ЕС да не играе по правилото на Тръмп "разделяй и владей"!

Гюнтер Йотингер: Като отбор сме по-силни
Обновена: 3 фев 2017 12:15 | 3 фев 2017 12:15, Елка Василева
23
ЕС да не играе по правилото на Тръмп "разделяй и владей"!
Гюнтер Йотингер. Снимка: архив, Reuters

Американският президент играе с Европейския съюз играта "разделяй и владей" и страните членки на съюза не бива да се поддават на тази тактика, заяви  еврокомисарят Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

На първо място трябва да внимаваме да не приемем тази игра, каза германецът Йотингер пред радио "Дойчландфунк".

Тръмп предприе поредица унищожителни нападки срещу Германия - най-голямата икономика в ЕС. Той нарече ЕС проводник на германските интереси и предрече, че още страни от съюза ще гласуват за напускане, както направи Великобритания през юни миналата година.

Тръмп предупреди германските автомобилостроители, че ще наложи мито от 35 процента върху внасяните на американския пазар коли. Неговият висш съветник обвини Германия, че използва "скандално заниженото" евро, за да печели предимство пред САЩ и собствените си партньори от ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли това обвинение, като подчерта, че за еврото отговаря Европейската централна банка, а Германия зачита независимостта й.

Меркел беше най-добрият европейски съюзник на бившия американски президент Барак Обама, който я обяви за "изключителен партньор" при прощалното си посещение в Берлин през ноември миналата година. При Тръмп отношенията рязко се влошиха.

Йотингер призова ЕС да бъде самоуверен в отношенията си с Тръмп. "Разполагаме с най-големия пазар. Като отбор сме по-силни", изтъкна той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
европа преди 7 години
Българи,които са европейци и част от ЕС защитават Тръмп и Путин,които са азиатци и американци.При победа на Тръмп или Путин ЕС ще се разпадне и тези българи ще станат по бедни.Що за човек би искал държавата му да стане бо бедна,следователно и самият той за да може руснаци и американци да си живеят по добре.Трябва да си или без мозък или луд,друго обеснение не виждам.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат много време от ЕС. Изборите във Франция са чак на лято.До тогава и Русията ще е фалирала и Щатите ще се управляват от Хилърито и Асад ще е в манастир - понеже на тях им се иска . Пък на есен , по един по един в ЕС-то ще остане само БГ-то.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДУ хаст баце... Тръмп е супер сила а ти ... чиновниче на заплата
18
2
 
3
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
На калпав ЕС Тръмп му е виновен!
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от безбройните русофилски митове от хибридната пропаганда е "РАЗПАДАНЕТО НА ЕС"! Мечтайте си , русофилчета!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС разпада ве момчета това не го ли разбрахте !
15
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 7 години
Мамо лодката се клати яко, пустите евро дюрократи не разбраха, че за да са единни членките на евросъюза, е необходимо да имат общи цели и разбирания, а това няма как да стане.Няма как да накараш човек да хареса задължението да приеме хора бягащи от конфликт с който няма общо.България не е правила Арабска пролет и не смятам за нужно да се напъваме да приемаме бягащите от тази арабска пролет.Това е достатъчно за да се разделим от мнението на г-жа Меркел.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС играе по правилото "Един за всички, всеки за себе си!"
13
3
 
15
 
! Отговори
хаааа преди 7 години
*** либерални дъртаци който съсипаха с своята политика Европа,дават акъл странно нали!?
12
2
 
18
 
! Отговори
този ни има за ... преди 7 години
Ало Гюнтер ти защо ни правиш на луди та нали до вчера играехте точно по играта на Обама по същата схема и вижте до къде е докарахте,явно имате хората за овце....
11
2
 
10
 
! Отговори
Тренера преди 7 години
Отбор съставен от слаби играчи каква сила може да е ? Марш на резервната скамейка вече имате жълт картон следва червен и гоооол Тръмп вкара за 8:0 след перфектен пас от Путин.
10
3
 
2
 
! Отговори
ж преди 7 години
Реалния проблем е бъдещето на Европа като диктатура подобна на Руската ........Ако това се осъществи ТСВ е гарантирана.
9
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ужас на руските *** ЕС ще направи необходимото да стане наистина жизнеспособен съюз, който да се справи с всички предизвикателства. А остатъчна Русия ще чака на опашката за приемането в съюза.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не харесвате Тръмп не работете с него. Време е някой да ви каже, че не всички са длъжни да ви се кланят на червената либерастка диктатура. ТръМп е демокран и републиканец и свободен човек като такъв и сам може да взима решения какво да прави. Защо квиЧите като заклани прасета какъв ви е проблема.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами прав е човека, ЕС прави каквото Германия каже и британците затова излязоха. Една бюрокрация е ЕС, нищо повече, с какво помогна за бежанската вълна? вземат милиони евра и нищо не вършат реално. кръвопийци, сякаш не ни стигат нашите 240 да изхранваме, ами и европейските...
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ви иска нито вас нито централната ви банка дето занижава валутите. Hа нас налагате санкции за щяло и нещяло, а се кланяте пред едни банкери защо съсипвате валутите.
5
2
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тоя хубаво използва спортна терминология ,но отбор съставен от резерви и некадърен треньор винаги изпада от играта ,а сред брюкселските лентяи не виждам звезди.
4
0
 
12
 
! Отговори
ФЮРЕРКАТА ОТ БЕРЛИН преди 7 години
дали звъни на ТИКВАТА да се консултира по НЕКОИ въпроси. Или НАШИО ГЛАВАНАК само за полата и се държи. Пак сме заедно, ама ние все отдолу...
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май най - накрая ЕС ще почне собствена политика. Първо изритайте на обонго пудела Шмеркел и Юнкер и тогава може и да се получи нещо.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не обвинявайте Тръмп в нещо, което вие сами направихте. Поканихте мигрантите, после обвинихте малките държави за кризата. Подписахте търговско споразумение с Канада, а изключихте въпроса за визово равноправие с България и Румъния. Давате милиарди на Турция, а на членките в съюза ви спирате парите произволно, когато правителствата им не ви слушат. Никой не ви иска!