"Рубу" означава румънци и българи. Но кои?

Българите в Германия се "проявяват" в измамите, кражбите с взлом, в джебийството
7 апр 2017 16:00, Елка Василева
53
"Рубу" означава румънци и българи. Но кои?
Снимка: архив, Reuters

"Рубу" - така кьолнската полиция е наричала години наред една определена група българи и румънци. Дойче веле се свърза с пресслужбата на полицията в Кьолн и попита какво точно се крие зад това съкращение.

"На площада пред Централната гара в момента се проверяват няколкостотин "нафрис"", написа кьолнската полиция в нощта срещу 1 януари 2017. Бързо стана ясно, че под "нафрис" служителите на реда имат предвид потенциални извършители от северноафрикански произход, както и че по принцип това обозначение е предназначено само за вътрешна употреба. "Звучи неуважително", призна часове след това говорител на органите на реда и изрази съжаление, че терминът е изтекъл в публичното пространство.

Всички българи и румънци?

В тази връзка агенция ДПА публикува неотдавна извадки от "речника" на германската полиция, като сред обозначенията фигурираше и съкращението "рубу". Обяснението на информационната агенция бе кратко: "хора от България и Румъния" (съкратено от немските думи за Румъния и България - Rumänien и Bulgarien). Дали обаче това отговаря на истината? Още преди месец българската редакция на Дойче веле реши да се обърне с този въпрос към пресслужбата на кьолнската полиция. Отговорът пристигна едва сега и гласи следното:

""Рубу" полицията започна да използва през 2011 година - но само за криминално проявените българи и румънци. Най-вече за джебчии и взломаджии. За съжаление, установихме, че непосредствено след присъединяването на България и Румъния в ЕС броят на тези престъпления, извършени от българи, се покачи. Става дума за организирани банди от двете страни, пристигащи в Кьолн специално с цел да извършват подобен вид престъпления. Именно през 2011 полицията в Кьолн стартира специален проект, посветен на анализа на този вид престъпления с цел по-успешната борба срещу тях. Проектът носеше името "Рубу" и включваше и сътрудничество с колеги от Румъния и България."

"Румънците извършват 2/3 от престъпленията"

От пресслужбата обясняват, че през 2014 г- проектът е бил преименуван на МОСК, тъй като към групата на българските и румънски престъпници са били прибавени и криминални банди от страните от бивша Югославия. "Днес понятието "рубу" вече не се използва", уверяват от кьолнската полиция. И добавят: "Поне в Кьолн. Не знаем дали в другите германски градове използват подобно обозначение за престъпниците от България и Румъния."

А в кои видове престъпления са най-активни българите и румънците днес? На този въпрос от пресслужбата на кьолнската полиция отговарят така: "В измамите, кражбите с взлом, в джебийството. Не са малко и тези, които се занимават с продажба на наркотици. През 2016  година обаче в Кьолн успяхме да намалим престъпленията, извършвани от тази група, и то благодарение на доброто сътрудничество с румънски и български колеги. Докато през 2014 и 2015 г. в Кьолн имаше по 2500 криминални прояви на хора от тези две страни, през 2016 г. регистрираните престъпления бяха само 2000."

Полицейският говорител изтъкна още, че в криминалните статистики на Кьолн българите и румънците често вървят ръка за ръка, като румънците са отговорни за около 2/3 от общия брой на престъпленията, извършени от граждани на тези две страни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Знаем за какви българи става въпрос. От тия черноглавите. Предполагам, че и румънците са подобни.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според вас Българите не са ли сива нация?
36
3
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
На този кмет и подобния му от гр. Дуисбург , с подобно изказване, им пожелавам срещу дома им да се заселят няколко десетки афганистанци.......и всеки ден да се оглежда ---за ............знаем за какво!
35
2
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
По ТВ даваха преди време ,точно за някакъв квартал на Кьолн ,имаше роми насядали по градинките , и кмета на квартала се оплакваше от тях заради кражби ,оплаквания от немци за мръсотията оставяни от тях . ДУМИТЕ на кмета бяха-СЪГЛАСНИ СМЕ ДА ПРИЕМЕМ ВСЯКАКВИ БЕЖАНЦИ ,НО НЕ И РОМИ от Румъния и България .
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам ,защо някой тук се правят на неразбрали,става въпрос ,преди всичко за джебчийство кражби по къщите ,това си е патент на един етнос,а иначе кражби на коли и други ,за които се иска акъл /а не сръчни ръце /е българска работа ,а пък наркотици и роми пласират.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе румънците ни водят във всяка класация и ние винаги сме последни, защо не казват буру, та поне веднъж да сме пред румънците
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЙ ГОЛЕМ НАПРЕДЪК ГОЛЕМО ЧУДО СА НАПРАВИЛИ ТЕЗИ ДОЙЧОВЦИ! ОТ 2500 НА САМО ВИДИТЕ ЛИ НА 2000. ПОВЕЧЕТО ОТ ИГРАЧИТЕ СА ЧИСТИ БЪЛГАРИ. РОМИТЕ НЕ КРАДАТ КОЛИ И НЕ ПРОДАВАТ ДРОГА. РОМИТЕ СА ПО ДЖЕБЧИИСТВОТО ИГРАЯТ НА ДРЕБНО. ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАТ НА ДРЕБНО А НА ЕДРО. КОЛКО ЛИМУЗИНИ СА ПРЕКАРАЛИ ОТ ТАМ НЕ Е ИСТИНА. НО ВЕЧЕ БИЗНЕСА ИМ СЕКНА ОТКАКТО ПОДНОВИХА КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦИТЕ. УМРЯ ИМ БИЗНЕСА. ИНАЧЕ ВСЯКА 5-ТА КОЛА БЕШЕ КРАДЕНА И С ПРЕНАБИТИ НОМЕРА!
31
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ромите в Германия работят. българите играчи крадат коли и фалшифицират документи.
30
3
 
10
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Каква извъртяна статия...която все пак горе-долу ни казва, че "рубу" са "рубините" от България и Румъния :)! "Цветът" на двете нации :).
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:)) тая статия е много добра . Хайде всички рубута начело с волен Сидеров & Co, започвайте да се пените :))
28
4
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Защо така тоя смешен сайт се срамува да ги нарече тия с истинските им имена и от двата страни на Дунав живее едно крадливо шведско племе които когато стъпят на чужда земя се обединяват не само поради наклонностите им да "берат" желязУ ,а и поради общия им езика.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Талибани и талибанки има и в германската армия
26
2
 
25
 
! Отговори
Бат Сали преди 7 години
"Румънците извършват 2/3 от престъпленията" !!!! Момчета, стегнете се, излагаме се пред чужденците....
25
4
 
29
 
! Отговори
упс... преди 7 години
Абе, за тях ние сме "тъмни балкански субекти" без значение от етноса ви или как изглеждате и с какво се занимавате!Виж "бежанцте" от Бл.Изток са друга работа!Те са желани гости!Нищо, че извършват атентати из Европата, че изнасилват дори онлайн, че обезглавяват и осакатяват, въпреки, че им дават ВСИЧКО!Защо ли???Ами, защото зад Камиларите стоят С.Арабия, Кувейт, Катар и ОАЕ, и техните стотици милиарди нефто Долари!А, ние?Ами, след като ни превърнаха в обслужващ персонал вече сме ненужни!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По правилното наименование е БалкРом/Балкански Роми/
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I KRAINO VREME E GERMANSKATA POLIZIA DA BADE IZCHISTENA OT ISLIAMISTI TRAGNALI S BRADI KATO TALIBANI INTEGRAZIA NA TAKIVA DLAJNOSTI KATO POLIZAI NE TRIBVA DA SE DAVAT TA DORI TAM DA SA BILI RODENI V GERMANIA TURZI AZIATZI AFRIKANZI BOSCHNIZI SADJAK KOSOVO TA DORI DA NE SA MUSLITA PAK NE TRIBVA DA SE DAVAT DLAJNOSTI NA IMIGRANTI V POLIZIATA TAM TRIBVA DA RABOTIAT SAMO NEMZI IMIGRANTITE POLIZIA SHE GI RAZBERETE PO GROZNIAT VID I KARUZARSKATA KOLTURA
22
4
 
6
 
! Отговори
бай ... преди 7 години
До England / EssexОбясни моля, в групичката състояща се от теб и трима англичани, кой точно НЕ е ***? А и щом сте успели да му привлечете вниманието, очевидно сте били доста шумни и невъзпитани, както подобава на съществата от категорията ***.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сам те виждал в Франкфурт а в сайта на Дойче веле , не знам дали ме разбра
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dw/bg
19
8
 
10
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
Лично чух един пиян шваба да ни нарича групичката(аз и трима англичани) *** в един бар във Франкфурт преди 2 месеца, малко му остана да му напукат шамарите, та такива са си швабите - нацисти.