Вот в германска провинция, тест за съперниците на Меркел

Консерваторите увеличават преднината си на национално ниво
7 май 2017 08:28, Елка Василева
4
Вот в германска провинция, тест за съперниците на Меркел
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германската провинция Шлезвиг-Холщайн гласува днес на избори, които социалдемократите трябва да спечелят заедно с още един предстоящ провинциален вот, ако искат да имат силни позиции срещу канцлера Ангела Меркел на националните избори през септември, предаде Ройтерс.

Социалдемократите увеличиха подкрепата си в социологическите проучвания в началото на годината, след като издигнаха бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц за свой кандидат за канцлерския пост.

"Ефектът Шулц" обаче не даде резултат в провинция Саар, където социалдемократите понесоха изборно поражение през март. В Шлезвиг-Холщайн те ще защитават провинциалния министър-председател Торстен Албиг.

"Ако Торстен Албиг спечели, каквато и да е коалиционната конфигурация, това ще покаже на хората, че изборите през септември са отворени", каза политологът Хайо Функе.

Шансовете на социалдемократите за победа през септември ще се увеличат, ако те успеят да запазят властта си в Северен Рейн-Вестфалия, където следващата неделя има избори. В миналото гласуванията в тази провинция са служели като показател за настроенията в страната.

Две проучвания в четвъртък показаха, че консерваторите на Меркел увеличават преднината си спрямо социалдемократите на национално ниво съответно с шест и седем пункта.

Оповестена в четвъртък анкета на "Форшунгсгрупе вален" за телевизия Цет Де Еф обаче показа, че християндемократите имат подкрепа от 32 процента в Шлезвиг-Холщайн, а социалдемократите са с 29 процента.
При подобно съотношение на силите единственият вариант за управление в провинцията би могъл да е "голяма коалиция" между двете партии. До такъв сценарий може да се стигне отново и на национално ниво след изборите през септември.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Без някой австриец нещата няма да се оправят!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само се излагаш кога копи-пействаш
1
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Тази като я...видя и все едно че виждам Тиквата.Нали е негова...менторка;тоест...тиква в пола.