерните" за 2017 година дава представа за посоките на развитие на селскостопанския бранш и хранително-вкусовата индустрия. В най-тежко положение си остават най-слабите звена по веригата за доставки - селяните и производителите в развиващите се страни.

Те са подчинени на пазарната мощ на големите концерни, които продължават да се окрупняват. Само през 2015 година се извършиха 12 големи сливания. Досега само седем концерна доминираха световното производство на пестициди и посадъчен материал.

В края на 2017 година обаче селското стопанство ще изглежда другояче.

"В бъдеще ще имаме работа с три големи монополиста", казва Барбара Унмюсиг от фондация "Хайнрих Бьол" пред Дойче веле. Германският концерн "Байер" купи "Монсанто", което роди нов гигант в производството на химикали за селското стопанство. Американските концерни "ДюПон" и "Дау Кемикъл" също планират сливане, а "Кем Чайна" иска да погълне швейцарския химически концерн "Синджента".

"Колкото повече власт се съсредоточи в ръцете на няколко концерна, толкова повече потребители ще стават зависими от техните продукти. Тези концерни ще диктуват и цените, на които селските стопани ще купуват посадъчен материал и торове", казва Барбара Унмюсиг.

При това именно в сектора на посадъчния материал и торовете няма почти никаква конкуренция. От сегашните седем концерна ще останат само четири, а три от тях ще владеят над 60% от пазарите за посадъчен материал и торове.

Почти без изключение те предлагат генно манипулирани растения. Освен генната техника в селскостопанския сектор навлиза и дигитализацията, която обаче е скъпа, поради което ще е по силите само на големите икономически играчи.

Четири гиганта господстват над света

Според студията четири концерна доминират вноса и износа на аграрни суровини. Това са американските концерни "Archer Daniels Midland", "Bunge", "Cargill" и холандската "Luis Dreyfus Company". Те търгуват, транспортират и преработват аграрни суровини и делът им на световния пазар възлиза нае 70 процента.

Друг голям играч на пазара е групировката ABCD, която разполага с най-точни информации за реколтите, цените, валутните колебания, прогнозите за времето и политическите развития по цял свят. След прибирането на реколтата от пшеница, царевица и соя, в играта влизат прекупвачите от групата ABCD. Техните търговци доставят евтините суровини на големите концерни като "Unilever", "Nestle", "Heinz", "Mars", "Kellog's" и "Tschibo". Всички те от своя страна са клиенти на един-единствен търговец на аграрни продукти от Сингапур, концерна OLAM.

Въпросните концерни са и основните доставчици на големите вериги от супермаркети. "Четири търговски вериги покриват 85 процента от търговията с хранителни продукти в Германия. Те определят кой и как произвежда хранителните продукти и кои стоки да бъдат пуснати в продажба", казва представителката на "Oxfam" Марита Вигертхале.

Колкото по-голям пазарен дял имат тези вериги, толкова по-лесно могат да диктуват цените на доставчиците. По този начин нараства натискът над доставчици и производители. Революцията на супермаркетите се извършва за сметка на традиционните магазини и пазари, твърдят авторите на студията.

Така ли се борим срещу глада?

Много концерни твърдят, че се борят с глада по света посредством увеличаване на производството. "Производителността от обработваните площи не се е увеличила. В замяна на това концерните съсипват плодородието на почвите с прекалено торене и отглеждане на монокултури. Годишно губим 12 млн. хектара плодородни земи. В замяна на това се увеличават площите за фураж и биогорива", казва Барбара Унмюсиг.

Авторите на студията обвиняват индустриализираните търговски вериги за хранителни стоки за това, че увеличават това неравенство, вместо да го преодолеят. "Искаме да обърнем внимание, че концентрацията на власт прави и политиците зависими от решенията на няколко големи концерна", подчертава Барбара Унмюсиг.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Васко преди 3 години
Оф, ма Йелке, пиши сбито и по същество. Господари на масата ни, що за глуости. някакви западни фирми.
14
2
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Разбира се, че производителността се е увеличила. Населението на замята се е увеличило 3 пъти последните 100 години. Обработваемитемплощи не са!
13
0
 
8
 
! Отговори
Провидението преди 3 години
Корпорации... монополи....схеми и картели.
Около 99% от парите на Света са съсредоточени в 2% процента от населението. Това мирише на нова световна революция на социалистическите и националистически модели. Капитализмът е сериозно изчерпан като възможности. Средната класа постепенно изчезва и разслоението на бедни и много богати се задълбочава с всеки ден докато Nestle, Unilever, Bayer, Mondelez и останалите конгломерати стават още по-неприлично богати.
12
0
 
2
 
! Отговори
Не е така то преди 3 години
Ма ка така монополЕ, то сега нъл я декорация , а-а, туй там демокрациА и Фсички най-обичат дребния и семеен бизнес, разирашли. А па сега изиднъжка-монополи имало, такоА имало, нам какво си имало.
11
4
 
34
 
! Отговори
Кой не скача не еГМО преди 3 години
Между другото това са исторически факти, но както може да се досетите едва ли ще бъдат изучавани след време в училище - благодарение на фондация Америка за България на чичо ви С/Зорос в момента се подменя дори средновековната ни история, какво остава за съвременната...
Наскоро разбрах, че във втори/трети клас не се учи почти нищо за Коледа, но за сметка на това се знае всичко за Б.а.н.г.о Васил...
10
4
 
22
 
! Отговори
Кой не скача не еГМО преди 3 години
Тази тенденция съвсем не е от вчера, ама в БГ загряхме много късно улисани в това да скачаме за да покажем, че не сме червени и да гласуваме за повече и по големи магистрали, да щракаме с пръсти на ориенталски ритми и просташки текстове.
Но, все пак да не забравяме, кой е главния и пряк основоположник на разрухата и унищожението на българското селско стопанство и аграрна наука под диктовката на САЩ - същата подобна на сегашната президентска мижатурка, за която пак вие овци гласувахте - Ж. Желев
9
0
 
23
 
! Отговори
Лакомията преди 3 години
А се смеехте на Бокича, че ви кара да сеете компири и да пасете овце... ми поне ще знаете какво ще ядете
8
0
 
32
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Няма защо да се чудим,че в близкото бъдеще няма да имаме дълголетници с тези изкуствени храни на концерните.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има голям геноцид идните 30 години... и наивните глОпаци няма да преживят.
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, след тази статия ще има ли хора , които да говорят още за "пазарна" икономика,че пазара определял какво да се произвежда и на какви цени. Световната икономика отдавна е монополна. Пазарна е била по времето на Маркс, но то отдавна изтече.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом немски концерн е купил монсанто значи нещата в германия са уредени и правителството и вече е собственост на корпорациите,тази страна вероятно ще започне да прокарва техните интереси
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е жестоката истини,,тези ни превръщт в роби ..
3
6
 
45
 
! Отговори
BURZUM преди 3 години
Естествения стремеж на капитала е монопола...толкова за пазарната икономика....
2
3
 
20
 
! Отговори
Пияница преди 3 години
Господарят на храната ни е алкохола.
1
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е жестоката истини,,тези ни превръщт в роби ..всичко зло идва от янките