"Рубу" означава румънци и българи. Но кои?

Българите в Германия се "проявяват" в измамите, кражбите с взлом, в джебийството
7 апр 2017 16:00, Елка Василева
53
"Рубу" означава румънци и българи. Но кои?
Снимка: архив, Reuters

"Рубу" - така кьолнската полиция е наричала години наред една определена група българи и румънци. Дойче веле се свърза с пресслужбата на полицията в Кьолн и попита какво точно се крие зад това съкращение.

"На площада пред Централната гара в момента се проверяват няколкостотин "нафрис"", написа кьолнската полиция в нощта срещу 1 януари 2017. Бързо стана ясно, че под "нафрис" служителите на реда имат предвид потенциални извършители от северноафрикански произход, както и че по принцип това обозначение е предназначено само за вътрешна употреба. "Звучи неуважително", призна часове след това говорител на органите на реда и изрази съжаление, че терминът е изтекъл в публичното пространство.

Всички българи и румънци?

В тази връзка агенция ДПА публикува неотдавна извадки от "речника" на германската полиция, като сред обозначенията фигурираше и съкращението "рубу". Обяснението на информационната агенция бе кратко: "хора от България и Румъния" (съкратено от немските думи за Румъния и България - Rumänien и Bulgarien). Дали обаче това отговаря на истината? Още преди месец българската редакция на Дойче веле реши да се обърне с този въпрос към пресслужбата на кьолнската полиция. Отговорът пристигна едва сега и гласи следното:

""Рубу" полицията започна да използва през 2011 година - но само за криминално проявените българи и румънци. Най-вече за джебчии и взломаджии. За съжаление, установихме, че непосредствено след присъединяването на България и Румъния в ЕС броят на тези престъпления, извършени от българи, се покачи. Става дума за организирани банди от двете страни, пристигащи в Кьолн специално с цел да извършват подобен вид престъпления. Именно през 2011 полицията в Кьолн стартира специален проект, посветен на анализа на този вид престъпления с цел по-успешната борба срещу тях. Проектът носеше името "Рубу" и включваше и сътрудничество с колеги от Румъния и България."

"Румънците извършват 2/3 от престъпленията"

От пресслужбата обясняват, че през 2014 г- проектът е бил преименуван на МОСК, тъй като към групата на българските и румънски престъпници са били прибавени и криминални банди от страните от бивша Югославия. "Днес понятието "рубу" вече не се използва", уверяват от кьолнската полиция. И добавят: "Поне в Кьолн. Не знаем дали в другите германски градове използват подобно обозначение за престъпниците от България и Румъния."

А в кои видове престъпления са най-активни българите и румънците днес? На този въпрос от пресслужбата на кьолнската полиция отговарят така: "В измамите, кражбите с взлом, в джебийството. Не са малко и тези, които се занимават с продажба на наркотици. През 2016  година обаче в Кьолн успяхме да намалим престъпленията, извършвани от тази група, и то благодарение на доброто сътрудничество с румънски и български колеги. Докато през 2014 и 2015 г. в Кьолн имаше по 2500 криминални прояви на хора от тези две страни, през 2016 г. регистрираните престъпления бяха само 2000."

Полицейският говорител изтъкна още, че в криминалните статистики на Кьолн българите и румънците често вървят ръка за ръка, като румънците са отговорни за около 2/3 от общия брой на престъпленията, извършени от граждани на тези две страни. 


53
Още от
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 11 месеца
Знаем за какви българи става въпрос. От тия черноглавите. Предполагам, че и румънците са подобни.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според вас Българите не са ли сива нация?
36
3
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 11 месеца
На този кмет и подобния му от гр. Дуисбург , с подобно изказване, им пожелавам срещу дома им да се заселят няколко десетки афганистанци.......и всеки ден да се оглежда ---за ............знаем за какво!
35
2
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 11 месеца
По ТВ даваха преди време ,точно за някакъв квартал на Кьолн ,имаше роми насядали по градинките , и кмета на квартала се оплакваше от тях заради кражби ,оплаквания от немци за мръсотията оставяни от тях . ДУМИТЕ на кмета бяха-СЪГЛАСНИ СМЕ ДА ПРИЕМЕМ ВСЯКАКВИ БЕЖАНЦИ ,НО НЕ И РОМИ от Румъния и България .
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Незнам ,защо някой тук се правят на неразбрали,става въпрос ,преди всичко за джебчийство кражби по къщите ,това си е патент на един етнос,а иначе кражби на коли и други ,за които се иска акъл /а не сръчни ръце /е българска работа ,а пък наркотици и роми пласират.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
абе румънците ни водят във всяка класация и ние винаги сме последни, защо не казват буру, та поне веднъж да сме пред румънците
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕЙ ГОЛЕМ НАПРЕДЪК ГОЛЕМО ЧУДО СА НАПРАВИЛИ ТЕЗИ ДОЙЧОВЦИ! ОТ 2500 НА САМО ВИДИТЕ ЛИ НА 2000. ПОВЕЧЕТО ОТ ИГРАЧИТЕ СА ЧИСТИ БЪЛГАРИ. РОМИТЕ НЕ КРАДАТ КОЛИ И НЕ ПРОДАВАТ ДРОГА. РОМИТЕ СА ПО ДЖЕБЧИИСТВОТО ИГРАЯТ НА ДРЕБНО. ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАТ НА ДРЕБНО А НА ЕДРО. КОЛКО ЛИМУЗИНИ СА ПРЕКАРАЛИ ОТ ТАМ НЕ Е ИСТИНА. НО ВЕЧЕ БИЗНЕСА ИМ СЕКНА ОТКАКТО ПОДНОВИХА КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦИТЕ. УМРЯ ИМ БИЗНЕСА. ИНАЧЕ ВСЯКА 5-ТА КОЛА БЕШЕ КРАДЕНА И С ПРЕНАБИТИ НОМЕРА!
31
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ромите в Германия работят. българите играчи крадат коли и фалшифицират документи.
30
3
 
10
 
! Отговори
Lan преди 11 месеца
Каква извъртяна статия...която все пак горе-долу ни казва, че "рубу" са "рубините" от България и Румъния :)! "Цветът" на двете нации :).
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
:)) тая статия е много добра . Хайде всички рубута начело с волен Сидеров & Co, започвайте да се пените :))
28
4
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 11 месеца
Защо така тоя смешен сайт се срамува да ги нарече тия с истинските им имена и от двата страни на Дунав живее едно крадливо шведско племе които когато стъпят на чужда земя се обединяват не само поради наклонностите им да "берат" желязУ ,а и поради общия им езика.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Талибани и талибанки има и в германската армия
26
2
 
25
 
! Отговори
Бат Сали преди 11 месеца
"Румънците извършват 2/3 от престъпленията" !!!! Момчета, стегнете се, излагаме се пред чужденците....
25
4
 
29
 
! Отговори
упс... преди 11 месеца
Абе, за тях ние сме "тъмни балкански субекти" без значение от етноса ви или как изглеждате и с какво се занимавате!

Виж "бежанцте" от Бл.Изток са друга работа!
Те са желани гости!
Нищо, че извършват атентати из Европата, че изнасилват дори онлайн, че обезглавяват и осакатяват, въпреки, че им дават ВСИЧКО!
Защо ли???
Ами, защото зад Камиларите стоят С.Арабия, Кувейт, Катар и ОАЕ, и техните стотици милиарди нефто Долари!
А, ние?
Ами, след като ни превърнаха в обслужващ персонал вече сме ненужни!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По правилното наименование е БалкРом/Балкански Роми/
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
I KRAINO VREME E GERMANSKATA POLIZIA DA BADE IZCHISTENA OT ISLIAMISTI TRAGNALI S BRADI KATO TALIBANI INTEGRAZIA NA TAKIVA DLAJNOSTI KATO POLIZAI NE TRIBVA DA SE DAVAT TA DORI TAM DA SA BILI RODENI V GERMANIA TURZI AZIATZI AFRIKANZI BOSCHNIZI SADJAK KOSOVO TA DORI DA NE SA MUSLITA PAK NE TRIBVA DA SE DAVAT DLAJNOSTI NA IMIGRANTI V POLIZIATA TAM TRIBVA DA RABOTIAT SAMO NEMZI IMIGRANTITE POLIZIA SHE GI RAZBERETE PO GROZNIAT VID I KARUZARSKATA KOLTURA
22
4
 
6
 
! Отговори
бай ... преди 11 месеца
До England / Essex

Обясни моля, в групичката състояща се от теб и трима англичани, кой точно НЕ е унтерменш? А и щом сте успели да му привлечете вниманието, очевидно сте били доста шумни и невъзпитани, както подобава на съществата от категорията унтерменшен.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не сам те виждал в Франкфурт а в сайта на Дойче веле , не знам дали ме разбра
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
dw/bg
19
8
 
10
 
! Отговори
England / Essex преди 11 месеца
Лично чух един пиян шваба да ни нарича групичката(аз и трима англичани) УНТЕРМЕНШЕН в един бар във Франкфурт преди 2 месеца, малко му остана да му напукат шамарите, та такива са си швабите - нацисти.